Suve alguse ühel suurimal takistussõiduvõistlusel tehti üle 600 stardi

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renek Rosenberg ja Fred võitsid esimese Kasemäe Karika.
Renek Rosenberg ja Fred võitsid esimese Kasemäe Karika. Foto: Celin Lannusalu

Ratsutajate suvi on suure hoog käimas, millest andis tunnistust ka nädalavahetusel Harjumaal Kasemäe tallis toimunud võistlus. Vanamõisas asuvas kompleksis tehti kahe päeva jooksul kokku lausa üle 600 stardi. Kõige hinnalisema auhinna, Kasemäe Karika, viis koju Renek Rosenberg.

Ligi 300 hobust ja 230 võistlejat käisid uudistamas uut võistluskohta, nende seas ka Eesti takistussõidu tipud nagu Rein Pill, Urmas Raag, Tiit Kivisild, Hanno Ellermann ja teised. Kui alguses oldi uue korraldaja ja võistlusväljaku suhtes veidi skeptilised, siis peale võistlust tõdesid sportlased, et korraldus oli hea ja plats pidas suurele koormusele hästi vastu. „Meie saladuseks on väga hea väljaku kastmise süsteem. Mitmed inimesed tulid selle kohta pärast uurima, sest platsi seisukord oli peale rohkeid starte nii hea, et me ei pidanudki tegema kõiki planeeritud silumispause,“ sõnas võistluse peakorraldaja Hedi Lepmets.

Lepmetsale oli see esimene kord ratsavõistlust korraldada. „Oleme oma tallis teinud paar väga väikest treeningvõistlust, aga sellisel tasemel suurvõistlust korraldasime talliga esmakordselt. Olen siiralt üllatunud ja rõõmus, kui ühtehoidvalt, pühendunult ja innukalt kõik hobuseomanikud, trennilapsed ja nende pereliikmed kaasa lõid,“ rääkis Lepmets. Noor naine on ratsamaailmas suhteliselt uustulnuk ja jõudis hobuste juurde läbi oma lapse hobi. „Minu eesmärgiks oli teha võistlus, kus lapsed saaksid osaleda just neile mõeldud arvestuses. Noored ratsanikud vajavad motivatsiooni, et jääda spordi juurde ja tunda selle tegemisest saavutusrõõmu. Nii oli ka nende sõitude auhinnafond väga rikkalik, et kõigile jaguks midagi“ ütles peakorraldaja.

Auhinnafond oli võistlusel tõepoolest muljetavaldav ja meelitas kohale ka meie tipud. Nii sai laupäevase showsõidu, Speed and Music võistlusklassi võitja Egle Palm (kes võistles hobusega Power of Gold) nädalase puhkusereisi merel Kreekas. Kasemäe Karika GP auhinnafond, kus võitis Renek Rosenberg, oli kokku 5000 eurot.

Kasemäe Karika Grand Prix takistussõit viidi läbi kõrgusel 135 cm ja peavõitu asus jahtima 36 võistluspaari, kelle seas Raag, Pill, Gunnar Klettenberg jt. Arvesse võttes sõitjate ja nende hobuste taset võis eeldada küllaltki suurt ümberhüppajate hulka ja nii ka läks – otsustavasse sõitu jõudis puhta sõiduga 14 paari.

Esimese puhta soorituse ümberhüpetel tegi Kivisild hobusega Don-Kide, kuid tema tulemuse ületas kohe vaid 0,11 sekundiga Rosenberg hobusega Fred. Ka järgnevad ratsanikud tegid kiireid sõite, kuid neid tabasid paraku vead ning nii jäigi Reneki ja Fredi tulemus parimaks sõidu lõpuni.

Kasemäe Karika esikolmik vasakult Hanno Ellermann, Renek Rosenberg, Tiit Kivisild.
Kasemäe Karika esikolmik vasakult Hanno Ellermann, Renek Rosenberg, Tiit Kivisild. Foto: Katriin Kalle

Rosenbergi sõnul oli rada küllaltki tehniline, takistuste kõrgus ei olnud aga hirmutav. „Konkurents oli tugev, kohal oli Eesti paremik oma parimate hobustega. Mul oli see kord kindlasti ka õnne, sest kiiremaid sõite oli ju hulgaliselt, kuid teistel jäi just õnnest puudu,” lisas võitja.

Kivisild ja Don-Kide said teise ning Ellermann ja Dixon kolmanda koha. Üks suuremaid ebaõnnerüütleid ümberhüpetel oli Paul Argus, kes hobusega Caesar ületas Rosenbergi tulemuse peaaegu viie sekundiga, kuid Caesar ajas pärast viimase takistuse ületamist lati jala löögiga taha maha. Argus sai lohutuseks siiski viienda auhinnalise koha.

Kasemäe talli debüütvõistlusega jäi Rosenberg rahule: „Arvestades seda, et nad korraldasid sellise mastaabiga võistlust esimest korda, said nad hästi hakkama. Sportlastele oli kindlasti suur motivaator ka auhinnafond, mis oli Eesti keskmise rahvusliku võistluse omast kõrgem.” Ka Rein Pill kinnitas GP võitja sõnu. Pillil endal seekord õnne ei olnud, kuid võistluse korraldusega jäi Eesti üks teenekamaid ratsutajaid samuti rahule. „Uuest kohast ei osanud esiti midagi oodata, aga kohapeal olles kõik toimis ja eriti hea töö tegi platsi hooldustiim,“ kiitis Pill.

Hedi Lepmets avaldas siirast tänu kõikidele sportlastele, kes usaldasid tulla esimest korda peetud võistlusele ning rõõmustasid korraldajaid arvukate startidega. Samuti avaldas Lepmets suurt tänu kõikidele toetajatele ning professionaalsetele võistlusametnikele ja vabatahtlikele, kes need kaks pikka päeva vapralt vastu pidasid.

Kasemäe Karika tulemused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles