Kolm küsimust Eesti uue korvpallikoondise debüüdi eel

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondise tagaliin on olulisel kogenum kui eesliin. Huvitav on muuhulgas näha, kui palju 19-aastane Kristian Kullamäe (vasakul) hakkab vanemate koondisekaaslaste kõrval mänguaega teenima.
Eesti korvpallikoondise tagaliin on olulisel kogenum kui eesliin. Huvitav on muuhulgas näha, kui palju 19-aastane Kristian Kullamäe (vasakul) hakkab vanemate koondisekaaslaste kõrval mänguaega teenima. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti korvpallikoondis peab täna suve esimese mängu, võõrustades Saku suurhallis toimuvas kohtumises Soomet.

Olgugi et tegu on kontrollmänguga, võib eelolevat matši nimetada Eesti jaoks tähelepanuväärseks, sest esmakordselt jääb kogu kogenud kaadrivägi eesotsas Janar Taltsi, Kristjan Kanguri ja Sten Sokuga suvistest kohtumistest eemale.

Postimees toob välja kolm peamist küsimust, millele annab vastused tänane mäng.

1. Kellest kujunevad koondise mängulised ja vaimsed liidrid? 

Sel suvel peaksid rasketel hetkedel mängu enda peale võtma hakkama Rain Veideman (26) ja Siim-Sander Vene (27), sest nemad on ainsatena rahvusvahelisel tasemel klubides kandud liidrirolli (Veideman Kalev/Cramos ja Udines ning Vene viimati Vareses). Ka motivatsioonist ei tohiks kummalgi puudust tulla: Veidemanil tekkis Itaalias hooaja lõpus pingile jäädes mängunälg ja Venel kolmeaastase pausi järel koondisega liitudes tõestamisvajadus. Tihti kerkivad mängulised liidrid ka meeskonna vaimseteks vedajateks. Veidemani ja Vene võiks vaimse liidri roll sobida ka Martin Dorbekule (27), kellel on tänu Ühisliiga-aastatega kogunenud turjale küllaga mängutarkust.

2. Mida teevad kaksiktornid?

Täna debüteerivad Eesti koondises viimaks nii Maik-Kalev Kotsar (21) kui Rauno Nurger (24). Avamängu põhjal saab mõlema «ameeriklase» tasemest ilmselt juba küllaltki hea pildi ette. Koondise eileõhtuse treeningu põhjal jättis parema mulje Kotsar, kes paistab füüsiliselt olevat Nurgerist selgelt võimsam. See, kuivõrd palju mõlemad mehed täna skoori teevad, sõltub paljuski vastastest. Kui Soome pikkadest on suure osa ajast väljakul kogenud kolmik Shawn Huff, Matti Nuutinen ja Carl Lindbom, kujuneb õhtupoolik meie duole pigem keeruliseks. Ent soomlased on kaasa võtnud ka kolm pikka debütanti, kelle vastu oleks Kotsaril ja Nurgeril hoopis kergem tegutseda.

3. Kuidas hakkab Sokk mänguaega jagama?

Täna on meil koondises kolm teismelist mängumeest: Kristian Kullamäe (19), Sander Raieste (19) ja Kaspar Treier (18). Kullamäe on koondises eduka debüüdi juba teinud, mistõttu võib eeldada, et Tiit Sokk annab talle parajalt mänguaega ka eelseisvates mängudes. Suurem küsimärk on aga Raieste ja Treieri kohal. Itaalias klubikorvpalli mängivates meestes peaks olema ainest küllaga, et juba sel suvel meeste koondises märk maha panna. Iseküsimus on aga see, kui palju neile mänguaega jagub. Juhul kui Janari Jõesaar jääb tänasest kohtumisest eemale - eile õhtul polnud otsust veel langetatud -, on mänguvormis 12 mängijat. Et Sokk on kinnitanud MMil edasipääsu püüdmist, tundub tõenäoline, et kohe alguses on välja valitud kindel 8-9mängijaline tuumik, kellega asutakse eesmärki täitma. Samas, kui üldse noortele eelolevas neljas kohtumises võimalus anda, oleks tänane mäng selleks kõige loogilisem valik.

Eesti koondise koosseis:

Martin Dorbek 27 a, 194 cm, Kalev/Cramo
Kregor Hermet 21 a, 205 cm Forca Lleida, Hispaania
Janari Jõesaar 24 a, 198 cm, Kalev/Cramo
Kristjan Kitsing 27 a, 206 cm, Tartu Ülikool
Maik-Kalev Kotsar 21 a, 208 cm, South-Carolina. USA
Kristian Kullamäe 19 a, 192 cm, Oettinger Rockets, Saksamaa
Rait-Riivo Laane 25 a, 179 cm, Pireuse Ethnikos, Kreeka
Rauno Nurger 24 a, 208 cm, Wichita State, USA
Martin Paasoja 25 a, 191 cm, Craiova, Rumeenia
Sander Raieste 19 a, 203 cm, Baskonia, Itaalia
Kaspar Treier 18 a, 203 cm, Montegranaro, Itaalia
Rain Veideman 26 a, 192 cm, Udine, Itaalia
Siim-Sander Vene 27 a, 203 cm, Varese, Itaalia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles