Eesti Purjetamisliiga alustas

PIRET SALMISTU
, Kalevi Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel alustati Eestis purjetamisformaadiga, mida Euroopas juba mõni aasta edukalt praktiseeritud selgitamaks välja parimat purjetamisklubi. Euroopa Meistrite Liiga  on lihtne ja selge formaat, mis on aastaid hästi toiminud jalgpallis; kuid töötab edukalt nüüd ka purjetamises. Purjetamise Meistrite Liiga idee on lihtne: selgitada välja riigi parim klubivõistkond. Edukaimad rahvuslike liigade tiimid võistlevad omavahel, et välja selgitada Aasta Parim Purjetamisklubi.

Euroopas toimib Purjetamisliiga juba seitsmeteistkümnes riigis ning Eesti jaoks on 2018 pilootaastaks, ehk formaadi katsetamiseks. Seepärast Euroopa liiga formaati veel sõna-sõnalt ei järgita ja osalema on oodatud nii jahtklubide, spordikoolide kui ka näiteks avamerejahtide võistkonnad. Sellesse hooaega on planeeritud kaks etappi.

Regati enda formaat on lihtne ja selge. Osalevad tiimid purjetavad ühte tüüpi ehk one design paatidel, ning iga 12-15 minutit kestva vastutuule-allatuule rajal purjetatava võistlussõidu järel vahetavad meeskonnad paate - nii on kõigil meeskondadel võrdsed võimalused kui ka alused kipuvad erinevas tehnilises seisus olema. Kokku purjetatakse kahe võistluspäeva jooksul maksimaalselt 20 võistlussõitu.

Eesti Purjetamisliiga purjetatakse BLUSAIL 24 tüüpi paatidel, mis on ca 7,5 m pikk sportlik kiiljaht, kus meeskonda saab kuuluda 4-5 liiget. Et purjetamisliiga formaadi testimise idee pilootaasta käigus on üsna värske ja esimene liiga etapp sattus väga hooaja algusesse, oli osalevaid meeskondi esialgu vaid viis. Suurt rõõmu tegi asjaolu, et neli neist esindasid Eesti jahtklubide purjespordikoole - Tallinna Jahtklubi, Kalevi Jahtklubi ja Pärnu Jahtklubi. Spordikoolide meeskondadele pakkus konkurentsi avamerepurjetamise Euroopa meisterjaht Katariina II purjetajatest loodud meeskond (Pärnu Jahtklubi).

Eesti Purjetamisliiga 2018 1. etapp osalejad
Eesti Purjetamisliiga 2018 1. etapp osalejad Foto: Eesti Purjetamisliiga

Regati formaat näeb ette ka võistluse-eelsel päeval võimalust treeningsõitudeks ehk paatide testimiseks. Seda võimalust möödunud reedel Haven Kakumäel meeskonnad ka kasutasid. Kuna jahtklubide purjespordikoolide noortel kiiljahtidega sõidu kogemus kas puudub või on napp, siis oli see hea võimalus enne võistlema asumist paadiga  tutvust teha ja meeskonnatööd proovida.

Kaptenite koosolek Haven Kakumäel
Kaptenite koosolek Haven Kakumäel Foto: Eesti Purjetamisliiga

Laupäeva hommikul kell 9 tervitas võistlejaid Eesti Purjetamisliiga alustamise puhul Haven Kakumäe sadamadirektor Indrek Ilves, peavõistlusjuht Madis Ausman selgitas võistlemise üksikasju ja vahekohtunike tiimi ehk protestikomitee esimees Andrus Poksi rääkis võistlejatele, kuidas toimub merel reeglite jälgimine ja kohtunike töö.

Eesti Purjetamisliiga esimene start Kakumäel
Eesti Purjetamisliiga esimene start Kakumäel Foto: Piret Salmistu

Pärast kella kümmet olid nii võistlevad tiimid kui ka võistluskomitee merel ja esimene start purjetamisliigale sai antud. Pigem nõrgemad tuuled tegid olud lihtsamaks nende meeskondade jaoks, kellele nii paat kui ka meeskonnatöö veel uus kogemus. Esimesel päeval õnnestus kümne sõidu asemel pidada üheksa, sest tuule pööramise tõttu tuli vahepeal rada merel ümber ehitada.

Teise päeva hommik algas aga üldse kaldal ootamisega, sest meri oli sile kui peegel ja piisavalt stabiilne tuul jõudis Kopli lahele alles pärast kella 14 päeval ning lubas lisada esimese päeva üheksale veel viis lisasõitu – kokku siis 14 võistlussõitu kahe päevaga.

Avamerepurjetamise Euroopa meisterjaht Katariina II baasil loodud meeskond Karl-Hannes Tagu juhtimisel Pärnu Jahtklubist.
Avamerepurjetamise Euroopa meisterjaht Katariina II baasil loodud meeskond Karl-Hannes Tagu juhtimisel Pärnu Jahtklubist. Foto: Piret Salmistu

Oodatult näitas oma avamerepurjetamise ja meeskonnatöö kogemust Katariina II meeskond Karl-Hannes Tagu juhtimisel ületades neljateistkümnest peetud sõidust kaheksal finishiliini esimesena. Kolmel korral võttis aga sõiduvõidu Keith Luuri - saavutanud rahvusvahelisi noorteklasside tipptulemusi nii merel kui jää peal purjetades - meeskond Püss Pärnu Jahtklubi Purjespordikoolist.

Keith Luuri - saavutanud rahvusvahelisi noorteklasside tipptulemusi nii merel kui jää peal purjetades - meeskond Püss Pärnu Jahtklubi Purjespordikoolist.
Keith Luuri - saavutanud rahvusvahelisi noorteklasside tipptulemusi nii merel kui jää peal purjetades - meeskond Püss Pärnu Jahtklubi Purjespordikoolist. Foto: Piret Salmistu

Nende kahe meeskonna vahel käis omavaheline duell regati algusest kuni lõpuni välja. Sellesse duelli sekkus kahe sõiduvõiduga ka Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad Juuso Roihuga roolis, kelle kontol on suurepärased rahvusvahelised tulemused nii Zoom8 kui ka 29er ja 49er klassis purjetades. 

Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad Juuso Roihuga roolis, kelle kontol on suurepärased rahvusvahelised tulemused nii Zoom8 kui 29er ja 49er klassis purjetades.
Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad Juuso Roihuga roolis, kelle kontol on suurepärased rahvusvahelised tulemused nii Zoom8 kui 29er ja 49er klassis purjetades. Foto: Piret Salmistu

Tallinna Jahtklubi teine võistkond Sweet Chilli Mari-Ann Rauaga roolis ja Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli tiim Nipitiri Helen Paisi juhtimisel võistlesid seekord pigem omavahel, kuid esikolmikus lõpetasid ka nemad nii mõnegi võistlussõidu.

Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli tiim Nipitiri Helen Paisi juhtimisel.
Kalevi Jahtklubi Purjespordikooli tiim Nipitiri Helen Paisi juhtimisel. Foto: Piret Salmistu
Tallinna Jahtklubi teine võistkond Sweet Chilli Mari-Ann Rauaga roolis
Tallinna Jahtklubi teine võistkond Sweet Chilli Mari-Ann Rauaga roolis Foto: Piret Salmistu

Kahe võistluspäeva kokkuvõtteks võitis 2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese  etapi kahekümne kolme punktiga Katariina II meeskond, milles purjetasid Karl-Hannes Tagu, August Luure, Henri Lepik ja Siim Erik Akermann. Teise koha sai kolmekümne punktiga Pärnu Jahtklubi Purjespordikooli meeskond Püss koosseisus Keith Luur, Joosep Laus, Markus Kostabi ja Karsten Holter. Kolmekümne viie punktiga sai kolmanda koha medalid kaela Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad, kus võistlesid Juuso Roihu, Katariina Roihu, Eliise Raamat, Märten Mikk ja Melvin Aasav.

2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi esikolmik - Katariina II meeskond Karl-Hannes Tagu juhtimisel, Pärnu Jahtklubi Purjespordikooli meeskond Püss Keith Luuriga roolis, Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad Juuso Roihu juhtimisel.
2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi esikolmik - Katariina II meeskond Karl-Hannes Tagu juhtimisel, Pärnu Jahtklubi Purjespordikooli meeskond Püss Keith Luuriga roolis, Tallinna Jahtklubi meeskond Klisseerijad Juuso Roihu juhtimisel. Foto: Piret Salmistu
2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi tulemused
2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi tulemused Foto: Eesti Purjetamisliiga

Kõik osalenud võistlejad olid uudse ja huvitava formaadiga regatiga väga rahul, sest uusi kogemusi kogusid sellest kõik – nii purjetajad kui korraldajad. Noortele svertpaadisõitjatele annab kiiljahtidel koos meeskonnaga purjetamine hoopis teistsugused taktikalised võimalused, sest otsuste tegemiseks on ehk veidi rohkem aeg ja neid saab teha koos meeskonnaga. Ka treenerite arvates tuleb regati formaat ja  kogemus koos meeskonnaga kiiljahtidel purjetada svertpaatidel ja olümpiaklassides purjetajatele vaid kasuks. Kindlasti annab see neile ka parema võimaluse mõne avamerejahimeeskonnaga liitumiseks.

2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi osavõtjad ja läbiviijad Haven Kakumäel.
2018.a Eesti Purjetamisliiga esimese etapi osavõtjad ja läbiviijad Haven Kakumäel. Foto: Piret Salmistu

Teisele, 17.-19. augustil Pirital Kalevi Jahtklubis toimuvale etapile on kindlasti oodata juba rohkem tiime, kuid enam kui 12 see arv ka formaadi tõttu ühe regati käigus olla ei saa. Eesti Purjetamisliigat korraldab koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga Eesti Purjetamisliiga MTÜ.

Regati Facebooki lehekülg facebook.com/EstonianSailingLeague/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles