Endine maailmameister: Chris Froome'i maine on igaveseks rikutud

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome
Chris Froome Foto: Fotoreporter Sirotti Stefano / imago/Sirotti

Neljakordne Tour de France võitja Chris Froome andis eelmisel aastal Vuleta velotuuri ajal ühe dopinguproovi, kust avastati lubatust kaks korda rohkem astmarohtu. Ametlikku otsust kogu juhtumis suhtes pole, kuid vaatamata sellele suhtutakse tihti Froome'i kui dopingupatusesse.

7. septembril 2017. aastal antud proovist avastati, et Froome'i proovis oli lubatust kaks korda rohkem astmarohtu Salbutamoli. Asi tuli ametlikult välja 20. septembril, kümme päeva pärast velotuuri lõppu, mille Froome võitnud oli. Froome'i antud proovi juurde tekkis märge: «negatiivne analüütiline leid». Selline teade lekkis avalikuks enne seda, kui uurimisprotsess oli lõppenud.

Ametlikke süüdistusi Froome'ile tehtud ei ole, kuid üldiselt suhtutakse temasse mõnedes seltskondades juba nagu dopinguga põrunud sportlasesse. «See ei ole tema jaoks olnud aus protsess. Inimesed on oma peas mõelnud selle olukorra välja, kuid see ei pruugi vastata reaalsele olukorrale,» rääkis BBC-le endine inglasest maailmameister Lizzie Deignan.

Ükski teine Froome'i poolt antud proovi ei olnud kahtlane. «Kahjuks on Chrisi maine igaveseks rikutud, sõltumata sellest kas ta on süütu või mitte. Proovi avalikustamine oli tegelikult ebavajalik. Selline avalikuks tulemine uurimise käigus ei tohiks kunagi juhtuda,» rääkis Deignan.

Ka Deignan ise on olnud hädas Ühendkuningriikide anti-dopingu agentuuriga. 2016 aastal saavutas ta olümpial kuuenda koha, kuid kuna tal jäid ametlikud proovid andmata. Kuigi tegelikult andis Deignan juba samal päeval hiljem proovid mis osutusid kõik negatiivseteks, siis maailmale jäi ikkagi mulje, nagu ta oleks üritanud proovidest kõrvale hiilida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles