Madalseisu jätkudes ohustab Kontaveiti edetabelis suur langus (1)

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuaris Austraalias mängis Anett Kontaveit hästi, seejärel asus allakäigutrepile.
Jaanuaris Austraalias mängis Anett Kontaveit hästi, seejärel asus allakäigutrepile. Foto: David Gray/Reuters/Scanpix

Viimastel turniiridel Anett Kontaveiti tabanud mõõn sunnib murelikult küsima: kui kiirelt võib Eesti parim tennisist maailma edetabelis põhjalikule langustrendile asuda?

Vastus sissejuhatuses esitatud küsimusele on ühtaegu lihtne ja paraku kurb: eelmise nädalaga algas ligi nelja kuu pikkune periood, kus Kontaveidil on kaitsta väga kopsakad punktid. Ehk teisisõnu: oht WTA pingerivis langeda on seda suurem.

Kuna tennises koostatakse edetabeleid teadupärast kahe aasta võrdlemise põhimõttel, siis heidame pilgu Kontaveidi tegemistesse kevad-suvel 2017. Jaotame seejuures turniirid tugevuse järgi tinglikult kuude kategooriasse (esimene tugevaim ehk Suur slämm ja kuues madalaim).

Aprill: finaal Bielis (5. kat.) ja veerandfinaal Stuttgardis (4.)

Mai: 1. ring Madridis (2.) ja veerandfinaal Roomas (3.)

Juuni: 2. ring Prantsusmaa lahtistel (1.), esikoht s’Hertogenboschis (5.)

Juuli: 3. ring Wimbledonis (1.) ja finaal Gstaadis (5.)

Tolle seeria ajal jäi Kontaveit alla ainult tugevatele vastastele – Stuttgardis Maria Šarapovale, Madridis Coco Vandeweghele, Roomas Simona Halepile, Pariisis Garbine Muguruzale, WImbledonis Caroline Wozniackile, Gstaadis Kiki Bertensile. Vaid Bieli finaalis kaotas ta edetabelis madalamal asuvale Marketa Vondroušovale, kuid 18-aastase Tšehhi talendi võimekusest annab pildi kasvõi tõsiasi, et toonaselt 233. kohalt on ta nüüdseks kerkinud 73ndaks.

Nende nelja kuuga teenis Kontaveit edetabelisse üle 1100 punkti. Et keerulisest punktisüsteemist veidi aimu saada, mõni lihtne näide: 5. kategooria turniiri esikoht annab 280, 3. kategooria veerandfinaal 190 ja 1. kategooria kolmas ring 130 punkti.

Viimasel viiel turniiril vaid üks võit

Kuna äsja kaotas Kontaveit Luganos juba avaringis ja mullu samal ajal jõudis Bielis finaali, läkski 180 punkti kaduma ning pudenes WTA hierarhias 30 parema seast välja. Uuel nädalal järgneb turniir Stuttgardis, kus kaitsmist ootavad järgmiseda 100 silma. Ja nii edasi.

Seni püsib meie 22-aastane lootus pinnal tänu aasta alguses Austraalia lahtistel kaheksandikfinaali pääsemisele (240 punkti). Kuid järgnenud viiest turniirist neljal on ta kaotanud esimesele ja ühel teisele vastasele. Seejuures pääses Kontaveit Indian Wellsis ja Miamis tänu kõrgele tabelikohale teise ringi. Ent praegusel kursil jätkates kaovad taolised hüved – nagu ka asetus Suure slämmi turniiridel – õige kiiresti.

Aasta tagasi samal ajal oli Kontaveidil 801 punkti, mis andis 74. koha. Järgnes ühtlane võimas tõus – mais 52., juunis 36. ja juulis juba karjääri kõrgeim 27. koht. Alates 16. juulist 2017 oli Eesti esireketil alati koos vähemalt 1500 punkti – nüüd langes ta sellest piirist allapoole esmakorselt (1475). Senise isikliku tippmargini (1740) küündis ta pärast tänavusi Austraalia lahtisi.

Igatahes ootavad Kontaveiti igas mõttes tähtsad kuud. Palju on nii võita, aga veel rohkem kaotada. Kui aasta eest toimus muljetavaldav tõus, siis viimaste nädalate trendi jätkudes ei ole kahjuks välistatud ka sama valus kukkumine. Üks on kindel: et French Open’i (algab mai lõpus) ja Wimbledoni (juuli algus) suurturniirideks 32 asetatu sekka mahtuda, peab Kontaveit kiirelt vormi taastama.

Kõnekas on vaid 2018. aasta turniire arvestav edetabel: seal asub Kontaveit 56. kohal, tagapool ka näiteks Kaia Kanepist (53.).

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles