Saksamaa skandaalne ekstäht: visake Erdoğani kummardajad koondisest välja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Ilkay Gündogan koht on Saksamaa koondises?
Kas Ilkay Gündogan koht on Saksamaa koondises? Foto: Gladys Chai von der Laage / imago/ Scanpix

Endine Saksamaa koondise jalgpallur Stefan Effenberg avaldas arvamust, et Türgi presidendile Reccep Tayyip Erdoğanile toetust üles näidanud Mesut Özil ja Ilkay Gündogan tuleks Saksamaa MM-koondisest välja arvata.

Mõlemad Türgi päritolu mängijad kohtusid mais Londonit külastanud Erdoğaniga ning Gündogan kinkis talle autogrammiga Manchester City särgi, millel ilutsesid sõnad «minu president». Saksamaa koondise fännid reageerisid sellele raevukalt: Gündogan vilistati viimastes MMi eelsetes maavõistlustes iga pallipuute peale halastamatult välja.

Ilkay Gündogani (vasakult), Mesut Özili ja Reccep Tayyip Erdoğani kohtumine põhjustas Saksamaal pahameeletormi.
Ilkay Gündogani (vasakult), Mesut Özili ja Reccep Tayyip Erdoğani kohtumine põhjustas Saksamaal pahameeletormi. Foto: KAYHAN OZER / AFP

«Kui toetuda mingitele väärtustele, nagu Saksamaa alaliit DFB väidetavalt teeb, saab langetada üheainsa otsuse – need mängijad tuleb koondisest kõrvaldada,» lausus Effenberg. «Özilil ja Gündoganil vedas, et alaliit käitus järejekindlusetult ja aeglaselt.»

Samas tunnistas endine poolkaitsja ja Müncheni Bayerni kapten, et tundis kohtumistes Saudi Araabiaga ja Austriaga Gündoganile kaasa. «Oma fännide pahameel on halvim asi, mis võib mängijaga juhtuda. Hakkad endalt igasuguseid asju küsima, näiteks: kas koondisesärgi kandmine ikka on seda väärt?»

Effenberg teab, millest räägib, sest 1994. aasta MMil vahetati ta alagrupimängus Lõuna-Koreaga välja. Kuna Effenberg oli teinud kehva mängu, kostitasid fännid teda vilekooriga, millele Effenberg vastas keskmise sõrme viibutamisega. Peatreener Berti Vogts läks seda nähes marru ning saatis Effenbergi jalamaid MMilt koju, vandudes ühtlasi, et teda ei võeta enam iial koondisesse. Poolkaitsja mängiski Saksamaa eest veel vaid kaks korda, naastes 1998. aastal koondisesse kaheks sõprusmänguks. Kokkusattumusena jäid need kaks kohtumist ka Vogtsile Saksamaa peatreenerina viimasteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles