Edasi Riiga, Lätit vallutama!

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ründaja Henrik Ojamaa jaoks oli eilne kohtumine Eesti koondises juba 28., aga värav esimene. Kaua tehtud, kaunikene!
Ründaja Henrik Ojamaa jaoks oli eilne kohtumine Eesti koondises juba 28., aga värav esimene. Kaua tehtud, kaunikene! Foto: Tairo Lutter

Rakvere staadionile kogunenud 1460 pealtvaatajat skandeeris Eesti ja Leedu kohtumise viimased 15 minutit pea katkematult „Me lähme Riiga võidu järele!“, sest sinisärkide 2:0 eduseis tähendas, et laupäeval avaneb Eestil Riias võimalus Balti turniiri karikas 80-aastase pausi järel koju tuua.

Lõpuminutitel ootamatusi ei juhtunud – Leedu vastupanu oli peaaegu olematu ning võit tüüriti kindlalt sadamasse. Postimehe märkmed kohtumisest on järgmised.

Võidu lätted asuvad Mustamäel. Just Mustamäel Kaja kino taga asunud auklikul koolistaadionil lihviti umbes 20 aastat tagasi koostööd, mis viis Eesti eile 1:0 juhtima. Värava autor Henrik Ojamaa ja talle osava seinasöödu andnud Henri Anier on lapsepõlvesõbrad, kes alustasid teed tippjalgpalli praeguse koondise peatreeneri Martin Reimi isa Olevi juhendamisel.

A-koondises mängisid Ojamaa ja Anier esimest korda koos 2013. aasta sügisel Lillekülas, kui Eesti tegi Hollandiga mälestusväärse 2:2 viigi. Rahvusmeeskonna ründeduot neist toona siiski ei kujunenud, sest mõlema mehe klubikarjäär kulges seejärel rohkem või vähem konarlikult. Kuni mullu suvel siirdus Anier Soome kõrgliigasse FC Lahtisse ning sügisel liitus Ojamaa Horvaatia esiliigatiimi HNK Goricaga.

Ei midagi glamuurset, aga ometi said lapsepõlvesõbrad otsekui peavõidu – pika ekslemise järel maanduti klubis, kus neid usaldati, anti mänguaega ja kasutati eelistatud rollis. Mõlema edurivimehe enesekindlus alustas kindlat tõusu, mille tulemust nägi 23. minutil. Keskkaitsja Nikita Baranov andis jõulise vaheltlõike järel söödu Ojamaale, kes mängis seina Anieriga, pääses Leedu puurivahiga silmitsi ja realiseeris võimaluse kindlalt. Kaua tehtud, kaunikene, võis tõdeda, sest tegu oli 28. korda Eestit esindanud Ojamaa esimese koondiseväravaga.

Kui eile ka Eesti teisele väravale resultatiivse söödu andnud ning kogu platsil viibitud 62 minuti jooksul tipuründaja ülesandeid eeskujulikult täitnud Anier on kogu aeg Reimi valikusse kuulunud (ja eelmise seitsme koondisemänguga neli väravat löönud), siis aastase pausi järel koondisekutse pälvinud Ojamaa eilne tabamus ja esitus tähendavad, et kui sügisel algavad mängud Rahvuste liiga punktidele, on Reimil keeruline leida põhjust, miks Ojamaale koondisekutset mitte saata.

Ja põhjus pole sugugi selles, et Eesti rekordinternatsionaali Reim enda esimesed pallilahingud toimusid neil samadel Mustamäe koolistaadionitel.

Vassiljev 102. Mullu oktoobris pidanuks 2011. aasta sügisel sündinud Eesti jalgpalliime – pääs EM-valiksarja play-off’i – ühel peamisel autoril Konstantin Vassiljevil täituma 100 koondisemängu, aga vigastus lükkas piduliku sündmuse edasi. Kolmekohaliseks muutus number hoopis märtsis Jerevanis, kus mängiti Armeeniaga. Eesti fännide sügisel valmistatud suur plakat „Kostja, ole 100 korda tänatud“ läks seega hapuks. Aga natuke meistritööd tegi 100st arvu 102 ja Kostja sai fännide poolt tänatud. Ja vast ka kannustust edaspidiseks, sest kuigi eilse teise värava autor Mattias Käit on tõusnud poolkaitseliinis Eesti tähtsaimaks mängijaks, on Vassiljevilgi koondisele veel rohkesti anda.

Eesti – Leedu 2:0
Eesti koosseis: Sergei Lepmets, Trevor Elhi (72. Dmitri Kruglov), Karol Mets, Madis Vihmann, Nikita Baranov (62. Marek Kaljumäe), Gert Kams, Henrik Ojamaa (81. Henrik Ojamaa), Mattias Käit (72. Konstantin Vassiljev), Artjom Dmitrijev (62. Ilja Antonov), Sander Puri, Henri Anier (62. Sergei Zenjov).
Publik: 1460
Kohtunik: Andris Treimanis (Läti)

Lepmetsa mehetegu. 2012. aastal oli toona Rumeenias profijalgpalli mänginud väravavaht Sergei Lepmets teeninud just oma esimese koondisekutse, kui sattus purjuspäi ööklubis kaklusesse, kus murdis jalaluu. Koondisel oli muidugi kriips peal ning 2014. aasta lõpus paistis, et ka tippjalgpallil, kui Lepmets taandus pärast Narva Transis veedetud aastat Eesti teise liigasse amatöörjalgpalli mängima. 2016 alguses liitus ta aga FC Levadiaga ning mängib kolmandat hooaega järjest kindlalt. Briljantne esitus hiljutises Eesti karikafinaalis FC Flora vastu tõi koondisekutse ning eile õigustas Lepmets peatreener Reimi usaldust täielikult. 35. minutil küpsetasid Madis Vihmann ja Karol Mets piruka, mille tulemusel pääses Fedro Cernych Eesti väravavahiga silmitsi, aga üks-üks olukorras jäi peale Lepmets. Väga tähtis moment, sest mõni minut hiljem viis Mattias Käit Eesti 2:0 juhtima. Kui on olemas tahe, on olemas ka tagasitee.

Võidu võti võib asuda Vilniuses. Eesti koondis kohtub nüüd laupäeval Riias Läti koondisega. Võites on Balti karikas esimest korda pärast 1938. aastat meie jagu, kaotuse korral on šansid teoreetilised, aga viigi puhul jääb kõik lahtiseks. Sel juhul selguks Balti turniiri võitja järgmisel teisipäeval Vilniuses peetava Leedu ja Läti kohtumises. Viik või Leedu võit annaks esikoha Eestile, Läti võidu puhul sõltuks kõik väravate vahest või väravate arvust.

Seega ei midagi muud kui edasi Riiga, Lätit vallutama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles