Jalgpalli Balti turniir: nörritav kaotus Lätile tõstatas mitu küsimust

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis kaotas Balti turniiril Lätile 0:1, aga säilitas võimaluse üldvõidule, mille tarbeks pean homne Leedu - Läti kohtumine lõppema kodumeeskonna ühe- või kaheväravalise võiduga.
Eesti jalgpallikoondis kaotas Balti turniiril Lätile 0:1, aga säilitas võimaluse üldvõidule, mille tarbeks pean homne Leedu - Läti kohtumine lõppema kodumeeskonna ühe- või kaheväravalise võiduga. Foto: Tairo Lutter

Eesti meeste jalgpallikoondis kaotas Balti turniiri teises mängus Riias Lätile 0:1 läbi Janis Ikaunieksi 70. minuti värava. Kohtumise käigus ja järel nii platsil kui ka tribüünil toimunu tõstatas mitu küsimust.

Kuhu paigutada Konstantin Vassiljev? Peatreener Martin Reimil oli seoses Leedu vastu väga hästi mänginud Henri Anieri koduklubi juurde siirdumisega ründajatest nappus käes. Kuna Sergei Zenjov on tema silmis ääremängija ja Joonas Tamm ikkagi keskkaitsja, siis otsustati proovida mullu võõrsil Küprose ja kodus Belgia vastu MM-valikmängudes proovitud varianti, kus ründajana mängis Konstantin Vassiljev.

See ei töötanud ja Vassiljev andis hiljem mõista, et see lahendus pole tema meelest mõistlik. «Proovisin sel positsioonil teha kõik, mis võimalik. Nagu olen varemgi öelnud – kui treenerid arvavad, et see võib aidata, siis võin koondise eest ka väravas seista! Arvan, et ka treenerid saavad aru, et tipuründaja pole minu jaoks kõige parem koht. Üks optsioon võib minu selline roll olla, aga tipuründaja positsioonil on meil tavaliselt ka teised valikud. Paremad valikud, arvan ma,» sõnas Vassiljev.

Jõuline ja töökas Anier on sel kohal hetkel Eesti kindel esimene valik, aga kindlat asendajat pole, sest Rauno Sappineni tase ilmselt hetkel A-koondisele ei vasta. Vassiljevi roll on aga jätkuvalt lahtine. «Siiani olen terve karjääri keskväljal mänginud,» märkis ta. Keskpoolkaitses on Mattias Käit tõusnud kindlaks põhimeheks. Tema ja Vassiljevi duo on aga treenerite maitse jaoks ilmselt liiga ründav ning praegu tarvitatava 5-4-1 asetuse puhul keskväljal rohkem kohti pole. Seega on küsimus – kuhu paigutada Vassiljev? – jätkuvalt vastuseta.

Mis asi Balti turniir on? Kas tegu on võistluse või tavaliste maavõistlustega mõnevõrra eripärases kastmes või hoopis selge treeningturniiriga? Kui Rakveres Leedu vastu mängis Eesti selgelt ja täiega võidu peale, siis laupäeval Riias mitte. Selle jaoks oli rivistuses liiga vähe pragmaatikat ja liiga palju soovi saada uusi teadmisi.

Kui Eesti soovinuks Lätit võita nui neljaks, tulnuks minna lahingusse sama otsekohese plaaniga nagu mullu sügisel võõrsil Gibraltari vastu, kus Tamm igasuguse tseremooniata ründajaks tõsteti ja anti endale seeläbi ülihea variant pika palli mängimiseks. Laupäeval seda polnud ja rünnak jäi ümmarguseks.

Riiga meeskonda toetama sõitnud fännide pahameel esituse ja tulemuse üle oli sügav. Enamik eeldasid ja tahtsid nui neljaks võidu peale mängimist. Fännide seas valitses arusaam, et seda ka tehakse. Korduvalt kõlanud laul «Me tulime Riiga kausi järele (läti keeles kannab karikas nime Baltijas kauss – toim)!» ei jätnud ruumi kaksipidi mõistmiseks.

Koondise juhtkonna nägemus olukorrast aga erines. Pigem käsitleti Balti turniiri kahe maavõistluse, mitte pikka ajalugu omava piduliku võistlusena. Seega vajab Balti turniiri tähendus jätkuvalt selgelt sõnastada, et ei tekiks põhjendamatuid (l)ootusi. Praegu puudub Eesti koondise ja tema fännide vahel selles osas kokkulepe.

Tõsi, Eesti võib endiselt käimasoleva Balti turniiri võita. Kui Leedu alistab homme Vilniuses Läti ühe või kahe väravaga, kuulub esikoht väravate vahe alusel Eestile.

Mis saab Maroko vastu? Laupäeval mängib Eesti koondis esimest korda pärast eelmise aasta oktoobrit Lillekülas, kui võõrustatakse MMil Hispaania, Portugali ja Iraaniga B-alagruppi kuuluvat Marokot.

Treeneritel jagub peamurdmist, keda väljakule saata, sest kuigi Läti-mängult klubikohustuste tõttu puudunud Henri Anier ja Artjom Dmitrijev tulevad tagasi, siis kõik Norra klubidesse kuuluvad mehed (Matvei Igonen, Andreas Vaikla, Joonas Tamm, Nikita Baranov, Brent Lepistu), samuti Sander Puri ja Henrik Ojamaa lahkuvad. «Midagi hõisata ei ole. Vaatame üle praegu rivistusse kuulunute hetkeseisu ja siis otsustame, kas kutsuda kedagi U21 koondisest või Eesti kõrgliigast,» sõnas Reim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles