Statistikapomm: kas Islandist saab sellel sajandi esimene Euroopa koondis, kes debüüdil kaks korda kaotust vältinud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Islandi jalgpallikoondis tuletas oma MM-debüüdiga meelde, miks terve jalgpallimaailm kaks aastat tagasi EMil neisse armus. Argentiinaga tehtud 1:1 viik on kõva valuuta, aga kui viikingid huvituvad edasipääsust, peavad nad näitama sisu ja võtma Nigeeria vastu võidu.

Nigeerlane Francis Uzoho oli avamängus 19 päeva ja 231 päeva vana, mis teeb temast MMide ajaloo nooruselt teise väravavahi. Vaevalt pooleteise kuuga kuulub rekord Põhja-Koread esindanud Lee Chan Myungile.

Nigeeria mängib oma kuuendal MMil. Alates 1994 tehtud debüüti pole ükski Aafrika meeskond rohkematel MMidel osalenud.

Nigeeria suutis kokku panna MMi omaväravate seeria – 2014 pani viimase oma väravast välja võetud palli sinna Joseph Yobo, tänavuse esimese Oghenekaro Etebo. Mitte kunagi varem pole mõnel MM-meeskonnal kaks järjestikkust sisse lastud väravat olnud omaväravad.

Arvestades, et Island on MMil debütant, pole järgnev statistikakild eriti põrutav, kuid olgu see ajaloolise tõe huvides siiski ära märgitud: Islandi MMide ajaloo esimese värava lõi Alfred Finnbogason. 1:1 viigis Argentiinaga kulus mehel skoori tasandamiseks vaid neli minutit ja 15 sekundit pärast Sergio Aguero avaväravat.

Finnbogasoni värav oli harjumatult varajane – mängukell näitas 22 minutit ja 49 sekundit. Harilikult debütantkoondised MMil nõnda kiirelt mängumootorit käima ei saa. Viimati nägi uustulnukalt nii väledat väravat 24 aastat tagasi – nigeerlane Eashidi Yakini sahistas Bulgaaria võrku 22. mänguminutil.

Finnbogason on löönud värava oma viimases kolmes koondisemängus, kuid Island pole ühtegi neist võitnud.

Uhke kaitsetöö – Argentiina 27 pealelööki meenutab rohkem jäähoki statistikat, kuid Island suutis turmtule alt pääseda vaid ühe sisse lastud väravaga.

Kas Nigeeria lööb Islandile värava? Vaata tõenäosusi siit!

Islandi pallivaldamine Argentiinaga oli 22,1 protsenti. Vaid korra on MMide ajaloos mõnel meeskonnal olnud see statistika kasinam – 2010 oli mängus Argentiinaga Kreeka pallivaldamine 19,7 protsenti. Too mäng lõppes aga Kreeka 0:2 kaotusega, Island pääses südika viigiga.

Islandi avamängu Argentiinaga vaatas saareriigis 99,6 protsenti teleauditooriumist.

Viimane meeskond, kes suutis oma MM-debüüdil esimeses kahes mängus kaotust vältida, oli 2002. aastal Senegal. Neli aastat varem oli sama suutnud Horvaatia.

Kas Islandi ime jätkub? Vaata tõenäosuseid siit!

Nigeeria ja Island on varem omavahel kohtunud korra, kuid ükski täna platsile jooksev mängija seda matši ei mäleta. Aasta oli siis 1981ja Reykjavikis peetud maavõistluses said võõrustajad korraliku 3:0 võidu.

Nigeeria sel MMil:

Mängud: 0:2 Horvaatia

Väravalööjad: puuduvad

Kollased kaardid: 1 – William Troost-Ekong

Island sel MMil:

Mängud: 1:1 Argentiina

Väravalööjad: 1 – Alfred Finnbogason

Kollased kaardid: puuduvad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles