Ülevaade: kas Siim-Sander Vene purjetab Itaalias medalini?

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim-Sander Vene.
Siim-Sander Vene. Foto: Matteo Cogliati/PACIFIC P/SIPA / Matteo Cogliati/PACIFIC P/SIPA

Kui korvpalli Eesti meistrivõistlustel käivad poolfinaalseeriad ning peagi algavad medalimängud, siis Postimees otsustas visata pilgu peale mängijatele (Eesti koondislastele ja koondise kandidaatidele), kes esindavad Eestit välismaal. 

Praeguse seisuga ilmselt kõige kõrgemal tasemel mängiva Eesti korvpalluri Siim-Sander Vene koduklubi Varese kindlustas pühapäeval koha Itaalia kõrgliiga play-off-mängudel. Cremona meeskonna 89:79 alistanud Varese teenis kaheksanda järjestikuse võidu ning hoiab üks mäng enne põhihooaja lõppu 16 meeskonna konkurentsis kuuendat kohta.

Jaanuaris Varesega käed löönud Vene kerkis kiirelt põhimängijaks. Tema keskmised näitajad ühe mängu kohta: 23,5 minutit, 7,8 punkti, 2,6 resultatiivset söötu ja 3,3 lauapalli. Visketabavus: vabavisked 93,3 (14/15) ning kahesed 60 (30/50) ja kolmesed 42,5 (17/40) protsenti. Just viimases mängus säras Vene hooaja parima partiiga, kui viibis väljakul 33 minutit, viskas 16 punkti, jagas 4 resultatiivset söötu ja noppis 6 lauapalli.

Põhihooaja viimases mängus kohtub Varese võõral väljakul Torinoga. Kui arvestada meeskondade viimase aja vormi, siis suure tõenäosusega saab Varese hooaja 17 võidu ja lõpetab kuuendal positsioonil ehk läheb veerandfinaalseerias vastamisi kolmanda kohal oleva Bresciaga, keda veebruaris 28 punktiga võideti. Hooaja esimene omavaheline mäng lõppes Varese 67:73 kaotusega.

Itaalias esiliigas mängivad Rain Veideman ja Kaspar Treier, kes kuuluvad vastavalt Udine ja Poderosa Motegranaro hingekirja. Ida tsooni põhihooaja neljandana lõpetanud Udine juhib kolme võiduni peetavat kaheksandikfinaalseeriat Tortona vastu 2:1. Udine järel viienda koha saanud Montegranaro alistas seerias Biella 3:1 ja kohtub veerandfinaalis ida tsooni võitja Triestega.

Välismängijate reegli tõttu pole Veideman alates aprilli keskpaigast Udine koosseisu kuulunud. Nimelt saab Itaalia esiliigas meeskond mänguks üles anda vaid kaks leegionäri. Kui hooaja esimesel poolel polnud see meie mehe jaoks probleem, siis ameeriklasest tagamängija Troy Caupaini soetamine jättis Veidemani pingereas kolmandaks. Lisaks mängib Udines ameeriklasest ääremängija Kendall Dykes.

Seni peetud mängudega on Veidemani keskmised näitajad ühe mängu kohta: 30,7 minutit, 12,8 punkti, 3,2 resultatiivset söötu ja 3,7 lauapalli. Kui Veidemani mänguaeg on viimasel ajal olematu, siis Treier müttab Monegranaro eest soliidselt. Keskmiselt teenib eestlane 9,4 minutit (äsja lõppenud seerias rohkem) mängu kohta, nopib üle kahe lauapalli ja viskab üle kahe punkti.

Rain Veideman.
Rain Veideman. Foto: BasketInside.com

Tanel Kurbase koduklubi Levice mängib Košice meeskonnaga Slovakkia kõrgliiga finaalseeriat. Nelja võiduni peetava seeria avamängu ühe punktiga kaotanud Levice sai võidud teises ja kolmandas ning juhib seeriat 2:1. Põhihooajal saavutas Levice 26 võidu ja kümne kaotusega teise koha. Kindel põhimängija Kurbas on pidanud 47 (!) kohtumist Slovakkia kõrgliigas ning keskmised näitajad igati korralikud: 24,9 minutit, 10,3 punkti, 2,3 resultatiivset söötu ja 2,6 lauapalli.

Martin Paasoja ja Craiova heitlevad Rumeenia kõrgliiga veerandfinaalis põhihooaja teisena lõpetanud Sibiuga. Eelviimasena ehk seitsmendana play-off’i pääsenud Craioval on selg vastu seina, sest kolme võiduni peetavas seerias ollakse 0:2 kaotusseisus. Paasoja teenib rohkelt mänguminuteid ning sähvatab mõnikord tõeliselt hea mänguga. Keskmised näitajad jäävad Kurbasega samasse auku, kuid Paasoja on väljakul käinud 28 mängus.

Jaan Puideti ja põhihooaja kolmandana lõpetanud Jämtlandi hooaeg Rootsi kõrgliigas lõppes kuu aega tagasi, kui veerandfinaalseerias tunnistati Borase meeskonna 2:1 paremust. 28 mängus osalenud Puideti keskmised näitajad kohtumise kohta: 27,1 minutit, 8,6 punkti, 3,1 resultatiivset söötu, 6,9 lauapalli ja 1 vaheltlõige.

Rait-Riivo Laane koduklubi Pireuse Ethnikos peab Kreeka esiliigas põhihooaja viimase ja ääretult tähtsa kohtumise eeloleval laupäeval. Kui võiduga pääseb Ethnikos kindlasti kõrgliigasse jõudmise play-off-mängudele, siis kaotusega mängivad rolli konkurentide viimase vooru tulemused. Laane teeb mänguminutite ja keskmise punktisummaga kaasmaalastele silmad ette: 32,2 minutit, 13,7 punkti, 4,9 resultatiivset söötu, 3,4 lauapalli ja 1,5 vaheltlõiget.

Veebruaris Eesti koondise eest debüteerinud Kristian Kullamäe sai Öttinger Rocketsi särgissellel hooajal kirja 11 kohtumist Saksamaa kõrgliigas. Neist viies mängus viibis eestlane väljakul vähemalt kümme minutit. Rockets teenis põhihooajal seitse võitu ja 27 kaotust ning langes järgmiseks hooajaks esiliigasse. Kullamäe säras eelkõige regionaalliigas ja U19 sarjas. Tema leping Rocketsiga lõppes selle hooajaga ning praegu on Kullamäe vabaagent.

Kristian Kullamäe.
Kristian Kullamäe. Foto: Öttinger Rockets

Hispaania esiliigas saavutas 18 meeskonna konkurentsis 16. koha Kregor Hermeti koduklubi Forca Lleida. Vajalik võit saadi viimases voorus, kui alistati kolmandal positsioonil lõpetanud Manresa. Kaotuse korral oleks Lleida meeskond langenud tugevuselt kolmandasse liigasse. Põhihooajal vaid kaks mängu vahele jätnud Hermet teenis mänguaega keskmiselt 16,3 minutit ühe mängu kohta, viskas 5,1 punkti ja võttis 3,0 lauapalli.

Viimasena viskame pilgu peale ookeani taga mänginud palluritele. Rauno Nurger ja Maik-Kalev Kotsar on Eesti meediale kinnitanud, et esindavad ka eeloleval suvel rahvuskoondist.

Kotsari ja South Carolina hooaeg kulges kujundlikult öeldes Ameerika mägedel ning mullune poolfinalist ei jõudnud tänavu isegi NCAA finaalturniirile. Kotsar teenis mänguaega keskmiselt 26,5 minutit, viskas 8,0 punkti, võttis 4,8 lauapalli ja jagas 1,4 resultatiivset söötu.

Nurger, kelle mängud NCAAs said lõppenud hooajaga mängitud, jõudis Wichita State’iga finaalturniirile, kuid langes konkurentsist juba avaringis. Nurgeri keskmised näitajad olid ühe mängu kohta 17,3 minutit, 4,5 punkti ja 2,8 lauapalli. Ta plaanib mängijakarjääri jätkata Euroopas.

NCAAs kogus läinud hooajal mänguminuteid ka Taavi Jurkatamm, kelle koduülikool San Francisco jäi sarnaselt South Carolinaga finaalturniirilt eemale. Jurkatamme mänguaeg kõikus seinast seina ja seetõttu on keskmised näitajad järgmised: 11,3 minutit, 1,4 punkti, 1,9 lauapalli ja 0,5 viskeblokeeringut.

Lisaks hoiavad välismaal Eesti lippu kõrgel veel sellised mängijad nagu Henri Drell, Joonas Järveläinen, Kaspar Lootus, Mait Peterson, Andre Loigu, Hugo Erkmaa, Joonas Riismaa, Mark-Andreas Jaakson, Mikk Jurkatamm, Robert Valge, Kirill Koršunov, Marten Maide, Sander Raieste, Artur Arhangelski ja Kaspar Kitsing. Naistest Merike Anderson, Maaja Bratka, Annika Köster, Kadri-Ann Lass, Janeli Lilleallik ja Mailis Pokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles