PM Kiievis. Aivar Pohlak: Eesti jalgpall on silmitsi kahe ime kokkulangemisega

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak enne Meistrite liiga finaali Kiievis.
Aivar Pohlak enne Meistrite liiga finaali Kiievis. Foto: Andres Vaher

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ajab Kiievis Eesti ja Euroopa jalgpalliasju, õhtusel Meistrite liiga finaalil elab mõistagi kaasa Ragnar Klavanile ja Liverpoolile. Isegi hoolimata sellest, et inglaste tulek UEFA superkarika mängule Tallinnasse tekitaks oluliselt rohkem peavalu kui Madridi Reali võõrustamine.

Postimees usutles mängupäeva lõunal Pohlakut tema Kiievi peatuspaigas, Hyatt Regency nimelises viietärnihotellis, kus asub finaali ajal UEFA peakorter.

Aivar, sul jäi seljataha järjekordne päris pikk autosõit.

Lühem kui enamasti – Valgevene kaudu tulles on Kiiev ju lähedal. Tavalisest tegid sõidu erinevaks kaks piiriületust. Valgevenesse sisenemine läks kiiresti, umbes kolmveerand tundi, väljudes kulus veidi üle kahe tunni. Valgevene-Ukraina piiril oli meeletult kihulasi, kõik vehkisid nagu hullud (naerab südamest.) Meie kõrval seisis väga vana Itaalia kirjadega autobuss, mis sõitis liinil Gomel – Odessa. Vahelduseks sellise elu nägemine paneb paljude asjade üle mõtlemine ehk on positiivne kogemus.

Kuidas vaatad erinevatele segadustele, mis seoses Kiievile nii suure mängu usaldamisega kaasnenud? Kas siin on siiski selged varjuküljed?

Kahtlemata on võimalik leida nii paremaid kui ka halvemaid kohti. Eelmisel aastal Cardiffis olid sarnased probleemid, ehkki lõpuks kõik lahenes. Ka Londonis ei sujunud kõik kaugeltki muretult. Mäletan, et Amy Macdonaldi esinemine meie õhtusöögil hilines, sest Heathrow lennuväli oli mitu tundi suletud. Järgmise aasta finaaliajaks leiab juba praegu Madridi majutust vaid ülikõrge hinnaga. Mistahes suurüritusega kaasneb paratamatult erinevaid segadusi. Heaolu, mugavus ja lihtsus on tänapäeva maailmas niivõrd juurdunud, et tekitabki palju negatiivset. Mina elu sedasi ei vaata.

Mõni võib ju nüüd öelda, et mis ma räägin, kui UEFA on broneerinud viietärnihotelli. Aga ma võtan ise endale oma nö probleemid: reisin auto, pere ja koeraga. Kusjuures siia hotelli lubatakse vaid väikese ja keskmise suurusega koeri. Nii ööbibki meie oma all jahedas garaažis koerapuuris.

Siia hotelli lubatakse vaid väikese ja keskmise suurusega koeri. Nii ööbibki meie oma all jahedas garaažis koerapuuris.

Aivar Pohlak

Kas seoses sellega, et oled Krimmi jalgpalli kureeriva UEFA töögrupi juht, kaasneb sul siin erinevaid tegevusi?

Jah, ikka. Kuna siin on kõik olulised inimesed olemas, saame ukrainlastega sellest laiapõhjalisemalt rääkida. UEFA soov on ühene: anda territooriumile humanitaarabi. Mis jalgpalli puhul tähendab eelduste loomist, et inimesed saaksid selle mänguga edasi tegelda. Kooskõlastame kõik oma tegevused Ukraina poolega. Poliitilisest mõõtmest pole siin kahjuks pääsu, aga see tuleb ületada.

Kas vastab tõele, et muuhulgas tegeled siin ka Eesti koondisele talvise kauge turnee kokkuleppimisega?

Vastab – täna seisab selleteemaline kohtumine ees. Lõplikult saame asjad loodetavasti kokku leppida FIFA kongressil Moskvas, aga kuna UEFA-l on kõnealuses mudelis osa, siis siin saab teha olulist eeltööd. Veel pole päris kindel, aga ehitame plaani, et seekord külastada B-koondisega Aafrikat.

Kas selle reisi korraldamine on eelmistest lihtsam või keerulisem?

Eelkõige läheduse tõttu kahtlemata oluliselt hõlpsam. Seetõttu olen ka lootusrikas, et idee teostub. Oleme jätkuvalt veendumusel, et B-koondisele tõuseb taolisest turneest kasu.

Kelle poolt oleksid täna õhtul, kui Ragnar Klavan ei mängiks Liverpoolis?

Vaatan jalgpalli enamasti erapooletult, analüüsivalt, profi pilguga. Kargan staadionil haruharva toolilt püsti. Isegi Eesti koondise mängude ajal on seda juhtunud vaid paar korda – kui Ats Purje lõi värava Sloveeniale ja Indrek Zelinski Andorrale. Rohkem küll ei meenu.

Aga täna kuuluks kerge poolehoid Liverpoolile isegi siis, kui poleks Klavanit. Mind köidavad väärtuspõhised klubid, kes teevad tulemust tavapärasest veidi erinevamalt. Näiteks Alex Fergusoni Manchester United, kus selge idee paistis kõigile välja. Nüüd, Jose Mourinho ajal, on see asendunud täieliku antipaatiaga. Samuti olen suure huviga jälginud Barcelona jalgpallilist kontseptsiooni, Real kui lihtsalt mängijate ostmise kaudu edu saavutav klubi on aga vastumeelsem. Erilist mängulist filosoofiat pole ma sealt leidnud.

Ragnar Klavan eile hotellist väljudes Liverpooli fännide piiramisrõngas.
Ragnar Klavan eile hotellist väljudes Liverpooli fännide piiramisrõngas. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Mis peaks täna selleks juhtuma, et toolilt püsti kargaksid?

Usun, et selles seltskonnas ei juhtu seda isegi siis, kui Klavan lööb 93. või siis 120. minutil võiduvärava. See pole VIP-loožis miski tabu, aga ma pigem piirduks ülima sisemise rõõmu ja väliste emotsioonide kontrollimisega.

Aga ma toon eelmise küsimuse juurde veel ühe teguri. Oleks kahtlemata väga eriline, kui Tallinnas kohtuks superkarika finaalis Madridi Atletico ja Liverpool. Ehkki korralduslikult oleks nii UEFA-le kui meile Reali – Atletico mäng märksa lihtsam.

Miks nii?

Peamiselt seepärast, et Tallinna oleks oodata väga suurt hulka piletita Liverpooli poolehoidjate hulka. Igasugused võimalikud riskid mitmekordistuks automaatselt. Aga sellest hoolimata hoian mõistagi pöialt Liverpoolile ja Klavanile.

Kuidas võiksime hinnata Klavani juba tehtut ja võimalikku triumfi täna õhtul? Eriti kui panna see ajalisse perspektiivi ja mõelda väärtusele mitmekümne aasta pärast.

Ilmselt on keeruline vastu vaielda, kui väidan, et Meistrite liiga võit on igale Eesti jalgpallurile ülim saavutus. Mida saab üldse kõrvale asetada? MM- või EM-tiitel on ebareaalne. Või no olgem ikka ausad: võimatu. Kui Ragnar täna väravat või võiduväravat ei löö, on tema juba tehtut kahtlemata võimalik korrata. Aga… Maru keeruline. Ilmselt võimegi jääda rääkima, kas see kunagi veel juhtub või mitte.

Üht tahan aga eraldi välja tuua. Kogu see tema lugu ja tervele Eesti jalgpallile üliharuldane sündmus on seda imelisem, et sattus kombinatsiooni Tallinnas peetava superkarika mänguga. Seda juhtub kindlasti vaid üks kord. Võib-olla juhtub mõlemat vaid üks kord. Ja et nüüd võivad need kaks asja kokku joosta… Ma ei tea, mis see on. Pehmelt öeldes hämmastav. Ja kui nii läheb, kas mõni treener on kunagi olnud sellise surve all nagu Jürgen Klopp siis – ta lihtsalt peab Klavani Tallinnas mängu panema, teisiti pole ju kuidagi võimalik.

Sa arvad seega, et Klavan mängib ka järgmisel hooajal kindlasti Liverpoolis?

Aga miks ta ei peaks?

Eks ikka sellepärast, et rohkem mängida.

Arvan, et sel juhul peaks asjad olema juba mingis suunas liikumas. Samuti ei usu, et Klopp siira loomuga inimesena teeks sel juhul Ragnari suhtes sääraseid avaldusi nagu ta viimasel ajal on teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles