Liverpool oli kahe jalaga finaalis, aga jättis Romale kordusmänguks võimaluse (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liverpooli jalgpalliklubi alistas Meistrite liiga poolfinaali avamängus AS Roma.
Liverpooli jalgpalliklubi alistas Meistrite liiga poolfinaali avamängus AS Roma. Foto: Peter Byrne / PA Wire/PA Images

Eesti jalgpallikoondise kapteni Ragnar Klavani koduklubi Liverpool alistas Meistrite liiga poolfinaali avamängus koduväljakul AS Roma 5:2. Mängu kolmandal üleminutil platsile vahetatud Klavanist sai esimene eestlane, kes mänginud Meistrite liiga poolfinaalis.

Liverpooli tabas tagasilöök juba 18. minutil, kui peatreener Jürgen Klopp tegi sunnitud vahetuse: vigastada saanud Oxlade-Chamberlaini asemele sekkus mängu Georginio Wijnaldum. Mõned minutid hiljem virutas Roma mängija Aleksandr Kolarov kaugelt palli Liverpooli värava latti, kuid mänguseis oli endiselt 0:0. 

Seejärel algas Liverpooli pidu. Kui Sadio Mane jättis üks-üks olukorra realiseerimata, siis veidi hiljem viis väljakuperemehed juhtima Liverpooli tähtründaja Mohamed Salah. Egiptlane kinkis Liverpoolile puhkepausiks kaheväravalise eduseisu, kui lõi poolaja esimesel lisaminutil teise värava. Salah ei tähistanud kumbagi väravat oma endise koduklubi vastu.

Riietusruumist tulid liverpoollased paremini välja ning mäng jätkus sõna otseses mõttes sealt, kus avapoolajal pooleli jäi. Liverpool ründas tormiliselt. Järgmisi tabamusi ei pidanud võõrustajad kaua ootama, sest juba 56. minutil jõudis sihile Mane ning viis minutit hiljem Roberto Firmino. Kusjuures mõlemale väravale andis resultatiivse söödu Salah.

Liverpool haaras viieväravalise eduseisu 69. minutil, kui nurgalöögiolukorras kerkis kõige kõrgemale Firmino, kes palli Roma väravasse suunas. See polnud aga kõik. Liverpool lagunes tuvalises eduseisus totaalselt ning Roma kasutas selle pea ideaalselt ära. 

81. minutil riputas Radja Nainggolan palli Liverpooli karistusalasse, kus Edin Džeko kasutas oivaliselt Dejan Lovreni eksimuse ära ning lõi ühe tagasi. Roma ei andnud alla ning jätkas peata olnud Liverpooli survestamist. Kõigest neli minutit hiljem määras sakslasest peakohtunik Felix Brych Roma kasuks penalti, sest James Milner mängis karistusalas käega - vahetusest sekkunud Diego Perotti virutas nahkkera kindlalt võrku.

Liverpooli peatreener Jürgen Klopp tegi ajaloolise vahetuse kolmandal üleminutil, kui tõi Klavani Firmino asemele Liverpooli kolmeväravalist eduseisu hoidma. Klavan ja ta meeskonnakaaslased said sellega hakkama ning kordusmängule, mis peetakse järgmisel kolmapäeval Itaalias, läheb Liverpool 5:2 eduseisus.

ENNE MÄNGU

Kui jalgpalli Meistrite liiga homset poolfinaali Müncheni Bayern – Madridi Real osanuks hooaja alates ette näha nii mõnigi kiibitseja, siis tänane duell FC Liverpool – AS Roma tähistab üllatajate läbimurret. Roma jõudis nii kaugele esimest korda, Liverpool aga taastab kümnenditagust hiilgust: 2005 võideti karikas, 2007 jõuti finaali ja 2008 poolfinaali.

Märkimisväärne, et eelmises ringis lõid mõlemad auti kaks koduliiga suverääni: Liverpool Inglismaa meistriks tulnud Manchester City ja Roma peagi Hispaania tšempioniks kroonitava Barcelona. Vähe sellest, mõlemad näitasid vägevust koduväljakul, saades kolmeväravalise võidu. Nüüd on Liverpoolil ja Romal silme ees vaid üks siht: 26. mai finaal Kiievis.

Kaheosalise etenduse esimene vaatus lavastatakse täna õhtul Liverpoolis. Kes on duelli eel eelisseisus ja milliseks võivad kujuneda võtmekohad?

Liverpool pole Barcelona

«Liverpoolil peaks olema Roma jaoks liiga palju jõudu. Vähemalt kodus kindlasti,» pakkus üks Inglismaa tunnustatumaid jalgpallikirjutajaid Jonathan Wilson. «Võttes arvesse Anfieldi õhustiku ja Liverpooli pressingu kvaliteedi, valitseb tõsine oht, et Roma on väljakult minema puhutud õige kiiresti. Kui nii läks ManCityga, peab samasuguseks kohtlemiseks valmis olema igaüks.»

Märksõna «pressing» kõlab läbi siit ja sealt. Terve jalgpalliilm teab, et Jürgen Klopp on selle eriala suurmeister, vähesemad aga, et Roma pealiku Eusebio Di Francesco näol pole tegemist kaugeltki õpipoisiga. Kahe nädala eest tõestas ta 3:0 Barcelonat kloppides oskusi ilmekalt.

Di Francesco on tavapärase neljamehelise kaitseliini viieseks – või kolmeseks, kuidas soovite – kamandanud vaid kahes mängus. Üks neist oli toosama maagiline õhtu Rooma olümpiastaadionil.

Barcelona 4-4-2 vastu sobis too plaan ideaalselt. Nii saavutati väljaku südames ülekaal, äärekaitsjad surusid Barca äärepoolkaitsjad tagasi ning Lionel Messi ja Luis Suareze olematu kaitsetöö tuli ehedalt ilmsiks. Kui Barcelona valdas palli, tegi Roma meeskondlikku pressingut, surudes vastast pidevalt oma värava poole tagasi. Kataloonia uhkuselt võeti aeg ja ruum ning nulliti ta suurim trump – söödumäng.

Õnnestus aga Barcelonal Roma väljakupoolele murda, suleti kompaktse 5-4-1 asetusega sööduliinid. Ehk teisisõnu: võeti taas ruum. Plaan töötas hiilgavalt. Tulemuseks viimaste aastate hambutuim Barcelona ja Meistrite liiga play-off’i ajaloo üks suuremaid šokke.

Daniele De Rossi (paremal) ja AS Roma vaigistasid paari nädala eest Lionel Messi ja FC Barcelona.
Daniele De Rossi (paremal) ja AS Roma vaigistasid paari nädala eest Lionel Messi ja FC Barcelona. Foto: Fabrizio Corradetti/LaPresse / LaPresse

Kuid mis toimis Barcelona vastu, ei toimi (suure tõenäosusega) Liverpooli vastu. Põhjus on proosaline: vastased on sedavõrd erinevad.

«Barca lubas Daniele De Rossil rahumeeli keskvälja südames niite tõmmata. Liverpool kindlasti nii lahke ei ole. Välistatud, et Roberto Firmino longib tagasi sama isutult nagu Suarez ja Messi,» sõnas Wilson tabavalt.

Rünnakul ei tule Liverpooli suurimad ohud kesktsooonist, vaid äärtelt – Mo Salah paremalt ja Sadio Mane vasakult. Sestap on enamik vaatlejaid kindlad, et Di Francesco naaseb 4-3-3 manu.

Kuidas peatada Mo Salah?

Peavalu pealkirjaga «Kuidas peatada Mo Salah?» ei tee kahjutuks aga ükski paberile kantud joonis. Üleeile Inglismaa liiga parimaks mängijaks valitud egiptlane on esmahooajal Liverpoolis löönud 46 mänguga 41 väravat. Nüüdsele duellile lisab kahtlemata värvi, et kahel eelmisel aastal pallis Salah nimelt Romas.

Eelmisel suvel Roma etteotsa asunud Di Francesco pole seega Salah'd juhendanud. «Keegi ei pea mulle temast midagi rääkima. Ta kvaliteet on kõigile näha ja teada. Aga fakt, et paljud meie poisid tunnevad teda läbi-lõhki, võib olla meie edu,» mõtiskles Di Francesco.

Roma poolkaitsja Kevin Strootman rääkis The Independentile Liverpooli rekordostu muundumisest: «Olen üllatunud, kui enesekindlalt Mo mängib, võimalusi tekitab ja neid realiseerib. Veel Romas olles luhtas ta palju häid olukordi. Nüüd on temast saanud kõigi vastaste õudusunenägu. Aga meil on ta peatamiseks eriplaan, mida ma mõistagi teiega ei jaga.»

Itaallaste unenägusid ei muuda värvilisemaks tõsiasi, et veel eile oli selgusetu, kas Roma põhivasakkaitsja – ehk Salah' otsene vastane – Aleksandr Kolarov saab platsile joosta või mitte.

Ent mõistagi sisaldab ka Roma arsenal vahedaid relvi, millega viimasest 15 mängust vaid ühe kaotanud Liverpooli haavata.

Leidub neid, kes peavad Brasiilia koondise väravavahti Allisoni (25) maailma parimaks. Barca puuri otsustava palli saatnud kreeklasest Kostas Manolasest kiiremat keskkaitsjat naljalt ei leia. Keskväljatrio De Rossi – Strootman – Nainggolan kuulub tippklassi. Itaalia liiga mullune suurim väravakütt, tipuründaja Edin Džeko on ühtaegu pikk ja tugev, aga samas liikuv ja osav.

Klopp kaitses patuoinas Lovreni

Liverpooli keskkaitsja Dejan Lovren (paremal) ja väravavaht Loris Karius.
Liverpooli keskkaitsja Dejan Lovren (paremal) ja väravavaht Loris Karius. Foto: Anthony Devlin/AFP

Suure tõenäosusega hakkab täna koos maailma kalleima kaitsja Virgil van Dijkiga Roma rünnakuid kahjutuks tegema Dejan Lovren ja meie lemmik Ragnar Klavan jääb varumeheks.

Liverpooli peatreener Jürgen Klopp esines kohtumise eel kaitsekõnega horvaadi aadressil. «Terve Liverpooli pere on rahulolematu, et pole juba ei tea kui kaua trofeed võitnud. Alati leitakse süüdlane. Sestap on väga raske siin väravavaht olla. Kui sa pole just Sami Hyypiä, on ka kaitsjana elu äärmiselt keeruline,» lausus Klopp The Guardianile. «Inimesed mäletavad Dejani vigu. Aga mina ütlen: kui peaksin looma geneetiliselt ühe keskkaitsja, oleks see tema. Tugev, kiire, mängib mõlema jalaga, võimeline hüppama läbi lae. Vaid keskendumist oleks vaja parandada.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles