Statistikapomm: kõik, mida vaja teada Meistrite liiga finaalist, ja natukene pealegi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: McAvoy/UK Sports Pics/SIPA / McAvoy/UK Sports Pics/SIPA

Eesti jalgpalli jaoks ajalooline hetk on kohe kohal – Ragnar Klavan kuulub Meistrite liiga finaalmatšiks valmistuva Liverpooli koosseisu. Inglismaa klubi ristab laupäeva õhtul Kiievis piigid oma kolmandat järjestikust tiitlit jahtiva Madridi Realiga. Mängu eel lõhkame statistikapommi.

Alustuseks numbrid, mida me kõik ilmselt teame: Real jahib oma 13. Meistrite liiga või selle eelkäija, Euroopa meistrite karikavõistluste, võitu; Liverpooli jaoks oleks esikoht ajaloo kuues.

Praeguse seisuga on Meistrite liiga finaalis platsil käinud ja kuldmedali kaela saanud 39 erinevast rahvusest jalgpallurit. Reali poolelt võib nimekiri täieneda Marokoga (Achraf Hakimi), aga Liverpooli võidu korral on sisuliselt garanteeritud kahe rahvuse lisandumine – Egiptus (Mohamed Salah) ja Senegal (Sadio Mane). Meie muidugi loodame, et läbi Ragnar Klavani liitub nimekirjaga ka Eesti.

Liverpooli mängijatele makstaks Meistrite liiga võidu eest kuuldavasti preemiana 230 000 eurot. Reali pallurite preemiasumma olevat 10 (!) korda suurem.

Kui juba raha peale jutt läks, siis finaali võitjaklubi teenib 15,5 miljonit eurot, kaotaja 11 miljonit. Juhtub Liverpool tiitli võitma, on nad terve Meistrite liiga hooajaga teeninud 82,7 miljonit eurot. Reali kaukasse kukuks kaotuse korral hooajaga 82,5 miljonit. Nõnda väikese vahe põhjus on mulluste koduliigade tulemustes – Hispaania meister Real teenis Meistrite liiga poolt Hispaaniale eraldatud boonussummadest lõviosa, samas kui Inglismaa neljas meeskond Liverpool pidi leppima Londoni Chelsea, Manchester City ja Tottenham Hotspuri järel kasinama saagiga.

Realist sai mullu esimene meeskond, kes suutis Meistrite liiga ajastul tiitlit kaitsta ja nüüd võivad nad tõusta esimesteks, kes suutnud võita kolm järjestikkust hooaega. Varasemalt on vähemalt kolm korda järjest Euroopa kangeima eurosarja võitnud Amsterdami Ajax (1971-73), Müncheni Bayern (1974-76) ja Real ise – vahemikus 1956-60 võideti esimesed viis Euroopa klubikrooni.

Cristiano Ronaldost saab viies mängija, kes osalenud vähemalt viies finaalis ja esimene pärast Meistite liiga nime kasutuselevõttu. Viies finaalis on mänginud veel Paulo Maldini, Alfredo Di Stéfano ja José María Zárraga. Paco Gento on olnud osaline kuues kullamatšis. Viimased kolm meest on kõik Reali legendid.

Ronaldo käes on mõistagi ka skoorimistiitel – kolmes Meistrite liiga finaalis (2008, 2014, 2017) pole keegi peale tema võrku sahistanud. Tõsi, samale pulgale võib tõusta Sergio Ramos (2014, 2016).

Kokku saavad kaks tänavuse hooaja resultatiivseimat meeskonda – Liverpool on löönud 40, Real 30 väravat. Lisaks skooris Liverpool kuuel korral ka viimases eelringis.

Individuaalsete väravate poolest on ületamatu Ronaldo 15 tabamusega. Järgmised kolm meest tulevad aga Liverpoolist – Salah (10), Roberto Firmino (10) ja Sadio Mane (9).

Kes lööb finaali esimese värava? Leia ennustuse koefitsendid siit!

Real on järjest löönud värava 27. Meistrite liiga matšis. Viimati jäädi kuivale inglaste vastu – 2016. aasta poolfinaalis tehti 0:0 viik Manchester Cityga.

Kui Real finaali jõuab, siis tõenäoliselt ta seal ka võidab. Viimati läks asi untsu 1981. aastal, kui Pariisis toimunud finaalmatšis tuli 0:1 alla vanduda … Liverpoolile!

Toonane finaal on üks kolmest omavahelisest matšist, mille võit kuulus Liverpoolile. Real on võitnud kaks omavahelist lahingut.

Varasemad kohtumised:

  • 1981 Euroopa meistrite karikasarja finaal (Parc des Princes, Pariis)

    Liverpool – Madridi Real 1:0 (81. Alan Kennedy)

  • 2009 Meistrite liiga kaheksandikfinaal

    Madridi Real – Liverpool 0:1 (82. Yossi Benayoun)

    Liverpool – Madridi Real 4:0 (16. Fernando Torres, 28., 47. Steven Gerrard, 88. Andrea Dossena)

  • 2014 Meistrite liiga alagrupiturniir

    Liverpool – Madridi Real 0:3 (23. Cristiano Ronaldo, 30., 41. Karim Benzema)

    Madridi Real – Liverpool 1:0 (27. Karim Benzema)

Üldiselt käib Liverpooli käsi Hispaania klubide vastu sandisti – viimasest seitsmest väljaspool Inglismaad peetud matšist on nad võitnud vaid korra – seesama 2009. aasta 1:0 edu Reali üle.

Reali peatreener Zinedine Zidane pole varem kohtunud ei Liverpooli ega ka kolleeg Jürgen Klopiga. Sakslane on aga Realiga madistanud küll ja veel – kolm mängu on tema meeskond (Dortmundi Borussia) võitnud, korra viigistanud ja kaks korda alla vandunud. Ronaldo arvele on neis mängudes 440 mänguminutiga jäänud kolm väravat.

Kiievi olümpiastaadion mahutab finaaliks 63 000 inimest. Mõlemale meeskonnale anti eksklusiivselt oma fännidele müümiseks 16 626 piletit. Kõige kallim tavapilet maksis eelmüügist 450 eurot, aga mustal turul kerkis hind paari nädalaga enam kui 5000 euroni.

Liverpool pole kunagi Kiievis kaotanud! Tõsi, valim on väike – kõigest kaks mängu. 2001. alistati Meistrite liiga alagrupis kohalik Dinamo 2:1 ja 2006. oldi viimases kvalifikatsiooniringis lõpuks üle Maccabi Haifast, kuid neutraalsel väljakul peetud korduskohtumises tehti 1:1 viik. Muide, toonagi pidi Liverpool alustama kvalifikatsioonist, kuid jõudis välja finaali – seal kaotati 2:1 AC Milanile.

Real on varasemalt Kiievis mänginud neljal korral võites ühe, viigistades kaks ja kaotades ühe kohtumise. 0:2 kaotuse vormistas 1999. aastal viimast hooaega Dinamos mänginud 22-aastane ründetuus Andriy Shevchenko oma kahe tabamusega.

Reali kapten Sergio Ramose jaoks oleks võit teine kord Kiievis karikas pea kohale tõsta – 2012 EMil sai ta käe soojaks Hispaania koondise liidrina.

Hispaania klubid on võitnud Meistite liiga 10. korral. Inglismaa meeskonnad on 4 võidu peal. Liverpooli edu kergitaks nad teiseks, samale pulgale Itaaliaga.

Real loodab hooaja lõpetada nagu alustas – alistades Ida-Euroopas toimunud finaalis Põhja-Inglismaalt pärit klubi. Madridi meeskond võitis Skopjes UEFA superkarika, kui alistas 2:1 Manchester Unitedi.

Laupäevase finaali võitjat ootab ees superkarikakohtumine Euroopa liiga tšempioni, Madridi Atleticoga, mis toimub 15. augustil Tallinnas!

Meistrite liigas on tänavu löödud 124 mänguga 397 väravat ehk keskmiselt sahiseb võrk iga 28 minuti tagant.

Isegi koos eelringidega pole tänavu Meistrite liigas nähtud ühtegi lisaaega, rääkimata siis penaltiseeriatest.

Kui finaalis peaks penalteid vaja minema, siis siin on seegi statistika. Real on võitnud seni eurosarjades kaks ja kaotanud kaks penaltiseeriat. Liverpool on murdnud Inglismaa kehvade penaltilööjate stereotüüpi võites neljast seeriast kolm. Kõige meeldejäävam oli kindlasti 2005. aasta Meistrite liiga finaal, kus tuldi AC Milani vastu välja 0:3 kaotusseisust ja võideti penaltitega 3:2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles