Revolutsioon Eesti käsipallis - koondis sai esimese välistreeneri

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meeste käsipallikoondise uus peatreener Thomas Sivertsson.
Eesti meeste käsipallikoondise uus peatreener Thomas Sivertsson. Foto: Eesti käsipalliliit

Eesti Käsipalliliidu juhatus sõlmis täna kaheaastase lepingu Thomas Sivertssoniga, kellest saab meeste rahvuskoondise uus peatreener. Tegemist on esimese korraga, kui Eesti käsipallikoondist juhendab välismaalane.

Iseseisvuse taastamisest kuni 2001. aastani oli Eesti koondise peatreeneriks Jüri Lepp. Seejärel juhtis rahvusmeeskonda kaks aastat Tarmo Volt, 2003-05 oli ametis Raivo Laast ja seejärel tegutseti kolm aastat Riho-Bruno Bramanise juhendamise. 2008. aastal võttis töö üle Kalmer Musting. 2012 asus peatreeneriks uuesti Jüri Lepp ja 2014 Rein Suvi, kes annab nüüd ameti üle Sivertssonile.

53-aastane Sivertsson on üks tituleeritumaid mängijaid maailmas. Rootslane on võitnud Rootsi koondise mängijana üheksa suurvõistluste medalit. Kaheksal järjestikusel aastal võitis Sivertsson Rootsi koondisega suurvõistlustelt medali – kaks olümpiahõbedat, 1999. aastal MM-kulla, kolm järjestikust Euroopa meistritiitlit ning lisaks veel kolm medalit MMilt. Treenerina on Sivertsson töötanud neljas riigis ja 2014. aastal viis ta Rootsi naistekoondise EMi pronksile.

«Mängijatest olin kursis Mait Patraili ja Dener Jaanimaa tegemistega Saksamaa Bundesligas, aga pärast läbirääkimiste algust olen läbi vaadanud mitmeid koondise mänge,» rääkis Sivertsson oma teadmistest seoses koondise mängijatega.

Taanis treenerikarjääri alustanuna on Sivertsson töötanud veel Portugali rahvuskoondise abitreenerina, Poola klubis Plocki Wisla ning Rootsi kõrgliigas nii meeste kui naiste juhendajana. 2012. aastal liitus ta Rootsi naistekoondise treeneritetiimiga ja kaks aastat hiljem edutati peatreeneriks. Nelja-aaastase perioodi tippsaavutuseks jäi 2014. aasta EM-pronks.

«Minu jaoks tuli treeneri elukutse loomulikult,» lausus Sivertsson, ning lisas: «Juba 18-aastaselt treenisin noori poisse ning Taanis läksin sujuvalt üle treeneritööle. Käsipall on muidugi viimaste aastatega palju muutunud ning peamiselt oluliselt kiiremaks ja atleetlikumaks.»

Sivertsson võtab meie rahvuskoondise üle sel suvel, eesmärgiga edukalt esineda 2020. aasta EM-valiksarjas, kus Eesti vastasteks alagrupis on Sloveenia, Läti ja Holland.

«Püüame teha esimese kogunemise juuni lõpus, et mängijatega tutvuda ja oktoobris algavad juba valikmängud. Sloveenia on muidugi suursoosik, aga usun, et alagrupp on mängitav, eriti kui finaalturniirile saavad edasi ka mõned alagruppides kolmanda koha saanud tiimid,» rääkis koondise uus peatreener tulevikuplaanidest.

Eesti käsipallikoondise peatreenerid

  • 1991-2001 Jüri Lepp
  • 2002-2003 Tarmo Volt
  • 2003-2005 Raivo Laast
  • 2005-2008 Riho-Bruno Bramanis
  • 2008-2012 Kalmer Musting
  • 2012-2014 Jüri Lepp
  • 2014-2018 Rein Suvi
  • 2018-... Thomas Sivertsson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles