Therese Johaug teenis dopinguskandaali kiuste meeletult kasumit

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug rõõmustamas 2016. aasta Tour de Ski võidukarikaga.
Therese Johaug rõõmustamas 2016. aasta Tour de Ski võidukarikaga. Foto: ALESSANDRO GAROFALO/REUTERS/Scanpix

Norra suusataja Therese Johaug sai 2017. aastal dopingutarvitamise eest võistluskeelu. Kuidas mõjutas see tema majanduslikku seisu? Suurepäraselt!

Norra ajaleht Dagens Näringsliv uuris äriregistriandmeid ning selgus, et Johaugile kuuluva ettevõtte Setra maksueelne kasum oli 15 miljonit Norra krooni (1,5 miljonit eurot) ning see on võrreldes 2016. aastaga kolmekordistunud. 

Norralanna on ettevõtte Setra ainuomanik, firma pakub reklaamteenuseid ja muud sarnast. Kui 2016. aastal oli Setra kasum 471 581 eurot, siis nüüd on see vaatamata Johaugi dopinguskandaalile kasvanud. 

Dagens Näringslivi andmetel on 4,5 miljonit Norra krooni müügitulud, 11 miljonit aga dividendid. Firmale kuulub ka osalus Active Brands Holdingus, mille valduses on Johaugi isiklik kaubamärk.

 

AD. Foto shoot in Seiser Alm whit @johaug ??☀️ #sneakpeek #aw1819 #huaweimobileno

A post shared by Therese (@johaugtherese) on

Johaugi majandusliku edu taga on teadlik tegutsemine – Johaugi mänedžer Jörn Ernst rääkis aastaid tagasi VG-le, et pärast 2011. aasta Holmenkollenis peetud MK-etappi pandi norralanna tulude haldamiseks paika kindel plaan. Johaug ütles ära paljudele reklaampakkumistele, eelistades pikaajaliste lepingute sõlmimist. See taktika on tänu boonussummadele kaasa toonud väärt sissetulekud.

Johaugi nimi müüb nii suusa- kui ka tavalisi talveriideid. Samuti on tal oma rõivakollektsioon, mille Active kolm aastat tagasi ära ostis. Seni on Johaug sissetulekud investeerinud peamiselt kinnisvarasse.

Mis Johaugiga juhtus?

CAS otsustas karistada Johaugi 18-kuulise võistluskeeluga, mille alguseks arvestati 18. oktoober 2016. 

Therese Johaug
Therese Johaug Foto: NTB SCANPIX / REUTERS

Johaug väitis, et dopingaine klostebool sattus tema organismi läbi treeneri ostetud kreemi, mida ta kasutas päikesepõletuse saanud huulte võidmiseks. Norra Olümpiakomitee määras Johaugile karistuseks 13-kuulise võistluskeelu, mis lõppenuks tänavu 18. novembril ja lubanuks norralannal olümpial võistelda. FIS esitas 6. märtsil selle osas CASile kaebuse, mille kohtunike paneel koosseisus Romano F. Subiotto (Suurbritannia), Markus Manninen (Soome) ja Jeffrey G. Benz (USA) pärast 6. juunil peetud istungit rahuldas.

CASi paneel põhjendas karistuse karmistamist nõnda: «Pärast täielikku tutvumist kaasuse materjalidega leiab paneel, et preili Johaug ei kontrollinud kasutatud ravimi pakendit, kus oli kirjas nii keelatud aine toote koostisosade seas kui ka eraldi dopinguhoiatus. Säärased tegemata jätmised tõid kaasa antidopingureeglite rikkumise, mis rikkus sportlase senise puhta registri.

Paneel rõhutas, et seoses kohustusega tagada antidopingureeglite järgimisel võrdne kohtlemine, tuleb rakendada proportsionaalset karistust, mis peegeldab rikkumise tõsidust. Paneel märkis, et antud kaasuses, kus jutt käib mitte-tähtsast veast, sätestab 2015. aasta maailma antidopingukoodeks 12-24-kuulise võistluskeelu. Paneel leidis, et antud kaasuses on õiglaseks karistuseks 18-kuuline võistluskeeld.»

Johaugi võistluskeeld lõppes 18. märtsil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles