FIFA uus plaan tagaks Eestile iga kahe aasta tagant 5,6 miljonit dollarit

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis.
Eesti jalgpallikoondis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) tegeleb intensiivselt koondiste kalendri uutmisega ning on asjaosaliste nõusse saamiseks välja tulnud dollaritest nõretava plaaniga.

FIFA eesmärk on hakata igal paarisaastal korraldama ülemaailmset Rahvuste liigat, mis jäljendaks oma põhimõttelt tänavu sügisel startiva Euroopa Rahvuste liiga mudelit - riigid on jaotatud seitsmesse tugevusgruppi, mille vahel toimub tõusmine ja langemine vastavalt tulemustele.

Võtmekohaks siinkohal on Euroopa kaasamine, sest ilma Euroopa koondisteta poleks see võistlus kommertslikus plaanis atraktiivne. Et Euroopa riigid nõusse saada, pakub FIFA prisket präänikut - igale Euroopa riigile on iga osaluskorra eest tagatud 5,62-7,5 miljonit USA dollarit. See summa kehtiks Euroopa pingerea 33-le tagumisele riigile, tipmised viis teeniksid 37,5-50 miljonit dollarit.

Summad avalikustas uudisteagentuur AP, kes sai jälile FIFA juhatuse liikmetele saadetud kirjale. Ettepaneku üks lahutamatu osa on ka iga nelja aasta tagant toimuma hakkav klubide MM, mis asendaks senist maailmajagude karikaturniiri ning toimuks 24 klubi osavõtul, kellest pooled esindaksid Euroopat.

Ettepanek hõlmab vahemikku 2022-2033 ehk tosinat aastat ning FIFA juhatuse liikmetele saadetud kirjas öeldu kohaselt tagaks see organisatsioonile 25 miljardit dollarit tulu, mis jaotataks liikmesriikidele jalgpalli arendamiseks. Nimetatud summad tagaks Aasia, Euroopa ja Põhja-Ameerika investorid, kes «kuuluvad maailma usaldusväärseimate sekka», öeldakse kirjas.

Otsustamisega on üpriski tuli takus - FIFA presidendi Gianni Infantino märkis kirjas, et kui maailmajagude esindusorganisatsioonid on plaanist huvitatud, kutsub ta maikuu keskel kokku erakorralise juhatuse koosoleku, et otsustada edasised sammud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles