Portugali ralli suursoosik Ott Tänak: tunne on kindel ja auto kiire

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak hooaja esimese Euroopa kruusaralli avapäeval.
Ott Tänak hooaja esimese Euroopa kruusaralli avapäeval. Foto: Andre Lavadinho / imago/PanoramiC

Vaimustav triumf Argentinas tegi Ott Tänakust ka eile alanud Portugali ralli peasoosiku ning meie mees näis vähemalt katsumuse eel olukorda igati nautivat.

Võistluse avanud pressikonverentsi juhtinud Becs Williams kasutas Tänaku Argentina-võitu iseloomustades esmalt rea superlatiive – domineeriv, super, võimas – ja küsis siis temalt: «Kas nüüd mõtled MM-tiitlist tõsisemalt kui enne? Kas see asetab su õlule lisasurvet?»

«Mõistagi on meie peaeesmärk MM-tiitel. Jõudsime juba eelmisel hooajal päris lähedale, aga veel mitte piisavalt. Toona kulus palju energiat esimese võidu jahtimisele. Tänavu olime algusest peale väga motiveeritud. Vahepeal pole ses mõttes midagi muutunud. Anname parima,» vastas 30-aastane Toyota esisõitja, kes sarja kokkuvõttes jääb viie võistluse järel ja kaheksa eel Sebastien Ogier'st 28 ja Thierry Neuville'ist 18 punkti kaugusele.

Kuna Portugali olud on Argentina omadega sarnased, ei saa favoriidiks number üks pidada kedagi teist peale Tänaku. «Loomulikult on plaan taas sama ehk võit. Alustame kindla tundega, mida vahepealne õnnestunud test ainult kinnistas. Leidsime taas uusi detaile, mida parandada. Tegime iluravi. Üldiselt on auto sama, mis Argentinas. Portugal on üks mu lemmikrallisid,» sõnas üheksa aasta eest just siin WRC-debüüdi teinud saarlane.

Mullugi hoidis Tänak koos kaardilugeja Martin Järveojaga hooaja esimesel Euroopa kruusarallil liidrikohta, kuni laupäeval Fordiga kaljuserva leidis, poolteist minutit kaotas ja neljandana lõpetas. Kuid pikka põdemist polnud – juba järgmisel rallil Sardiinis tuli lõpuks karjääri esimene võit.

Vahepeal Fordi Toyota vastu vahetanud ja nüüd Yarisele üldse esikvõidu toonud Tänak kiitis ka meeskonda ja selle neljakordsest maailmameistrist juhti Tommi Mäkineni. «Uues keskkonnas vajad alati harjumiseks aega. Võin senisega väga rahul olla. Oleme arenenud ja õhkkond meeskonnas on suurepärane. Kõik tahavad vaeva näha. Ka Tommi on tõeline rallimees ja -fänn. Räägime auto seadetest ja muudest tehnilistest küsimustest omavahel palju. Kõigest on aru saada, et tegemist on kõrgel tasemel asjatundjaga.»

Portugali ralli on MM-kalendri üks vanemaid ja armastatumaid. Atlandi ookeani ääres kulgevatel pehmetel kruusa- ja liivateedel läheb vaja nii kiirust kui kannatlikkust. Teepuhastaja rollis on taas viie viimase aasta maailmameister Sebastien Ogier, kes jagab selle jõuproovi esikohtade (viis) arvestuses juhtpositsiooni Markku Aleniga.

Eile õhtul sõidetud publikukatsel näitas Tänak parimat aega, edestades 0,4 sekundiga Ogier'd ja Teemu Sunineni. Teisele kiiruskatsele antakse start täna Eesti aja järgi kell 11.15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles