Järelvaadatav: Kalju võttis liidrite lahingus Levadia vastu uskumatu võidu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistriliiga 15. vooru kohtumises läksid Hiiu staadionil vastamisi tabeli liider FCI Levadia ja neile kahe punktiga maas olnud Nõmme Kalju. 90 minuti täitudes kohtumist juhtinud Levadia pidi leppima 1:2 kaotusega.

Levadia oli terve 680 pealtvaataja ees mängitud kohtumise jooksul selgelt domineerivam ja üritavam pool. Väga hea võimalus avanes 22. minutil, kui esmalt tabas kauglöök posti ja siis suutis Kalju väravavaht Vitali Teleš tõrjuda Nikita Andrejev lähilöögi.

Juhtvärav sündis 78. minutil, kui pärast Andrejevi latti tabanud pealelööki toksas palli paarilt meetrilt ülepealöögiga väravasse kamerunlane Gando. Kalju ei jõudnud 90 minuti jooksul ainsagi selge väravavõimaluseni, aga kui 90 minutit oli täis tiksunud, siis löödi kaks väravat ja võeti võit!

88. minutil platsile vahetatud Aleksandr Volkov tabas 90+1. minutil kauglöögiga ja koksas minut hiljem peaga väravasse Liliu hea eeltöö tulemusel karistusalas lahtisena põrganud palli.

Võit tõstis Kalju Premium liiga liidriks - nad on 14 mängu järel ainuke meeskond, kes pole kaotanud ainsatki mängu. Levadiat edestatakse punktiga (34 vs 33), kolmapäeval võib 32 punkti peale tõusta FC Flora, kes kohtub FC Kuressaarega.

Mäng täispikkuses:

Intervjuud:

ENNE MÄNGU

Kas mänge võidab treener või väravalööja?

Kalju hoidis edu, ent andis selle käest. Niisuguse lausega võib iseloomustada ühtaegu nii senist hooaega kui ka eelmist omavahelist liigamängu. Lillekülas peetud kohtumises juhtisid külalise rollis olnud nõmmekad veel veerand tundi enne mängu lõppu Liliu ja Rimo Hundi väravatest 2:0.

Ent siis lõi Nikita Andrejev tagasi ühe ja õige pea Gando Biala tänu Vitali Teleši jämedale eksimusele ka teise värava. Telešile maksid selles mängus tehtud vead paariks kohtumiseks isegi esiväravavahi koha, sest kindad võttis enda kätte Pavel Londak. Ent nüüd on Teleš tagasi Kalju postide vahel ja kahtlemata täis tahtmist enda klassi jälle tõestada.

Samuti on üht-teist tõestada 17-värava-mehel Liliul, kes jäi viimases voorus Tammeka vastu sel hooajal alles teist korda kuivale. Aprilli parimaks valitud ründaja ongi tänavu jätnud võrgu sahistamata vaid tartlaste vastu, kõigis teistes kohtumistes on ta vähemalt ühe tabamuse kirja saanud. Levadial on kuu parimale mängijale aga vastu panna kuu parim treener, sest aprillis pälvis selle tiitli ei keegi muu kui nende juhendaja Aleksandar Rogic.

Viimastes liigavoorudes liikusid Levadia ja Kalju paarisrakendina ning tänu omavahelisele viigile oli üldise väravate vahe arvelt napilt ees kord üks, kord teine. See muutus alles nädalavahetusel, kui Kalju pidi õnnelik olema, et Tartust Tammeka vastu 1:1 tulemuse ja viigipunktiga pääses. Levadia võttis samal ajal rutiinse 3:0 võidu Tallinna Kalevi üle ja tõusis tabeli tippu.

Hiiu needus vajab murdmist

Levadial on omavahelise mängu eel vaid üks suur mure: keskväljamootor Muamer Svraka peab kohtumise kaartide tõttu vahele jätma. Julgust lisab Aleksandar Rogici hoolealustele aga teadmine, et korra on Kaljust tänavu Hiiul juba jagu saadud: kuu aja eest võidutseti seal Evald Tipneri karikasarja veerandfinaalis 1:0, mängu ainsa värava lõi Levadia kaitsja Igor Morozov.

Kaljul jagub tõestamisvajadust ja mitte ainult karikamängu silmas pidades. Kümnest viimasest omavahelisest duellist on suudetud võita vaid üks, kurioosumina pole Hiiu staadionil aga Levadia nime kandvast klubist mitte kunagi jagu saadudki! Kalju on küll kõrgliigas ja karikasarjas kolm koduvõitu noppinud, ent neist mängudest üks peeti Lilleküla kunstmuruväljakul ning ülejäänud kaks mõnda aega Hiiu klubi kodustaadioniks olnud Kadriorus.

Kui ajalooline võit võetakse, tõuseb Kalju tagasi tabelijuhiks ja sedapuhku juba kindlalt, mitte enam väravate vahele toetudes. Kaotus kasvataks samas Levadia edu tabelis juba viiele punktile. Igal juhul on selge, et ka pärast tänast mängu jääb tabelisse vähemalt üks kaotuseta meeskond. Kui neid on aga kaks ehk lepitakse taas viiki, on see vesi hoopis jälitaja Flora veskile: enne vooru algust jääb tiitlikaitsja Levadiast maha nelja ja Kaljust kahe punktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles