Mart Poom: Arsenaliga liitunud eestlast soovisid ka Juventus ja Manchester United

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Jakob Hein ja Mart Poom Arsenali treeningväljaku ääres.
Karl Jakob Hein ja Mart Poom Arsenali treeningväljaku ääres. Foto: Facebook / Nõmme United

16-aastane Eesti U17 koondise ja Nõmme Unitedi väravavaht Karl Jakob Hein liitub kuulsa Londoni Arsenaliga.

Põlvas sündinud Heina peetakse üheks andekamaks Eesti noorjalgpalluriks. Hoolimata noorest east oli ta mullu juba Eesti U17 koondise esiväravavaht.

Lisaks Arsenalile olid Heinast Inglismaal huvitatud veel Manchester United, Brigthon ning Southampton. Esimese kahe klubi juures käis ta ka testimisel, kuid Southamptoni kutsest loobuti. Samuti kutsusid teda prooviperioodile ka Saksamaa klubi FC Ingolstadt ja Itaalia hiid Torino Juventus, kuid ka seal jäi Heinal käimata.

Lõpuks osutus valik Arsenali kasuks, kellega sõlmiti 1+3 leping. «Esimene aasta on akadeemialeping ehk teisisõnu on ta stipendiaat ning kolm aastat on profileping,» selgitas Nõmme Unitedi juht ning endine Arsenali väravavaht Mart Poom.

«Kaks aastat saab ta mängida veel U18 ning siis on juba U23 vanuseklass. Edasi sõltub temast. Loodame, et ta jõuab esindusmeeskonda välja. See on kindlasti väga raske, aga mitte võimatu,» jätkas Poom.

Nagu öeldud, käis Hein testimisel ka Manchester Unitedis ja Brightonis. Miks langes kaalukauss Arsenali kasuks?

«Võib-olla mõeldakse, et ta liitus Arsenaliga  ainult minu pärast, aga selle suure otsuse tegi poiss koos oma perega. Igal klubil olid teatud plussid ja miinused. Mina ei survestanud teda valikut Arsenali kasuks tegema, vaid lubasin teda toetada, ükskõik, millise otsuse ta teeb. Loomulikult oli raske valida, sest see on erakordne võimalus Eesti poisi jaoks. Aga lõpuks on need kolm kõik kõrgliigaklubid, kust kõigist peaks saama väga hea jalgpallihariduse. Arsenal pakub talle väga häid tingimusi arenguks. Väike eelis on Arsenaliga see, et ma tean Arsenali ja selle akadeemia inimesi. Saan kaugemalt tal silma peal hoida ja teda vajadusel nõustada,» ütles Poom.

Endine Eesti koondise väravavaht toob Heinast rääkides esile eelkõige tema professionaalse suhtumise, kuid mitte ainult. «Ta on andekas, töökas, õige suhtumisega, tal on toetav pere ja kõrged eesmärgid. Tal on väravavahi spetsiifikast lähtudes ja füüsilistelt eeldustelt kõik olemas, et jõuda tippväravavahiks. Loomulikult on vaja selleks tohutult tööd teha, püsida terve ja samuti on vaja natuke õnne.» tõdes Poom.

Seda, kas Hein lööb Arsenalis läbi või mitte, on raske spekuleerida. Sama raske on spekuleerida seda, kas Brightonis oleks tee esindusmeeskonnani jõudmiseks lihtsam. «Tippjalgpallis ei ole garantiisid. Teame ju, et ka Henrik Ojamaa oli Derby akadeemias ning Mattias Käit Fulhami omas, aga kumbki ei ole saanud veel põhimeeskonna eest mängida. See on väga raske, aga see ei ole võimatu. Eesmärgid peavad kõrged olema ning Karlil on need kõrged,» ütles Poom.

Tänavu põhikooli lõpetav Hein hakkab Londonis elama asenduspere juures. Arsenali akadeemia poisse majutavad asenduspered on klubi fännid ning hoolikalt välja valitud. Peredel peab olema piisavalt suur elamine, sest poistel peab olema eraldi tuba. Lisaks on tavapärane, et ühes peres elab kaks akadeemia poissi. «Arsenali akadeemia mängijad elavad ühes piirkonnas ning hommikul viiakse mängijad mikrobussiga treeningule. Koolid on juba akadeemiahoonetes, kuhu õpetajad tulevad ise kohale,» lisas Poom.

Tegu on Nõmme Unitedi jaoks ajaloolise päevaga, sest mitte kunagi varem pole nende klubist ükski mängija välismaale siirdunud. Samas rõhutab Poom, et tegu ei olnud müügiga.

«Noormängijate üleminekud on reguleeritud FIFA treeningkompensatsiooniga ning üleminekute summad on kindlaks määratud. Mul ei ole õigust tema eest midagi küsida, ta on amatöörmängija. Need summad pannakse paika vastavalt vanusele ja sellele, kust riigist ta tuleb ja mis riiki ning millise kategooria klubisse ta siirdub. See on päris keeruline süsteem,» selgitas Poom.

Kui aga Hein peaks tulevikus läbi lööma ning vahetab profimängijana klubi, läheb tema kasvatajaklubide vahel jagamisele 5 protsenti üleminekusummast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles