Statistikapomm: kas Kostariika murrab USA rekordi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Neli aastat tagasi MMil oivaliselt esinenud Kostariika loodab tänavugi alagrupist edasi murda. Nende ees seisab esimesena uuel tõusul Serbia meeskond.

Kostariika alustab oma kuuendat MM-finaalturniiri. Senisest 15 mängust on võidetud viis, viigistatud neli ja kaotatud kuus. Nende parim tulemus pärineb viimaselt MMilt Brasiilias, kui jõuti võideti alagrupp, kuhu kuulisid eksmaailmameistrid Uruguaist, Itaaliast ja Inglismaalt, ning lõpuks jõuti välja veerandfinaalidesse, kus tuli pärast väravateta mängu 3:4 penaltitega alla vanduda Hollandile.

Kostariika ei kaotanud neli aastat tagasi MMil ühtegi mängu ehk alistamatud ollakse viis matši jutti. CONCACAFi vastav rekord kuulub USAle, kes püsis 1994-1998 turniiridel kaotuseta kuus kohtumist.

Kostariika krooniti 1963. aastal esimeseks Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere piirkonna meistriks ning hiljem on karikas võidetud veel kahel korral. Möödunud aastal toimunud meistrivõistlustel jäädi pidama poolfinaalidesse.

Kesk-Ameerika (ja varasemalt ka Kariibi mere) riikide meistrivõistlused ollakse võitnud 17 korral 23st. Mullu lõpetati aga kuue võistkonna konkurentsis neljandana.

Kostariika staarmängija on seni 81 maavõistluses osalenud väravavaht Keylor Navas, kelle emotsioonid peaksid pärast Meistrite liiga võidukat finaali laes olema. Üldiselt on meeskonna tuumik sarnane nelja aasta taguse ülieduka turniiriga.

Kas Kostariika hoiab värava puhtana? Vaata tõenäosusi siit!

Varasemalt Kostariika abitreener olnud Oscar Ramirez naasis positsioonile 2015. Aastal, kui peatreeneriks oli Mart Poomi kunagine klubikaaslasene Paulo Wanchope. Wanchope kerkis aga vaevalt nädalaga rusikakangelaseks, sai hundipassi ja Raimirezile kuulus ametikõrgendus.

Eelmisel MMil kõik mängud viigistanud Kostariika on kahe mängu kaugusel järjestikkuste viikide rekordist, mis on 1998 ja 2002 turniiridest Belgia käes.

Turniir oli juba alanud, kui Kostariika veel oma koosseisuga vangerdas – treeningul viga saanud kaitsja Ronald Matarrita asendati Kenner Gutierrezega.

Meeskonna hüüdnimeks on Los Ticos ehk Ticod – hispaania kõnekeelne väljend kostariikalaste kohta

Serbia on ühel või teisel moel MMidel figureerinud selle algusest – 1930 toimunud esimesel turniiril lõpetas Jugoslaavia kuningriigi koondis neljandana. Kokku on Jugoslaavia, Serbia ja Montenegro ning nüüd lihtsalt Serbia nime all turniiril osaletud 12. korral ning saadud 17 matšivõitu, 18 kaotust ning tehtud ka kaheksa viiki. Parim tulemus eelmainitud neljas koht, mida korrati veel ka 1962.

Kuigi Jugoslaavia võttis kunagi enda alla peaaegu terve teravate ründetuusade poolest tundud Balkani poolsaare, pole Euroopa meistriks kunagi tuldud. Jugoslaavia aegades on koondisel kirjas kaks EM-hõbedat, kuid pärast Serbiaks (ja Montenegroks) saamist pole veel kordagi EMile jõutud.

MM-kvalifikatsiooni järgi tuleb aga väita, et tegu on Serbia jalgpalli uue tõusuga, sest valikgrupis jäeti teiste hulgas seljataha Iirimaa, Wales ja Austria. Sellest tulemusest ei piisanud aga peatreener Slavoljub Muslini ameti päästmiseks ja MMil juhatab vägesid endine Schalke keskkaitsja Mladen Krstajic.

Serbia poolelt tuleb karta Aleksandar Mitrovici, kes lõi viimases kontrollmängus (5:1 Boliiviaga) kaabutriki. 23-aastane ründaja on Mattias Käidi klubikaaslane Fulhamis.

Kes lööb esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Kostariika ja Serbia pole varem vutiväljakutel piike ristanud.

Kostariika viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: 3:1 Uruguai, 1:0 Itaalia, 0:0 Inglismaa – alagrupi 1. koht, KF: 1:1 (pen 5:3) Kreeka, VF: 0:0 (pen 3:4) Holland

2017 Gold Cup: 1:0 Honduras, 1:1 Kanada, 3:0 Prantsuse Guajaana – alagrupi 1. koht, VF: 1:0 Panama, PF: 0:2 USA

MMile eelnenud maavõistlused:

1:0 Šotimaa, 0:1 Tuneesia, 3:0 Põhja-Iirimaa, 0:2 Inglismaa, 1:4 Belgia

Serbia viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: ei kvalifitseerutud

2016 EM: ei kvalifitseerutud

MMile eelnenud maavõistlused:

1:2 Maroko, 2:0 Nigeeria, 0:1 Tšiili, 5:1 Boliivia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles