Statistikapomm: Rootsi sihib Saksamaale antavat surmahoopi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Tiitlikaitsja Saksamaa alustas MMi ilmselt raskeima võimaliku mänguga, kui 1:0 jäädi alla Põhja-Ameerika tugevaimale vutiriigile Mehhikole. Nüüd on sakslastel selg vastu seina – kui täna Rootsit ei nahutata, võib MM-tiitlist suu suure tõenäosusega puhtaks pühkida. Rootsi teab samas, et võit kindlustaks neile koha kaheksandikfinaalis.

Saksamaa oli viimases neljas MMi avalahingus löönud 20 väravat. Nüüd jäädi puhta kuivale.

Viimati ei suutnud Saksamaa MMi avamängus võitu kirja saada 1986. aastal, kui nende nime ees käis veel sõna Lääne. Toona viigistati 1:1 Uruguaiga, kuid jõuti turniiri lõpuks siiski finaali välja.

Ainus kord, kui Saksamaa on avamängu kaotanud, oli 1982, mil Alžeeria näitas neile 2:1 hambaid. Toonagi sai Saksamaa mõõnast üle ja jõudis välja finaali.

Ainus koondis, mis suutnud avamängu kaotuse järel MMi võita, oli 2010. aastal Hispaania.

Tiitlikaitsjad ei ole viimastel MMidel kõige paremini alustanud – 2014 kaotas Hispaania 1:5 Hollandile, 2010 tegi Itaalia 1:1 viigi Paraguaiga. Viimane võit avamängust pärineb 2008. aastast, mil Brasiilia alistas 1:0 Horvaatia.

Saksamaa jäi Mehhiko vastu kuivale vaatamata 26 tehtud pealelöögile. Viimati ei suutnud MMil vaatamata sellisele punnitamisele vastaste väravavalukku lahti muukida Portugal 2006. aastal, kui Inglismaa vastu tehti 29 pealelööki. Sel mängul oli aga Portugali jaoks õnnelik lõpp, sest penaltitega edeneti siiski poolfinaali.

Saksamaa jaoks katkes viiemänguline võitude seeria MMil. Nüüd on MMil ainsad võiduseeriad koondistel, kes alustanud tänavust turniiri kahe võiduga – näiteks Venemaa ja Horvaatia.

Saksamaa jaoks katkes Mehhiko väravaga teinegi uhke seeria – viimased 563 minutit oldi MMil püsitud kaotusseisuta. 2014. MMil oldi viimati tagaajaja rollis Ghana vastu, enne kui Miroslav Klose mänguseisu viigistas ja seeriale alguse pani.

Saksamaa ja Mehhiko sepistasid kahe peale üheksa väravaraamidesse läinud pealelööki, mis on MMide suurim tulemus pärast 2006. aastat, mil Togo ja Prantsusmaa said samuti hakkama üheksa löögiga.

Sakslased loodavad MMil kogemustele – 27 aasta ja 310 päeva vanune algrivistus Mehhiko vastu oli Die Mannschafti  vanim MMidel pärast 2002. aasta finaali Brasiilia vastu.

Kui sakslased on harjunud MMe hästi alustama, siis rootslaste seis oli vastupidine – viimati alustati võidukalt algus 60 aastat tagasi, kui kodusel turniiril oldi 3:0 üle Mehhikost. Järgmised seitse avamängu püsiti võiduta.

Mäng Lõuna-Koreaga oli Rootsile alles neljas kord viimasest veerandsajast MM-matšist, mil oma värav suudeti puutumatuna hoida.

Rootsil kulus Lõuna-Korea vastu esimeseks pealelöögiks täpselt 20 minutit. Ka korealased polnud selleks hetkes suutnud veel palli värava suunas teele saata. Ainus kord, mil varem on MMil nõnda kaua pealelööki oodatud, oli 2014. aastal Hollandi ja Kostariika vahelises veerandfinaalis, mil mängukell näitas esimese löögi ajal 20.59. See mäng lõppes 0:0 ja Holland edenes poolfinaali penaltitega.

Kes lööb esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Andreas Granqvisti penalti oli Rootsi jaoks MMidel esimene seesugune pärast 2002. aastat, mil Nigeeria vastu lõi 11 meetrilt palli võrku legendaarne Henrik Larsson.

Lisaks oli Granqvist 88 pallipuutega Rootsi ja Lõuna-Korea mängu kõige aktiivsem pallur.

Kaks Euroopa koondist on omavahel kohtunud kordi ja kordi – esimest korda 1911 aastal, kui mõlemad meeskonnad said kirja ühe võidu. Nüüdseks on saldo napilt kaldu Saksamaa poolele: 15 võitu, 8 viiki ja 13 kaotust. MMidel kohtuti viimati 2006. aasta kaheksandikfinaalis, kus kodumeeskond Saksamaa jäi Lukas Podolski väravatest peale 2:0.

Viimases kahes mängus on nähtud 16 (!) väravat, kui 2012. aasta MM-valiksarjas tehti Saksamaal 4:4 viiks ja Rootsis kaotasid võõrustajad 3:5.

Saksamaa sel MMil:

Mängud: 0:1 Mehhiko

Väravalööjad: puuduvad

Kollased kaardid: 1 – Mats Hummels, Thomas Müller

Rootsi sel MMil:

Mängud: 1:0 Lõuna-Korea

Väravalööjad: 1 – Andreas Granqvist

Kollased kaardid: 1 – Viktor Claesson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles