Dakari ralli uurib võimalust Mustale Mandrile naasta

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018. aasta Dakari ralli võitis Carlos Sainz.
2018. aasta Dakari ralli võitis Carlos Sainz. Foto: Ricardo Mazalan / AP / Scanpix

Legendaarne Dakari kõrberalli uurib, kas oleks võimalik viia võistlus 2020. aastaks tagasi Aafrikasse. Sealt lahkuti 2008. aasta järel, kui tavaliselt Euroopast alanud ja Senegalis Dakaris lõppenud ralli jäi terroriähvarduste tõttu ära.

2009. aastal sõideti juba Lõuna-Ameerikas, kus võistlus on toimunud tänase päevani. Ent 2019. aastaks ei suudetud rahuldavat marsruuti kokku panna ja seetõttu kaalutaksegi Aafrikasse naasmist. Järgmisel aastal sõidetakse vaid Peruu pinnal, sest Tšiili loobus viimasel hetkel ralli korraldamisest ning rallikaravani ei soovi enam enda riigi pinnal näha ka Argentina ja Boliivia.

Ralli direktor Etienne Lavigne sõnas väljaandele Autosport, et peab mõtlema tulevikule. «Dakari ralli on maailma suurim ja igal tasandil kõige tähtsam. Oleme juba mitu kuud maad kuulanud nii Alžeerias, Angolas kui ka Namiibias. Me ei saa lubada, et kannatame otsuste pärast, mis meist ei sõltu. Seega oleme mitu korda kohtunud Alžeeria poliitiliste liidritega ja teame, et nende poolt on sellise ürituse korraldamiseks soov olemas. Kõik sõitjad ootavad igal aastal, et Dakar oleks põnev ja ligitõmbav,» sõnas Lavigne.

Viimati külastas Dakari ralli Alžeeriat 1993. aastal. Aasta varem läbiti Angola ja Namibia, kui kavas oli erakordselt pikk sõit, mida alustati Pariisist ja lõpetati Lõuna-Aafrikas Kaplinnas. Samas on just Aafrikas aset leidnud Dakari ralli kõige traagilisemad võistlusvälised sündmused. 1991. aastal lasid tuareegidest mässajad Malis maha Citroëni võistkonna teenindusauto juhi Charles Cabannes'i, 1996. aastal sõitis aga taas Citroëni võistkonnale kuulunud teenindusauto Marokos maamiinile ning selle juht Laurent Gueguen hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles