Postimehe aruanne: miks jäi lisajõudu saanud Tartu kodusaalis kahvatuks?

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BC Kalev/Cramo alistas korvpalli Eesti meistriliiga finaalseeria kolmandas mängus võõrsil Tartu Ülikooli 102:82 (49:32) ja asus nelja võiduni peetavat seeriat 3:0 juhtima.

Kui seeria esimeses ja teises mängus tõestas Tartu, et Kaleviga annab mängida ja heal päeval ka pealinna meeskonnale säru teha, siis esimeses kodumängus lagunes Tartu juba esimestest minutitest kuni lõpuni välja. Paralleele saab tõmmata seeria avamänguga, kui Tartu samuti poolaja suurelt kaotas, aga mängu vaid kolme punktiga. Kuid seekord ei lasknud Kalev end teisel poolajal lõdvaks ja astus meistritiitlist ühe võidu kaugusele. 

Kalevi parim oli täna 27 punktiga Isaiah Briscoe, kes võttis lisaks seitse lauapalli ja andis neli korvisöötu. Bojan Subotic viskas 17 punkti ja võttis 8 lauapalli, Martin Dorbek ja Janari Jõesaar lisasid kumbki 14 punkti. Tartu poolel kerkis lõpuks üleplatsimeheks 29 punkti visanud Vytenis Cizauskas, ent suurem osa tema korve tuli siis, kui see Tartut enam ei päästnud. Julius Kazakauskas lisas 12 punkti, Tanel Sokk ja Kristjan Kitsing kumbki 11 punkti.

Postimehe tähelepanekud seeria kolmandast mängust.

1. Kalevi pöörane visketabavus. Kalevi kaugvisked esimesel veerandajal murdsid Tartu täielikult. Kaheksast üritusest leidis korvirõnga koguni viis, mis tähendab, et avaveerandaja 29st punktist enam kui pooled ehk koguni 15 tulid kaugviskejoone tagant. Samasugune sõu jätkus teisel poolajal. Võrdluseks: Tartu tabas esimesel poolajal vaid kaks kaugviset, kogu mängu jooksul Kalevi 13 vastu 11.  

2. Kalevi kvaliteetsed kiirrünnakud. Kalevi eelis Tartu ees on selgelt palju teravamad ja osavamad tagamängijad, kes olid seeria kolmanda mängu üheks võtmeks. Isaiah Briscoe, Sten Soku ja Branko Mirkovici tasemega mängijad lahendavad kiirrünnakuid filigraanselt. Kiirus, täpsus ja mängutarkus – Tartu mängijatel pole need omadused puudu, vaid Kalevi pallurid tegutsevad kvaliteetsemalt.

3. Kairyse õigeaegsed time-out’id. Kalevi leedulasest juhendaja Donaldas Kairys on teada-tuntud korra armastaja – mängu ja treeningute ajal on pealik just tema, mitte mängija. Lisaks sellele tunnetab leedulane, millal peab mehed minutiks rahunema kutsuma, isegi siis, kui tema hoolealused juhivad enam kui 20 punktiga. Ta ei luba kordagi meestel jalga lõdvaks lasta. Kairys patustas viis minutit enne mängu lõppu tehnilise veaga, kuid üldplaanis see tema ega Kalevi esitust ei rikkunud.

4. Engströmi märkamatu tagasitulek. Tartu korvialune jõud Carl Engström jättis põlvevigastuse tõttu kaks esimest kohtumist vahele, kuid Tartu peatreener Priit Vene usaldas rootslase kolmandas mängus väljakule suisa algviisikus ning juba esimesel Tartu rünnakul andis Engström oma kohalolekust märku, kui hollandlasel Thomas van der Marsil kulmu veriseks lõi. Suures plaanis oli 14 minutiga kuivale jäänud Engström ebakindel ning jäi kahvatuks nagu kogu Tartu meeskond.

Kaks esimest kohtumist peeti Tallinnas ning lõppesid Kalevi 98:95 ja 103:85 võitudega. Seeria peetakse nelja võiduni, järgmine kohtumine toimub neljapäeval taas Tartus.

Tartu Ülikool - Kalev/Cramo 82:102 (seeria seis 0:3)

Tartu: Cizauskas 29 p, Kazakauskas 12 p, Kitsing 11 p, Sokk 11 p, Cook 7 p, Talts 6 p + 8 rs, Rosenthal 4 p, Kivi 2 p

Kalev: Brscoe 27 p + 7 lp, Subotic 17 p + 8 lp, Dorbek 14 p, Jõesaar 14 p, Mirkovic 11 p, Kangur 8 p, van der Mars 6 p, Sokk 5 p

Tagasi üles