Anthony Joshualt tümitada saanud tipp-poksija põrus dopingukontrollis

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eric Molina (vasakul) sai esmalt pasunasse Anthony Joshua ja siis ka dopinguküttide käest.
Eric Molina (vasakul) sai esmalt pasunasse Anthony Joshua ja siis ka dopinguküttide käest. Foto: PAUL ELLIS / AFP / Scanpix

USA poksija Eric Molina on elav näide, et maailma parimale ei ole võimalik vahel vastu saada isegi siis, kui otsid abi keelatud ainetest. 2016. aasta detsembris kaotas Molina Manchesteri peetud IBFi tiitlimatšis Anthony Joshuale, kui kohtunik juba kolmandas raundis matši katkestas. Nüüd selgus, et 36-aastane ameeriklane oli enne kohtumist tarvitanud deksametasooni nimelist ainet, see on aga WADA otsusega võistluse ajal keelatud, kirjutab BBC.

Deksametasooni tarvitamine on lubatud võistlusvälisel ajal, sest seda ei loeta saavutusvõimet tõstvate ainete hulka. Ainet kasutatakse peamiselt astma ja vähi ravimiseks. Kestvusalade sportlastele võib see aga anda ebaõiglase eelise, eriti suurtel kõrgustel merepinnast. Seetõttu ei tohi deksametasooni võistluse ajal sportlase organismis olla.

Molina ei vaidlustanud võistluskeeldu, tunnistades, et üks tiimiliige süstis talle matši toimumise päeval B12-vitamiini asendajat Tribecode DXi. Just selles deksametasoon sisalduski. Suurbritanni Antidoping (Ukad) kinnitas, et tegu tehti teadmatusest ning selle eesmärgiks ei olnud soov petta.

«Samas vastutab iga sportlane ainuisikuliselt selle eest, mis nende organismis sisaldub. Kõik sportlased mis tahes tasandil peaksid end WADA keelatud ainete nimekirjaga kurssi viima, et mitte sattuda olukorda, kus nad dopingureegleid rikuvad,» sõnas Ukadi tegevjuht Nicole Sapstead.

Molina võistluskeeld algab tagasiulatuvalt esialgse karistuse määramise päevast ehk 2017. aasta 28. oktoobrist ja ulatub 2019. aasta 27. oktoobrini. Otsuse väljakuulutamine venis BBC andmetel peamiselt logistilistel põhjustel – Molina viibis kodumaal USAs ehk välisriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles