Statistikapomm: üks põnev fakt kõigi 32 MMil osaleva meeskonna kohta (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MMi võidukarikas.
Jalgpalli MMi võidukarikas. Foto: Mike Egerton / PA Wire/PA Images

14. juunil algab jalgpalli MM-finaalturniir, kui avamängus lähevad vastamisi korraldajamaa Venemaa ja Saudi Araabia. Postimees noppis enne suure spordipeo algust statistikute abiga välja ühe põneva fakti kõigi 32 MMil osaleva meeskonna kohta.

Venemaa väravavahist Vladimir Gabulovist ja/või poolkaitsjat Denis Tšerõševist võib saada esimene venelane pärast 2002. aasta MMi, kes ei mängi Venemaa kõrgliigas, aga astub MMil väljakule.

Saudi Araabia poolkaitsja Abdullah Otayf andis lõppenud hooajal Saudi Araabia kõrgliigas Al-Hilali eest mängides üle tuhande söödu ja täpsusprotsendiks kujunes koguni 90,3.

Egiptuse väravavaht Essam El Hadary on MMi avapäeval, 14. juunil 45 aasta ja 149 päeva vanune. Kui puurilukk pääseb väljakule, siis saab temast vanim mängija, kes MMil vähemalt sekundi mänginud.

Uruguay peatreener Oscar Tabarez juhendab koondist neljandal MMil (eelmised 1990, 2010 ja 2014 – alati juhendanud Uruguayd).

Portugali kapten ja ründaja Cristiano Ronaldo lõi valikturniiril 15 väravat ja andis kolm resultatiivset söötu ehk osales 18 tabamuses – rohkem kui ükski teine Euroopa jalgpallur.

Hispaania ründaja Iago Aspas lõi lõppenud hooajal Celta Vigo eest 22 väravat – rohkem kui ükski teine hispaanlane mõnes tippliigas.

Maroko peatreener Herve Renard on ainus juhendaja, kes Aafrika meistrivõistlused võitnud kahe erineva riigi treenerina (Sambia ja Elevandiluurannik).

Iraani ründaja Alireza Jahanbakhsh lõi lõppenud hooajal AZ Alkmaari eest Hollandi kõrgliigas 21 väravat ja oli parim väravakütt.

Prantsusmaa kogus valikturniiril 23 punkti. Mitte kunagi varem polnud prantslased MM-valikturniiril nõnda kõrge punktisummani küündinud.

Austraalia mängis MMile jõudmiseks 22 kohtumist. Ükski teine koondis pole varem nii palju kohtumisi finaalturniirile pääsemiseks pidanud mängima.

Peruu osaleb MMil esimest korda pärast 1982. aastat. Ükski sellel MMil osalev koondis pole varem 36 aastat MMil mängimist pidanud ootama.

Taani poolkaitsja Christian Eriksen oli valikturniiril koondise parim väravalööja ja sööduandja. Tema arvele jäi 11 tabamust ja kolm väravasöötu.

Lionel Messi.
Lionel Messi. Foto: JUAN MABROMATA / AFP

Argentina ründaja Lionel Messi lõi valikturniiril seitse väravat. Ükski teine argentiinlane ei löönud üle kahe värava.

Island osaleb MMil esimest korda.

Horvaatia ründaja Mario Mandžukic lõi valikturniiril viis väravat, aga ei andnud ühtegi resultatiivset söötu. Ta oli Euroopa edukaim väravalööja mitte ühegi väravasöödu juures.

Nigeeria osaleb kuuendal MMil (1994, 1998, 2002, 2010, 2014 ja 2018), olles selles arvestuses pärast oma debüüti edukaim Aafrika riik.

Brasiilia on ainus riik, kes osalenud alates 1930. aastast igal MMil.

Šveitsi poolkaitsja Xherdan Shaqiri on ainus mängija pärast 1966. aastat, kes löönud MMil kübaratriki vasaku jalaga. Sellega sai šveitslane hakkama eelmisel MMil Hondurase vastu.

Costa Rica juhendaja Oscar Ramirez osaleb esimest korda MMil peatreenerina. 1990. aasta MMil mängis Ramirez kõik minutid debüteerinud Costa Rica särgis.

Serbia ründaja Dusan Tadic andis valikturniiril seitse resultatiivset söötu. Teda edestas selles arvestuses vaid Saksamaa kaitsja Joshua Kimmich, kes sai kirja üheksa väravasöötu.

Saksamaa on viimasel neljal MMil jõudnud nelja parema hulka ehk poolfinaali. Igal MMil alates 1990. aastast on sakslased saanud alagrupist esimesena edasi.

Mehhiko kaitsja Rafael Marquez osaleb viiendal MMil ning tõuseb selles arvestuses jagama esikohta kaasmaalase Antonio Carbajali ja sakslase Lotthar Matthäusiga.

Rootsi on viimases üheksas (kuus võitu, kolm viiki) MMi alagrupimängus kaotust vältinud. Viimati kaotasid nad MMi alagrupis 1990. aastal Costa Ricale.

Lõuna-Korea ründaja Heung-Min Son lõi novembris karjääri 20. värava Inglismaa kõrgliigas ja möödus selles arvestuses kaasmaalasest Ji-Sung Parkist, kes omal ajal lõi 19 väravat.

Panama jõudis esmakordselt MMile, kuid nende väravate vahe Põhja-Ameerika valikturniiril jäi miinusesse (üheksa löödud ja kümme sisse lastud väravat).

Thomas Meunier.
Thomas Meunier. Foto: John Thys / AFP

Belgia kaitsja Thomas Meunier lõi valikturniiri kohtumises Gibraltari vastu kolm väravat ja andis neli resultatiivset söötu. Ükski teine mängija ei olnud ühes mängus osaline seitsmes tabamuses.

Tuneesia on võiduta viimased 11 (neli viiki ja seitse kaotust) mängu MMil. 17-mänguline MMi negatiivne rekord kuulub Bulgaariale.

Inglismaa lubas valikturniiril endale lüüa kümne mänguga vaid kolm väravat. Sellega jagavad nad esikohta Hispaaniaga.

Poola ründaja Robert Lewandowski lõi valikturniiril 16 väravat. Ükski meeskonnakaaslane ei löönud üle kolme värava. Kokku sahistas Poola vastase väravavõrku 28 korda.

Senegal on varem jõudnud MMile vaid korra – 2002. aastal. Senegal ei saanud alagrupis ühtegi kaotust (üks võit ja kaks viiki) ning alistas muuhulgas valitseva maailmameistri Prantsusmaa.  

Kolumbia poolkaitsja James Rodriguez lõi eelmisel MMil kuus väravat ja andis kaks resultatiivset söötu. Valikturniiril jäi tema arvele kuus tabamust.

Jaapani peatreener Akira Nishino vahetas välja eelmise juhendaja Vahid Halihodzici selle aasta aprillis. Nishino juhendas Jaapanit ka 1996. aasta olümpiamängudel, kuid koondis ei saanud alagrupist edasi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles