Postimehe aruanne: kuidas ja miks Messi nii Islandile kui ka Maradonale alla jäi? (6)

Ott Järvela, Moskva
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi jalgpallikoondis ja Lionel Messi.
Islandi jalgpallikoondis ja Lionel Messi. Foto: imago/ULMER Pressebildagentur/Michael Kienzler ja Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Jalgpalli MMi D-alagrupi esimeses kohtumises tegid Argentiina ja Island Moskvas, Spartaki staadionil täismaja ehk 44 190 pealtvaataja ees 1:1 viigi. Kui 2016. aasta EMi veerandfinalist oli tulemusega pööraselt rahul, siis kahekordne maailmameister muidugi mitte. Postimehe märkmed haaravast kohtumisest.

Messi kaotus Maradonale. Spartaki staadionil viibis ka Argentiina 1986. aastal MM-tiitlini juhtinud Diego Maradona, kelle loož paiknes Argentiina fännidest täidetud otsatribüüni kõrval. Kui fännid ebajumala kohaloleku enne avavilet tuvastasid, vallandus jalamaid skandeerimine «Die-go! Die-go!»

Maradona lehvitas ja haaras siis ise initsiatiivi, juhatades dirigendina sisse marulise ja rütmika toetuslaulu. Kui Lionel Messi 64. minutil penaltiga eksis, võttis Maradona taas ohjad enda kätte ning juhatas meeskonna kannustamiseks sisse järjekordse laulu. Fännid kuulasid legendi sõna ja püsti pandi terve õhtu valjuhäälseim mürgel.

Aga loodetud kasu sellest ei tõusnud, sest Argentiina ei suutnudki platsi peal Islandi kaitset teist korda lahti harutada. Messi pidanuks olema seal samasugune dirigent, nagu Maradona tribüünil, aga ei saanud tööga hakkama. Argentiina kapteni esitusest puudus sundimatus ja voolavus, mille asemel torkas silma kangutamine. Pärast penaltieksimust Messi esitus paranes, aga oodatud tasemele ei jõudnudki. Tema 11-st pealelöögist tabasid väravaraame vaid kolm.

Nahaalne Island. Tulemus maksab ning selle nimel ei häbenenud Island midagi. Mängis väga jõuliselt, panustati ainult oma tugevustele, viivitati igal võimalusel aega ja oldi üldse igatpidi nahaalsed. Ainuõige teguviis ja oma pragmaatilisuses kahtlemata ka võluv. Tõsi, siinkohal tuleb aususe huvides tõdeda, et kui samamoodi talitanuks Portugal või Kreeka, nimetatuks seda põlastavalt antijalgpalliks.

Island mängiski täna mõnes mõttes antijalgpalli, aga nende jaoks oli just selline jalgpalls otstarbekaim. Kaitsti madalalt (teisel poolajal suisa absurdselt madalalt) ning loodeti kiiretele rünnakutele ja õhuvõimsusele. Eriti esimesel poolajal valmistasidki need Argentiina kaitsjatele probleeme, sest ainsana suutis võimsatele islandlastele teisel korrusel lahingu anda Nicolas Otamendi, keda aga igale poole ei jätkunud.

Teisel poolajal Argentiina kaitsemäng paranes ja pall püsis veel enam nende käes. Aga ka Islandi kaitse oli teisel poolajal tarmukam. Ainuke suur hooletus, kui Argentiina teenis penalti, lahenes neile soodsalt tänu väravavaht Hannes Halldorssoni tõrjele.

Messi ei tohi penalteid lüüa. Kohe pärast Messi eksimust – penalti oli löödud väravavahi poolt vaadatuna vasakule, aga mitte posti äärde, ja lisaks ka veel puurivahile sobival kõrgusel – kaevasid statistikaagentuurid välja järgmised andmed.

Koos tänasega on Messi eksinud viimasest kümnest penaltist viiel ja viimasest seitsmest neljal. Säärane statistika ei tohiks jätta üles isegi mitte võimalust aruteluks – Messi tuleks penaltite löömise õigus ära võtta, sest selle privileegi hind on meeskonna jaoks liiga kõrge. Aga seda otsust pole julgetud langetada ei tema klubis ega koondises.

Vägev atmosfäär. Moskva oli elanud Argentiina – Island kohtumise ootuses alates üleeilse avamängu lõpuvilest. Mitte põhjusel, et enne seda Moskvas ei mängitud, vaid eelkõige ikka võimsa ažiotaaži tõttu. Argentiina toetajaid torkab silma igal sammul. Neid on tõesti väga-väga palju. Ning vaatamata arvulisele vähemusele tribüünidel ei soovinud Island häälekuses kaotust tunnistada ja proovis oma põhjamaise ning karge Huh-hüüuga Argentiina fännikoori helimüürist läbi murda.

See laulu- ja häälelahing sobis Spartaki staadionil oivaliselt Tegu on kompaktse ja mitte ülearu suure areeniga, mille pakutav intiimsus võimendab kõiki staadionil lokkavaid emotsioone, mis näiteks suurtes staadionikateldes sageli lahustuma kipuvad.

Väärib märkimist, et staadionil viibinud neutraalsete pealtvaatajate toetus kuulus täna Argentiinale, mitte vaprale väikeriigile Islandile, sest kuigi nende muinasjutt on vahva, siis elavad paljud jalgpallisõbrad lootuses näha hoopis suuremat ja vägevamat muinasjuttu, kus peaosas pole mitte sarvkiivritega viikingid, vaid Lionel Messi.

Horvaatia ja Nigeeria hõõruvad käsi. Usun, et ülejäänud kahele D-alagrupi meeskonnale, täna õhtul omavahel vastamisi minevatele Nigeeriale ja Horvaatiale valmistasid rõõmu nii tulemus kui ka väljakul nähtu. Tulemus sellepärast, et isegi, kui täna õhtul juhtub mäng tuksi minema, on teine koht kõigest ühe punkti kaugusel. Ja esitus sellepärast, et nii Island kui ka Argentiina on selgelt haavatavad. Teine voor mängitakse neljapäeval ja reedel.

* * *

Postimehe tekstipõhine otseblogi:

Enne mängu:

Eelmise MMi finalist Argentina jõudis sedapuhku finaalturniirile ebakõlade kiuste ja ülinapilt ning keset valiksarja vahetati peatreenerit Edgardo Bauzat asendas Jorge Sampaoli. Mängupilt paranes, aga sõltuvus Messist pole kadunud.

Argentina jättis finaalturniiri eelse sõprusmängus Iisraeliga, mis pidi toimuma Jeruusalemmas, turvakaalutlustel ära ning MMile mindi nüüd vaid ühe kontrollmängu pealt, kus alistati hõlpsalt 4:0 nõrguke Haiti.

Islandilt ei osatud EMil oodata kõige vähematki. Nüüd juba osatakse ja paradoksaalsel moel võib just tõsiselt võetavaks meeskonnaks kerkimine neile komistuskiviks saada. Tasavägises grupis napib eksimisruumi, ent kui Island suudab distsipliini säilitada, pole nende edasipääsuvõimalused siiski halvad.

Argentina ja Island pole jalgpallimurul mitte kordagi kohtunud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles