Eesti jäähoki otsustas vahetult enne MMi revolutsioonist loobuda

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meeste jäähokikoondise eilne treening Tondiraba jäähallis. Vägesid juhatab peatreener Jussi Tupamäki, kelle juhendamisel sai Eesti eelmisel kolmel aastal maailmas 27., 27. ja 26. koha.
Eesti meeste jäähokikoondise eilne treening Tondiraba jäähallis. Vägesid juhatab peatreener Jussi Tupamäki, kelle juhendamisel sai Eesti eelmisel kolmel aastal maailmas 27., 27. ja 26. koha. Foto: Liis Treimann

Pikki aastaid mitmete hädade käes vindunud – spordisõpradel on keeruline unustada 2013. aastat, mil osa MMilt saabunud Eesti koondislasi oli lennujaamas nii purjus, et ei seisnud püsti – Eesti jäähoki sai 2015. aastal soomlase Jussi Tupamäki saabumisega justkui uue hingamise.

Viie kuuga eesti keele ära õppinud ja siinse jäähoki arendamise läbi ja lõhki enda südameasjaks võtnud Tupamäki (lisaks koondiste juhendamisele koolitas ta Eesti noortetreenereid) andis Eesti jäähokile iseloomu. Ebamäärasus asendus sihikindlusega, kandetaladeks nimetati visadus, nutikus ja võitluslikkus, mis väikeriigi jaoks sobivaimad. Ka rahvusküsimuse lahendas Tupamäki elegantselt ja meisterlikult, kui rõhutas, et erinev taust (meeskonnas oli nii eesti, vene kui ka inglise emakeelega mängijaid, samuti pikalt Soomes elanuid) tuleb muuta relvaks.

See ka õnnestus, sest kõigil kolmel MMil jäi Eesti koondis 1. divisjoni B-gruppi (seal mängivad maailma pingerea 23.-28. riik) püsima. Arvestades, et Eesti oli igal turniiril selgelt väikseima profimängijate hulgaga meeskond, olid tulemused õnnestumised. Nagu spordis ikka, torkab edu silma. Ning Tupamäki kutsuti mullu kevadel tööle Austria klubisse EC Bregenzerwald.

Eesti koondist asus tema asemel juhendama kanadalane Spiros Anastasiadis, kes teatas: «Minu lõppeesmärk on jõuda treenerina NHLi.» Pole üldse välistatud, et Anastasiadis sinna ka jõuab, aga Eesti koondis selleks hüppelauaks ei ole, sest kaks nädalat enne MMi teatas alaliit, et 1) leping kanadalasega lõpetati, 2) Kaunases mängitavaks MMiks naaseb treeneripingile Tupamäki. Mis juhtus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles