Postimehe aruanne: Hiiumaa-Austraalia ühistöö murdis saarlased

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stefan Kaibald (nr 10) ja Curtis Stockton (nr 1333) olid peatreener Andrei Ojametsa kõrval Tartu võidu arhitektid, oma osa mängisid ka Mart Naaber (nr 9) ja Brooke Sedore.
Stefan Kaibald (nr 10) ja Curtis Stockton (nr 1333) olid peatreener Andrei Ojametsa kõrval Tartu võidu arhitektid, oma osa mängisid ka Mart Naaber (nr 9) ja Brooke Sedore. Foto: Tairo Lutter

Tartu Bigbanki võrkpalliklubi siirdus nelja võiduni peetavat Eesti meistrivõistluste finaalseeriat 3:0 seljavõiduga juhtima.

Pool tundi enne kohtumise algust, mil saalis oli kõigest 70 pealtvaatajat, viskasid kohalikud nalja, et tänu heale ilmale on kõik aiatöödega seotud ning «talvise meelelahutuse» ehk võrkpalli unustanud. Kohtumise alguseks oli saalis siiski 450 pealtvaatajat, kes edasist ette aimanuna ilmselt aiamaalt polekski lahkunud.

Hiilgav stsenaarium sissejuhatuseks

Finaalseeria algas nime vääriliselt. Saaremaa mängijate lai naeratus, mis meeskondade tutvustamisel lisaks Kuressaare eredale päikesele säras, kadus loetud minutitega. Tartlased haarasid 10:4 eduseisu ja suurendasid seda geimi edenedes veelgi. Seisul 19:11 paistis, et avageim on otsustatud. Ent slovakk Matej Hukelil olid teistsugused plaanid. Võõrustajate pikim mängija tegi hullumeelse serviseeria ja tõi meeskonna vaid ühe punkti kaugusele, 20:21. Geimi lõpp oli kuni seisuni 29:29 paljuski loterii: mõlemad meeskonnad teenisid punkte pigem juhuslike kui superhästi väljamängitud ründelahendustega.

Hiidlane murdis naabersaare

Ent siis, nimetatud 29:29 seisul, sai Saaremaa kodupubliku kardetuim õudusunenägu tõeks! Servima asus hiidlane. 20-aastane Stefan Kaibald on kohalikul võrkpallimaastikul tuntud oma kolme erineva pallingustiiliga, mis tekitavad paksu pahandust. Alustuseks lõi noortekoondise põhimees tehniliselt ülikeerulise ja harvanähtava hübriidpallinguga ässa ja viis tartlased juhtima 30:29. Seejärel tuli teinegi hea serv. Seekord viimase hetke liigutuse najal tugev hüppelt palling, mille abiga said tartlased palli kaitses kätte ja hetk hiljem Curtis Stocktoni löögist ka geimi võitsid.

Austraalia oli Saaremaast vägevam

Nagu näitas mängukäik ja tulemus, lõppeski tõsine mäng esimese geimiga ära. Tartu võitis teise 25:22 ja 25:17 ja kogu kohtumise 3:0. Vastupidiselt ootustele suutis esmakordselt tähtsas matšis algusest lõpuni liidrikoormat edukalt kanda 25-aastane austraallane Curtis Stockton, kes realiseeris 29 tõstest suisa 21. Just diagonaalründajate duelli peeti finaalseeria eel kõige ebavõrdsemaks. Mäletatavasti detsembrikuises karikafinaalis kogus Stockton Saaremaa vastu keskmiselt ühe geimi kohta kesised 3 punkti (eile 8 punkti!) ja Tartu kaotas. Saaremaa klubi saarlastest diagonaalid Hindrek Pulk ja Siim Põlluäär parandavad oma esitusi järgmistes mängudes kindlasti, pigem on küsimus, kas Stockton suudab eilsel tasemel jätkata.

Finaalseeria avamäng:

Saaremaa VK – Tartu Bigbank 0:3 (29:31, 22:25, 17:25)

Siim Põlluäär 13 p (+7), Mihkel Tanila 8 p (+4) , Tomaš Halanda 7 p (0), Rauno Tamme 6 p (+1), Matej Hukel 6 p (0), Hindrek Pulk 4 p (+3), Helar Jalg 3 p (0) – Curtis Stockton 24 p (+15), Mart Naaber 12 p (+10), Stefan Kaibald 9 p (-4), Brook Sedore 8 p (+1), Meelis Kivisild 9 p (+8)

Nii nad ütlesid:

Urmas Tali

Saaremaa VK peatreener

Urmas Tali.
Urmas Tali. Foto: Tairo Lutter

«Kaotuse tingisid kõik asjad kokku. Ma olin meeskonna juurest viis päeva ära (Tali juhendas eelmisel nädalal Venemaal Eesti U20 koondist – toim.) ja arvasin, et see ei jäta meeskonnale jälge. Aga järelikult jättis. Minu viga. Meeskonna häälestus oli halb - nii finaali ei mängita. Olime vastuvõtul liiga püüdlikud ja see ei toonud tulu. Eks see ole ka see finaalinärvilisus, mida teistes mängudes pole. Tuleb meeskond reedeks joonele tõmmata. Tartu ei löönud iseenesest servi, mida vastu polnud võimalik võtta. Curtis Stockton oli täna (eile – toim.) tõesti hea, aga vaatame, mida ta reedel teeb.»

Andrei Ojamets

Tartu Bigbanki peatreener

Andrei Ojamets.
Andrei Ojamets. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

«(Muigab.) Ah et mis juhtus? Juhtus nii, et me võitsime. Seda, et me 3:0 võiksime avamängu Kuressaares võita, ei osanud ka mina ennustada. Hakkasin sellist tulemust uskuma alles kolmanda geimi alguses. Eks me olime ilmselt paremini häälestatud ja ka näljasemad. Saarlastel on tänavusest hooajast juba kaks karikat taskus ja kõik omavahelised mängud olid nad samuti võitnud, kuigi alati 3:2. Võtmemoment oli ikkagi vastuvõtt. Tänapäeval ei saa ilma selleta kõrgel tasemel võrkpalli mängida. Ka meie oma serv oli piisavalt terav, et ei lasknud saarlastel nende kiiret mängu mängida. Hindrek Pulk on inimene, nagu ta täna (eile – toim.) tõestas. Ütlesin mängijatele ka riietusruumis, et kui te kõik arvate, et Pulk on mingisugune jumal, siis te kardategi teda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles