Statistikapomm: delfiiniõnnetus MMile õnneks jälge ei jäta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Veel enne, kui õhtul astub taas jalgpalliväljakule avamängus kodupubliku eufooriasse viinud Venemaa koondis, tuleb ära lõpetada esimene mängudevoor. Selle eest hoolitsevad Poola ja Senegal – kaks koondist, kus ründetuusadest puudust ei ole.

Poola osaleb juba kaheksandal MM-finaalturniiril. Riikliku vutiajaloo kõrghetked jäävad ca 40 aasta tagusesse aega, sest 1974. ja 1982. aasta turniiridel said poolakad kaela pronksmedalid. Kokku on MMidel 31 mängust võidetud 15, viigistatud 5 ja kaotatud 11.

1982. aasta pronksisesse koondisesse kuulunud Adam Nawalka on nüüd Poola peatreener. Kui endine poolkaitsja koondise juhendamise üle võttis, oli meeskond FIFA edetabeli 76. riik. Nüüd on nad kaheksandad.

Poolakad lõpetavad enam kui kümnendi kestnud MM-põua, sest viimasele kahele turniirile ei pääsetud. Seekord oldi kvalifikatsioonis aga kindlad: kaheksa võitu, üks viik ja üks kaotus.

Kvalifikatsioonis löödud 28 väravast suisa 16 kanti Robert Lewandowski arvele. Sellega oli Müncheni Bayerni ründetuus MM-valiksarjade resultatiivseim mängija. Tiitlit jagas ta Saudi Araabia staari Mohammad Al-Sahlawi ja Araabia Ühendemiraate esindava Ahmed Khaliliga. Cristiano Ronaldo arvele jäi valiksarjas 15 tabamust.

Kes lööb esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Teine ründetäht Arkadiusz Milik oleks peaaegu kantud nende mängijate nimekirja, kes jäänud MMilt eemale jaburate vigastuste tõttu. Turniiri eel käis Poola koondis vaatamas delfiinide etendust ning Milik libastus veelombis. Käele maandunud Napoli ründaja oli valust agoonias, kuid arstid mehel luumurdu ei tuvastanud.

Kuna kolm on kohtu seadus, siis mainime veel kord 1982 finaalturniiri – just siis kohtus Poola MMil viimati mõne Aafrika meeskonnaga. Matš Kameruniga lõppes 0:0 viigiga.

Senegali ootab ees alles nende teine finaalturniir. Esimest korda kuuluti maailma 32 kangeima vutiriigi sekka 2002 Lõuna-Koreas ja Jaapanis toimunud turniiril, kus näidati uhket minekut võites kaks ka viigistades kaks matši. Nende ainus MMil kaotatud kohtumine pärineb toonasest veerandfinaalist, kus tuli lisajal kuldsest väravast 0:1 alla vanduda Türgile.

Senegali tähtmängijaks on MMil mõistagi Ragnar Klavani meeskonnakaaslane Sadio Mane, kuid mängus Poolaga lasub kõige suurem vastutuskoorem hoopis Napoli mehe Kalidou Koulibaly õlul. Nimelt on keskkaitsja kohustus peatada Poola koondise eest kokku 55 väravat löönud Lewandowski.

Kas mängus näidatakse punast kaarti? Leia tõenäosused siit!

Senegali koondise 23 mängijast 22 teenivad leiba Euroopas. Ainus erand on Guineas klubivutti taguv väravavaht Khadim Ndiaye.

Poola ja Senegal pole mitte kunagi varem jalgpalliväljakutel kohtunud.

Poola viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: ei kvalifitseerutud

2016 EM: 1:0 Põhja-Iirimaa, 0:0 Saksamaa, 1:0 Ukraina – alagrupi 2. koht, KF: 1:1 (pen 5:4) Šveits, VF: 1:1 (pen 3:5) Portugal

MMile eelnenud maavõistlused:

0:1 Nigeeria, 3:2 Lõuna-Korea, 2:2 Tšiili, 4:0 Leedu

Senegali viimased tulemused suurturniiridel:

2014 MM: ei kvalifitseerutud

2017 Aafrika rahvuste karikas: 2:0 Tuneesia, 2:0 Zimbabwe, 2:2 Alžeeria – alagrupi 1. koht, VF: 0:0 (pen 4:5 ) Kamerun

MMile eelnenud maavõistlused:

1:1 Usbekistan, 0:0 Bosnia ja Hertsegoviina, 0:0 Luksemburg, 1:2 Horvaatia, 2:0 Lõuna-Korea

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles