Postimehe aruanne: kuidas Saksamaa kartmatute svenssonite käest võidu välja pressis? (10)

Ott Järvela, Sotši
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli MMi F-alagrupi teise vooru kohtumises alistas valitsev maailmameister Saksamaa Sotši olümpiastaadionil 44 287 pealtvaataja ees kaitses kartmatult rabelenud Rootsi 2:1 ning maandas suuresti ohtu, et MMilt tuleb juba alagrupiturniiri järel koju sõita.

Saksamaa domineeris oodatult kohtumise algfaasi – esimese 15 minuti jooksul sooritati 169 söötu rootslaste 19 vastu – ent Rootsil oli selle ajaga tekkinud kaks väga ohtlikku kontrarünnakut. Kartmatult tegutsenud Rootsi häbematult sirgjooneline mänguplaan juurdus poolaja edenedes üha paremini ning 32. minutil viiski Ola Toivonen nad juhtima.

Saksamaa esitus oli olemuselt sarnane avamängus Mehhiko vastu avapoolajal näidatule – pea ei teadnud, mida teevad jalad. Ja vastupidi. Sidusus, mida sakslased päev enne mängu svenssonite peamise trumbina välja tõid, oligi Rootsil olemas ja Saksamaal täiesti puudu.

Saksamaa peatreener Joachim Löw oli teinud algkoosseisus võrreldes avamänguga neli muudatust ja avapoolajal sunnitud vahetuse (vigastatud Sebastian Rudy’t asendas Ilkay Gundögan) ning tegi teise vahetuse vaheajal, kui saatis ründeliini Mario Gomezi, kes oli juba 48. minutil aktsioonis, kui Marco Reus viigistas.

Saksamaa jätkas ründamist, aga juhtväravat ei tulnud ega tulnud. Kui Jerome Boateng 82. minutil teise kollase kaardiga eemaldati, muutus valitseva maailmameistri seis veelgi hapumaks, aga lõpuks pandi Rootsi ikkagi pisaraid valama. 90+5. minutil saadi õigus karistuslöögiks trahvikasti vasakult servalt. Toni Kroos lükkas palli Reusile, kes selle peatas ja andis Kroosile võimaluse vintlöögiks, mis sahises Rootsi ristnurka.

Saksamaa joobus ja Rootsi vajus ahastusse. See on jalgpall. Või nagu Inglismaa eksründaja Gary Lineker juhtunu kokku võttis: «Jalgpall on lihtne mäng – 22 meest ajavad 82 minutit palli taga, siis saab sakslane punase kaardi ja järgmised 13 minutit ajavad 21 meest palli taga ja lõpuks leiab Saksamaa ikkagi mingi f***ing mooduse võitmiseks.». 

Kuigi Linekeri kokkuvõte on ammendav, tegi ka Postimees kohtumisest mõned märkmed:

Poola kohtunik Marciniak. Euroopa 10 parema vilemehe sekka loetava Poola kohtuniku Szymon Marciniaki jaoks oli tegu teise kohtumisega sel MM-finaalturniiril. Sarnaselt esimesele, Argentiina – Island mängule, tekitas suurt furoori poolaka otsus ühes episoodis penaltit mitte määrata.

13. minutil pääses Marcus Berg silmitsi Manuel Neueriga ja vahetult enne tõrjutud lööki, koputas Jerome Boateng rootslasele vastu säärt. Marciniak lasi mängul jätkuda. Rootslased laiutasid käsi, andes poolakale märku, et too võiks VARi abi kasutada, aga seda too ei teinud. Samamoodi nagu Argentiina – Island mängus jättis ta penalti määramata ja olukorra üle vaatamata, kui kukutati Cristian Pavon.

Kummagi intsidendi puhul ei tea me, kas ja mida VAR Marciniakile ütles. Sest peakohtunikul on õigus VARi eirata. Mitmed kohtunikutöö spetsialistid arvasid Argentiina – Island mängu järel, et just nõnda Marciniak Pavoni-olukorra puhul talitaski. Võib-olla seekord samuti? Igatahes ei saa probleem olla selles, et Marciniakil poleks VARiga kogemusi – see oli möödunud hooajal Poola liigas kasutusel mitmetes tema vilistatud kohtumistes.

Aga Bergi olukorra juurde naastes, siis kui sealt vilistatuks viga, saanuks Rootsi penalti ja Boateng juba 13. minutil punase kaardi (mitte kollase, sest tegu polnud siira palli mängimise katsega). Ja kõik võinuks olla hoopis teisiti.

Neueri supertõrje. Kõik võinuks olla hoopis teisiti ka siis, kui Manuel Neuer pooleks 45+2. minutil hiilanud tõrjega, mis hoidis ära Rootsi 2:0 eduseisu. Sebastian Larsson mängis karistuslöögi nobedalt trahvikasti, kus Marcus Berg sooritas hiilgava pealöögi, mis oli teel posti kõrvale. Neuer lükkas palli käesirutusega aga eemale.

Siinkirjutaja oli MMi eel arvamusel, et pea terve hooaja vigastuse tõttu vahele jätnud Neueri eelistamine FC Barcelonas väga hästi esinenud Marc-Andre ter Stegenile on viga. Tuleb tunnistada ekslikkust. See tõrje võis päästa Saksamaa MMi, sest 0:2 kaotusseisust olnuks tagasitee väga-väga keeruline ja käänuline.

Saksa fännid ei oska kannustada. Mängu-eelsel päeval Adleri linnaosas, kus Sotši olümpiapark paikneb, ringi liikudes võis täheldada, et kui Rootsi fännid tunnevad end igati mugavalt ja hästi, siis sakslasel oli justkui mingi piiraja peal. Joviaalsus, bravuur, ülevoolav jalgpallirõõm. Sakslastest ei kiiranud ühtegi neist. Eks pinge oli peal. Rootsi fännidel puudus see aga täielikult, nauditi ennast, jalgpalli MMi ja hetke.

Samasugune oli fännide hoiak ka Sotši olümpiastaadionil, kus Rootsi omad tulistasid kogu aeg täiest torust, aga sakslased olid pigem äraootavad. Miks? Harjumatu olukord tekitab ikka kohmetust, äkki seepärast. Ka kohtumise lõpusirgel olid Rootsi fännid selgelt häälekamad ja kirglikumad. Kui 90+5. minutil määrati võidu toonud karistuslöök, sakslased muidugi elavnesid ja said peagi ka tähistada. Aga järeldus on ikkagi, et Saksamaa koondise fännide peamine oskus on tähistamine, mitte kannustamine.

Ajalugu kohustab. Saksamaa on osalenud 18 MM-finaalturniiril ja esimesse ringi toppama jäänud vaid korra – 1938. aastal kaotati Šveitsile (avamäng 1:1, kordusmäng 2:4; toona toimus kogu turniir play-off-süsteemis). Ülejäänud 17 korda on alati jõutud vähemalt kaheksa parema sekka, sealjuures kaheksa korda finaali ja veel neli korda nelja parema sekka.

Alagrupiturniiriga piirdumine on MMi kontekstis nii ebasaksamaalik kui vähegi olla saab. Viigi puhul olnuks oht sääraseks ainulaadseks stsenaariumiks arvestatav, sest viimasele voorule minguks F-alagrupis vastu tabeliseisult: Mehhiko 6, Rootsi 4, Saksamaa 1, Lõuna-Korea 0. Ning Mehhiko ja Rootsi oleksid läinud kolmapäeval omavahelises duellis platsile teadmises, et viik sobib mõlemale.

Seda tõika peegeldas muuseas ka mängupilt pärast Boatengi eemaldamist 82. minutil. Vaatamata arvulisele vähemusele võttis Saksamaa riske ja ründas, kunas Rootsi peamine eesmärk oli viigi kindlustamine. Mario Gomezi 88. minuti pealöögi tõrjus hiilgavalt Robin Olsen, üleajal tabas Julian Brandt posti. Paistis, et pole Saksamaa päev.

Aga lõpuks ikkagi oli, sest Kroosi väravast saavutatud võit tähendab, et igasugune vähemalt kaheväravaline võit Lõuna-Korea üle viib Saksamaa kindlasti alagrupist edasi. Üheväravalise võidu puhul tekib oht jääda surnud ringiga kolmandaks (selleks peaks Rootsi alistama Mehhiko ühe väravaga ning Saksamaa olema kolmiku seas löödud väravate arvu poolest viimane).

Enne mängu:

Sakslaste MM tiitlikaitsjatena ei alanud sugugi nii, nagu nad ise lootsid, sest šokina saadi 0:1 kaotus Mehhikolt. Sakslastel olid omad võimalused, aga väravani siiski ei jõutud. Tänu sellele on Saksamaal täna Rootsi vastu kindel kohustus mäng võita, viigist ei pruugi edasipääsu püüdmiseks piisata. 

Rootsi koondise jaoks algas MM väga positiivselt. Lõuna-Koread võideti 1:0, rootslaste värava lõi Andreas Kranqvist penaltist. Tänu sellele võidule on Rootsil täiesti reaalne võimalus pääseda alagrupist edasi, aga selle jaoks on vaja Saksamaaga vähemalt viiki mängida. 

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles