Ameeriklased meelitavad rahaga: MMiga lubatakse teenida müstiline kasum

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MMi võidukarikas.
Jalgpalli MMi võidukarikas. Foto: Pavel Lisitsyn / Scanpix

USA, Kanada ja Mehhiko, kes taotlevad 2026. aasta jalgpalli MMi ühist korraldusõigust, rõhuvad võitluses peakonkurendi Marokoga mammonale. MMist lubatakse FIFA-le teha meeletu rahamasin.

Põhja-Ameerika MM peaks korraldajate arvates suutma sisse tuua 11 miljardit dollarit ehk 9,3 miljardit eurot, vahendab BBC. «Sellest saab kõigi aegade edukaim MM,» kuulutas USA alaliidu president Carlos Cordeiro. Ameeriklastel on põhjust aga muret tunda, sest viimastel nädalatel on kõvasti kasvanud toetus Maroko kandidatuurile. Marokolased esitasid märtsis FIFA-le ülipõhjaliku 193-leheküljelise dokumendi selgitustega, miks just nemad peaksid MMi endale saama, ning see mõjus veenvalt.

Kaheksa aasta pärast peetava MMi korraldaja valitakse 13. juunil Moskvas, päev enne tänavuse finaalturniiri algust. Põhja-Ameerika kandidatuuri reklaamimisse sekkus mõnevõrra ähvardaval toonil isegi USA president Donald Trump, märkides: «Oleks kahju, kui riigid, keda me alati toetame, meie vastast kihutustööd teevad.»

Cordeiro kärpis siiski kohe pisut presidendi tiibu, rõhutades, et FIFA liikmed peaksid hääletama sõltumatult oma poliitilistest eelistustest ja sidemetest. «MMi korraldusõigus on kohati aetud segi geopoliitikaga. Palume, et meid hinnataks meie pakkumise põhjal, mitte lähtuvalt hetkepoliitikas,» lausus ta.

USA korraldas esimest ja ainsat korda MM-finaalturniiri 1994. aastal. Mehhiko on MMi võõrustanud nii 1970. kui ka 1986. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles