Blogi ja galerii: Real pööras kaotusseisu võimalusi raisanud Bayerni vastu võiduks

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Meistrite liiga poolfinaali avamängus sai Müncheni Bayern koduväljakul hooaja esimese kaotuse, kui pidi tunnistama karikakaitsja Madridi Reali 2:1 paremust. Avapoolaeg lõppes seisuga 1:1, sest 28. minutil viis Joshua Kimmich Batyerni ette, aga 44. minutil vastas tabamusega Marcelo. Bayern pidi seejuures juba avapoolajal tegema kaks sunnitud vahetust, kui vigastuse tõttu lahkusid platsilt Arjen Robben ja Jerome Boateng. 57. minutil viis Marco Asensio külalised vasturünnakust 2:1 juhtima ja selle seisuga mäng ka lõppes.

Enne mängu:

Viis aastat ja üks päev tagasi ehk 2013. aasta 24. aprillil astus poolakas Robert pärast tööpäeva üle kodumaja ukseläve, kui abikaasa Anna talle kaela langes ning 15 külla tulnud sõpra-tuttavat teda «Braavo!» hüüdes tervitasid.

Robert räntsatas diivanile, pobises midagi väsimuse kohta ja palus Anna käest, kas ta saaks midagi süüa. Selle Roberti perekonnanimi oli Lewandowski ja tema lõppenud tööpäev seisnes Meistrite liiga poolfinaali avamängus Madridi Reali vastu.

Braavo-hüüete põhjus oli lihtne – Lewandowski oli löönud Reali võrku neli väravat ja juhtinud meeskonna 4:1 võiduni. Selle esitusega tõusis Lewandowski ründajate koorekihi sekka, kus püsib kindlalt tänaseni. Täna õhtul on vahepeal Dortmundi Borussia särgi Müncheni Bayerni oma vastu vahetanud Lewandowskil võimalus taas Meistrite liiga poolfinaalis Reali sügavalt haavata ning aidata Bayern oluliselt lähemale Meistrite liiga finaalile.

Bayerni järjestikused pettumused

Viimati mängis tänavu kuuendat aastat järjest Saksamaa meistriks kroonitud Bayern finaalis just tolsamal 2013. aastal. Lewandowski ja Borussia jäid finaalis Bayernile 1:2 alla ning peatreener Jupp Heynckes saadeti võidukalt erru, et teha ruumi maailma nõutuimale jalgpallitreenerile Pep Guardiolale.

Oodatud edu aga Baierimaale ei saabunud. Kõigil kolmel Guardiola hooajal langeti Meistrite liigas konkurentsist poolfinaalis, vastaseks Hispaania klubi (2014 Real, 2015 FC Barcelona, 2016 Madridi Atletico). Nukker seeria jätkus mullu Carlo Ancelotti käe all, kui veerandfinaalis jäädi alla Realile.

Nüüd on Heynckes Bayerni tüüri juures tagasi – 73-aastane treener kutsuti sügisel pensionilt tagasi asendama sule sappa saanud Ancelottit – ning Baierimaa pakatab (l)ootusest finaaliuks taas avada. Heynckese jaoks sisaldaks võit Reali üle ka parajat annust kättemaksu, sest 1998. aastal juhendas ta Hispaania klubi 32-aastase pausi järel Meistrite liiga võiduni, aga sai kaheksa päeva hiljem ikkagi sule sappa. Ettekäändeks toodi meistrivõistluste neljas koht.

Et Real on haavatav, tõestas veerandfinaali korduskohtumises Torino Juventus, kes asus võõral väljakul 3:0 juhtima ja langes konkurentsist alles läbi viimase minuti suure eksimuse – Itaalia klubi kaitsjad tegid karistusalas rumala vea ja Real teenis penalti, mille Cristiano Ronaldo realiseeris.

Esialgne joovastus dramaatilisest võidust asendus Madridis aga peagi ärevusega. Jah, Reali kapten ja kaitseliini liider Sergio Ramos pidi tol päeval mängu võistluskeelu tõttu vahele jätma ja temast jäänud tühimik andis valusalt tunda, aga kodus 0:3 kaotusseisu jäämine ainuüksi sellega seletatav polnud.

Reali hooaeg on muudel rinnetel igatpidi vussis – Hispaania kõrgliigas mängiti tiitlišansid maha juba sügisel ja karikasarjast langeti välja jaanuaris. See asetas peatreener Zinedine Zidane’i surve alla vaatamata kahele järjestikusele Meistrite liiga tiitlile. Ühelt poolt võib ta juba maikuu lõpus saada alles kolmandaks jalgpallitreeneriks läbi aegade, kes tulnud kolm korda Euroopa meistriks (seni on seda suutnud Bob Paisley ja Ancelotti), teisalt aga ametist priiks saada.

Ronaldo imeline väravaseeria

Soosikukoorem lasub poolfinaali eel vaatamata duellis Juventusega ilmnenud nõrkusele Realil. Kasvõi juba põhjusel, et nende ridadesse kuulub Cristiano Ronaldo, kes on löönud värava 12 järjestikuses kohtumises ning jõudnud viimase 15 mänguga sihile 25 korda.

«Muidugi keskendume mängu-eelses analüüsis Ronaldo tegemistele põhjalikult,» möönis Heynckes. «Aga ärge unustage, et meie ridadesse kuulub Robert Lewandowski, kes on sel hooajal löönud 39 väravat. Küsimus «kuidas peatada Lewandowski?» on samuti asjakohane. Maailmatasemel mängijaid jagub mõlemasse meeskonda.»

Real on viimastes mängudes olnud hädas võimaluste realiseerimisega. Nii kahe nädala taguses mängus Juventusega kui ka vahepeal Hispaania kõrgliigas peetud matšides on mitmed šansid luhta läinud. «Ma ei ole mures,» sõnas Zidane enne tänast mängu. «Meie plaan on endiselt väravaid lüüa. Jalgpallis võib juhtuda kõike sõltumata sellest, kes parasjagu väljakul on.»

Et korduskohtumine toimub juba kuue päeva pärast ehk järgmisel teisipäeval, annavad mõlemad peatreenerid nädalavahetusel koduliigas ilmselt põhimeestele puhkust.

Müncheni Bayern – Madridi Real

  • Klubid kohtuvad eurosarjas 25. korda, mis on Euroopa rekord. Seni on mõlemal kirjas 11 võitu (lisaks kaks viiki).
  • Viimati oldi poolfinaalis vastamisi 2014, kui võitis Real. Kaks aastat varem lõppes poolfinaal Bayerni võiduga.
  • Viis viimast meeskondade kohtumist Meistrite liigas on kõik lõppenud Reali võiduga. Nii halba seeriat pole Bayern mitte kunagi varem mitte ühegi vastase vastu kogenud.
  • Jupp Heynckese juhendamisel on Bayern võitnud Meistrite liigas 16 mängust 14 (üks viik ja üks kaotus), väravate vahe on 48:10.
  • Cristiano Ronaldo on löönud värava kõigis kümnes selle hooaja Meistrite liiga kohtumises, portugallase arvel on 15 tabamust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles