Urmas Raag lõpetas MK-finaali 15 parima seas

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Raag ja Ibelle van de Grote Haart MK-finaalis Pariisis.
Urmas Raag ja Ibelle van de Grote Haart MK-finaalis Pariisis. Foto: Merike Udrik-Õispuu

Täna tegi Pariisis Urmas Raag meie ratsaspordi ajalugu, kui lõpetas maailmakarika finaali 15. kohal, mis aegade teiseks tulemuseks Gunnar Klettenbergi Kuala Lumpuri 12. koha järel. Kaksikvõidu võtsid ameeriklased Elizabeth Madden ja Devin Ryan.

Finaalvõistluse esimest vooru alustas 29 võistluspaari, Urmas Raag ja Ibelle van de Grote Haart olid stardijärjekorras kaheteistkümnendad. Vahetult enne Urmast oli Steve Guerdat hobusega Bianca teinud päeva esimese puhta soorituse. Urmas ja Ibelle alustasid võimsate hüpetega, millele rahvas reageeris ahhetustega. Meie paar püsis puhtana kuni eelviimaseks takistuseks olnud kolmese süsteemine, mille viimane latt kahjuks langes ja karistuspunkt tuli ka ületatud normiaja eest.

Urmas Raag ja Ibelle van de Grote Haart MK-finaali lõppvõistlusel.
Urmas Raag ja Ibelle van de Grote Haart MK-finaali lõppvõistlusel. Foto: Merike Udrik-Õispuu

Urmas langes tol hetkel kolmandaks ehk potentsiaalselt 21sk (toim. teise vooru pääses 20 koondarvestuse parimat), kuid Eesti pealtvaatajate meeleolu tõusis, kui peagi startinud jänki Jamie Barge võttis maha kaks takistust ja langes Urmasest tahapoole ning sai selgeks, et meie paar osaleb ilmselgelt teises voorus.

Avavoorus esikolmik ei eksinud ning nii järjestus kui karistuspunktide arv jäi samaks. Lõppvooru läks Elizabeth „Beezie“ Madden nulliga, Henrik von Eckermann neljaga, Devin Ryan kuuega.  Võis tõdeda, et esikolmik on suhteliselt kindlalt ette rebinud, kuna neljandana oli Pieter Devosil 11 ning viiendana 12 nii Roges Yves Bost, Eduardo Alvarez Aznar, Oliver Philippaerts kui mullune karikavõitja McLain Ward.

Teises voorus asusid Urmas ja Ibelle starti teisena ja tegid fantastilise esituse, võtmata maha ühtegi latti. Kaks karistuspunkti ületatud normiaja eest ei vähendanud emotsiooni ja tõstsid meie mehe Eesti ratsaspordiajaloo teisele tulemusele maailmakarika arvestuses, milleks 15. Finaalsõidu arvestuses läks Urmasele ja Ibellele kirja suisa ülikõrge kaheksas koht.

Maailmakarika finaali esikolmik: Devin Ryan, Elizabeth Madden ja Henrik von Eckermann.
Maailmakarika finaali esikolmik: Devin Ryan, Elizabeth Madden ja Henrik von Eckermann. Foto: Merike Udrik-Õispuu

Esikolmikust startis esimesena ameeriklane Devin Ryan hobusega Eddie Blue lõpetades teisegi vooru vigadeta. Järgmisena starti läinud rootslane Henrik von Eckermann võttis aga mõneti ootamatultki hobusega Toveks Mary Lou maha juba teise takistuse, millega Ryan tõusis liidriks. Hilisemal pressikonverentsil tõdes von Eckermann, et tegemist oli puhtalt tema enda veaga, hobune hüppas ülihästi. „Seitsmes takistus oli esimesele väga lähedal ning seda hüpates jäin hobust liialt hoidma, mis andiski kohe tagasilöögi teisel takistusel“

Kõik jäi kaks osavõistlust võitnud Elizabeth Maddeni ja Breitlingi, kellel oli niiöelda üks mahaajamine ees, otsustada. "Beezie" tegi asja siiski põnevamaks, kui võttis maha kolmese süsteemi keskmise tõkke, kuid rohkem vigu ameeriklanna sisse ei lasknud ning võttis sel moel oma karjääri teise maailmakarika võidu. Madden oli arusaadavalt õnnelik enda võidu üle, kuid veelgi rohkem uhkust tundis ta kogu Ühendriikide koondise üle, kelle liikmetest kolm jõudis esinelikusse – neljandana lõpetas mullune võitja McLain Ward.

Elizabeth Madden ja Breitling võitsid maailmakarika.
Elizabeth Madden ja Breitling võitsid maailmakarika. Foto: Merike Udrik-Õispuu

Tulemused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles