Statistikapomm: Venemaa – Saudi Araabia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mikhail Japaridze / Mikhail Japaridze/TASS

Ja käes ta ongi – aasta oodatuima spordisündmuse avapauk. Jalgpalli MMi avalahingus jooksevad neljapäeval Moskvas väljakule Venemaa ja Saudi Araabia rahvuskoondised ning meie vaatame matšile otsa läbi statistikapommi.

Võõrustajariik Venemaa jaoks on see neljas kord selle nime all MMil osaleda. Kuus korda mängiti suurturniiril ka Nõukogude Liidu värvides. 40 mängust on Venemaa/NSVL võitnud 17 ja kaotanud 15. Parim tulemus on seni neljas koht 1966 Inglismaal toimunud turniiril. Pärast kommunismi langemist pole aga kordagi alagrupist edasi jõutud. Ennustused ei luba seda neile tänavugi.

Venemaa paikneb maailma edetabelis 70. kohal. Kui niigi ei anna FIFA edetabel koondiste jõujoontest päris õiget arusaama, siis MMi võõrustajamaa tulemus on veel eriti moonutatud, kuna nad ei pea mängima maavõistlustest rohkem edetabelipunkte andvaid valikmänge. Enne valiksarja algust asetses Venemaa 38. tabelireal.

Et tagada võõrustajariigile korralik ettevalmistus, pidi Venemaa fantoomkoondisena lööma kaasa Euroopa kvalifikatsioonis mängides maavõistlusi viieliikmelise H-alagrupi tiimide, sealhulgas Eestiga. Et Gibraltar ja Kosovo võeti pärast alagruppide loosimist, aga enne kvalifikatsiooni algust FIFA liikmeiks, täitsid nemad varem tühjad olnud kohad alagruppides ning Venemaa pidi endale leidma uued maavõistlusvastased.

Koondise nimekaima mängija Igor Vladimirovitš Akinfejevi käes on omalaadne Meistrite liiga rekord: 43 järjestikkust mängu ilma oma puuri puhtana hoidmata. See seeria sai lõpuks otsa möödunud hooajal, kui CSKA alistas 2:0 Benfica. Tähtsates mängudes kipub mees aga puterdama.

Kas mõlemad meeskonnad löövad värava? Leia tõenäosused siit!

Saudi Araabia jaoks on tegu viienda MM-finaalturniiriga – 1994-2006 pääseti järjest neli korda MMile. 13 senisest kohtumisest on võidetud kaks ja kaotatud üheksa. Parim tulemus on 1994 debüüdil saadud koht 16 parema seas – kaheksandikfinaalis kaotati 1:3 Rootsile.

Saudi Araabia pääses MMile üle noatera – kvalifikatsiooni viimases voorus alistati kodustaadionil MM-pileti juba kindlustatud Jaapani 1:0 ja edestati kolmandana lõpetanud Austraaliat vaid väravate vahega. Austraalia tagas hiljem edasipääsu play-offis Süüria alistamisega.

Peatreener Juan Antonio Pizzi jaoks on tegu teise MMiga – 1998 oli ta mängijana Hispaania koondises. Treenerina oli tema suurimaks saavutuseks 2016 Tšiiliga võetud üllatuslik Copa America võit.

Pizzi sai peatreeneriks mullu novembris. Saudid vallandasid meeskonna MMile viinud Bert van Marwijki ning seejärel, vahetult enne alagruppide loosimist, ka Edgardo Bauza, kes sai ametis olla vaid viie maavõistluse jagu.

Mohammad Al-Sahlawi oli 16 väravaga kvalifikatsioonimatšide resultatiivseim mängija. Samal pulgal lõpetasid veel Robert Lewandowski (Poola) ja Ahmed Khalil (Araabia Ühendemiraadid)

Kes lööb mängu esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Venemaa ja Saudi Araabia on varasemalt kohtunud korra – 1993. aastal võtsid maavõistluses saudid 4:2 võidu.

Matši võõrustab Lužniki staadion, mis peaasjalikult tuntud Moskva olümpiamängude peaareenina.

Venemaa viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: 1:1 Lõuna-Korea, 0:1 Belgia, 1:1 Alžeeria – alagrupi 3. koht

2016 EM: 1:1 Inglismaa, 1:2 Slovakkia, 0:3 Wales – alagrupi 4. koht

2017 maailmajagude karikaturniir: 2:0 Uus-Meremaa, 0:1 Portugal, 1:2 Mehhiko – alagrupi 3. koht

MMile eelnenud maavõistlused:

0:3 Brasiilia, 1:3 Prantsusmaa, 0:1 Austria, 1:1 Türgi

Saudi Araabia viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: ei kvalifitseerutud

2015 Aasia meistrivõistlused: 0:1 Hiina, 4:1 Põhja-Korea, 1:3 Usbekistan – alagrupi 3. koht

2017-18 Pärsia lahe meistrivõistlused: 2:1 Kuveit, 0:1 Omaan, 0:0 Araabia Ühendemiraadid – alagrupi 3. Koht

MMile eelnenud maavõistlused:

1:1 Ukraina, 0:4 Belgia, 2:0 Alžeeria, 2:0 Kreeka, 1:2 Itaalia, 0:3 Peruu, 1:2 Saksamaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles