Kirpu krahh Dubais tõstis intriigi lakke

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu jäi Dubai MK-etapil põhitabelist ehk 64 parema seast välja.
Erika Kirpu jäi Dubai MK-etapil põhitabelist ehk 64 parema seast välja. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Vehklemise naiste epee viimasel MK-etapil Dubais jõudis kuuesti Eesti sportlasest põhitabelisse ehk 64 parema sekka viis. Ainult Erika Kirpule käis valikvõistlus üle jõu, mis lõi homse põhivõistluse eel õhku võimsa intriigi!

Tulipunkti keskmes on Eesti koondise moodustamine suvisteks tiitlivõistlusteks (EM ja MM), mis pannakse reglemendi järgi paika põhimõttel 3+1. Kolm kohta otsustatakse Eesti edetabeli põhjal ja neljanda liikme nimetab treenerite töörühm, kus kõige enam maksab naiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõna.

Hetkel tabelis teisel kohal paikneva Kirpu 64 seast välja jäämine tähendab, et kui Lehis jõuab Dubais veerandfinaali (ja Irina Embrich ei saavuta temast paremat tulemust ning Nelli Differt ei võida etappi), on tal koht tabeli kolme parema seas tagatud, sest koht MK-etapi veerandfinaalis on väärt 80 edetabelipunkti, mis tõstaksid ta Kirpust kahe punktiga mööda.

Kaks nädalat tagasi pärast karjääri esimest Eesti meistritiitlit Postimehega vesteldes andis Lehis mõista, et ei usu, et mahuks koondisesse olukorras, kus ta kolme parema sekka ei kuulu, sest seni on otsustajad olnud võimalusel alati truud mullu maailmameistriks tulnud nelikule (Julia Beljajeva, Kirpu, Embrich, Kristina Kuusk).

«Kõik tahavad koondises olla, aga mina saan ainult vehelda ja endast parima anda. Otsuse teevad punktid. Ja peatreener,» sõnas Lehis. Seoses Kirpu krahhiga suurenes oluliselt tema võimalus tekitada olukord, kus alaliidul pole muud varianti, kui keegi tavapärasest nelikust koju jätta, sest Eesti naiste edetabel on hetkel säärane:

  1. Julia Beljajeva 347
  2. Erika Kirpu 261
  3. Kristina Kuusk 256
  4. Katrina Lehis 183
  5. Irina Embrich 147
  6. Nelli Differt 121

MK-etapil jagatakse punkte järgmiselt: 1. koht 160, 2. koht 140, poolfinaal 110, veerandfinaal 80, 1/8-finaal 40, 17.-32. koht 20 ja 33.-64. koht 10 punkti, mis tähendab, et:

  • Beljajeval on koht kolme parema seas igal juhul tagatud.
  • Kirpu jääb kolme parema sekka püsima, kui Lehis ei jõua vähemalt veerandfinaali ning kui Embrich või Differt ei jõua vähemalt finaali.
  • Kuusk ei jää kolme parema sekka püsima siis, kui 1) saab 17.-64. koha ning ei juhtu vähemalt kahte asja neist kolmest (Lehis poolfinaalis, Embrich finaalis, Differt võidab), 2) ta saab 9.-16. koha ning Embrich alistab finaalis Lehise.
  • Lehis pääseb kolme parema sekka, kui 1) jõuab finaali, 2) jõuab poolfinaali ja Embrich ei võida, 3) kui jõuab veerandfinaali ja Embrich ei jõua finaali või Differti ei võida.
  • Embrich pääseb kolme parema sekka, kui 1) võidab etapi ning Lehis ei jõua finaali ja Kuusk ei jõua veerandfinaali, 2) kui saab 2. koha ning Lehis ei jõua poolfinaali ning Kuusk 16 parema sekka.
  • Differt pääseb kolme parema sekka, kui 1) saab 2. koha ning Lehis ei jõua veerandfinaali ning Embrich ei võida etappi, 2) kui võidab etapi ning ei juhtu vähemalt kahte asja järgnevast kolmest (Kuusk jõuab 16 sekka, Lehis jõuab poolfinaali, Embrich jõuab finaali).

Dubai MK-etapil ei pidanud maailma edetabelis 7. kohal paiknev Beljajeva kvalifikatsioonis osalema. Embrich ja Kuusk jõudsid valikvõistluselt otse põhitabelisse, ülejäänud kolm naist pidid osalema play-off'is, kus tuli võita kaks matši. Lehis ja Differt said sellega hakkama, alistades otsustavates duellides vastavalt 12:10 Ksenina Panteljejeva (Ukraina) ja 10:6 Guangjuan Hou (Hiina), aga Kirpu kaotas kohe 10:11 Danuta Dmowska-Andrzejukile (Poola).

Laupäevases põhitabelis kohtub Kuusk avaringis Anna Kuniga (Ungari), Beljajeva vastaseks on Maia Gutšmazova (Gruusia) ja Embrichil Federica Isola (Itaalia). Differt on avaringis vastamisi Violetta Kolobovaga (Venemaa) ning Lehis Rossella Fiamingoga (Itaalia).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles