FIFA kavandab kaht suurejoonelist turniiri hinnaga 25 miljardit dollarit

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gianni Infantino veel UEFA peasekretärina Meistrite liiga loosimisel.
Gianni Infantino veel UEFA peasekretärina Meistrite liiga loosimisel. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) soovib koostöös Saudi Araabia, Hiina ja Ameerika investoritega alustada 12 aasta pikkust projekti, mis lisaks kalendrisse veel kaks rahvusvahelist suurturniiri.

Uudisteagentuur Associated Press kirjutas usaldusväärsetele allikatele viidates FIFA ja selle presidendi Gianni Infantino suurejoonelist plaanist, mille esialgne maksumus «ulatub vähemalt 25 miljardi dollarini».

Selle fookuses on uus, 24 osalejaga klubide MM, mis on kavandatud toimuma iga nelja aasta järel ja võiks alustada juunis või juulis 2021. Formaat näeb ette kaheksat kolmeliikmelist alagruppi, mille võitjad jätkaks play-off’is. Turniir kestaks kolm nädalat, kellelgi ei tuleks pidada üle viie kohtumise. Euroopa klubidele oleks tagatud vähemalt pool osalejaskonnast.

Praegu toimuvad seitsme osalejaga klubide MM-id iga-aastaselt detsembrikuus, mille tavaliselt võidab Euroopa esindaja. Sama projekti raamesse soovitakse mahutada ka koondiste üleilmne ja kahe aasta tagant toimuv Rahvuste liiga.

Tolles nägemuses pole aga enam kohta koondiste maailmajagude karikaturniirile, mida aasta enne MM-finaalturniiri võõrustab selle korraldaja ja mis pole sarnaselt senise formaadiga klubide MMiga erilist populaarsust võitnud.

«Uued võistlussarjad peaks FIFA nägemuse kohaselt kindlustama paljudele 211 liikmesriikidest eluliselt olulise rahalise toetuse. Samuti loodetakse niiviisi tagada Infantinole tugev seljatagune järgmise aasta FIFA presidendivalimistel,» kirjutab AP loos.

Esialgse kava kohaselt omandaks FIFA projektis 51% suuruse osaluse. AP rõhutab loos, et projekt on alles tööjärgus ja ühtki otsust pole veel langenud.

Allikad lisasid AP-le, et äsjasel FIFA nõukogu koosviibimisel Kolumbias avaldas Infantino, et investorite – keda ta ei saanud vastavalt kokkuleppele avaldada – pakkumine on jõus 60 päeva ehk kuni maikuu keskpaigani.

FIFA kavatsus ei pruugi sugugi meeldida Euroopa jalgpalli juhtivale UEFA-le, kelle klubisarjad eesotsas lipulaeva Meistrite liigaga võivad turuosast kaotada olulise osa. Samuti käivitab UEFA juba tänavu sügisel oma Rahvuste liiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles