Hispaania politsei pani kuuel dopinguga hangeldanud sportlasel käed raudu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping
Doping Foto: SCANPIX

Hispaania politsei vahistas kuus sportlast, süüdistades neid dopinguainete levitamise ja müümisega seotud organisatsiooni kuulumises.

Portaali insidethegames.biz teatel korraldati vahistamised Madridis, Valencias ja Zaragozas. Keelatud ainete levitajate baas asus Zaragozas Calatayudi linnas, Madrid oli kurjategijate hankekeskus. Uurimise algatas info, et üks sportlane tegeleb keelatud ainetega kaubitsemisega.

Calatayudist avastasid võimud kergejõustikutreeneri, kes jagas sportlastele korraldusi ravimite üleandmiseks. Treeneri elukaaslaseks osutus aga tippsportlane, kes kannab praegu dopingu tarvitamise eest nelja aasta pikkust võistluskeeldu.

Hispaania uudisteagentuuri EFE andmetel on tegemist Rachid Najidi ja tema naise Malika Asahssahiga. Asahssah andis 2015. aastal Valencias peetud maratonil positiivse dopinguproovi. Lisaks on kinni peetud Said Aitadi, Fatima Ayachi ja Abebe Mulugeta ning hiljuti Madridi poolmaratoni võitnud etiooplane Gizaw Bekele.

Politsei teatel koosnes organisatsioon kahest rühmast – ühte, mis asus Marokos, juhtis Najidi, teist Calatayudis asuvat aga Asahssah koos veel kahe profisportlasega. Kaks viimast tarnisid dopingaineid teistele sportlastele. Ainete edasitoimetamisel kasutati koodi: süstitavad ained olid «porgandid» ja tabletid «herned». Aineid toimetasid «klientideni» sportlased, kes käisid võistlus- ja treeningreisidel Marokos, Prantsusmaal ja Itaalias.

Rühma nimel oli Zaragoza, Madridis ja Valencias kuus korterit või maja, kust politsei lidis muuhulgas kasvuhormoone, insuliini, testosterooni ja süstitavaid vitamiine, samuti veenisiseseid ülekandeid võimaldavaid seadmeid. Uurimine sai hoogu juurde mullu oktoobris, kui operatsiini Chamberi raames vahistati Barcelonas 17 inimest. Nende seas oli ka 5000 meetri tunamullune Euroopa meister, Marokos sündinud, ent Hispaaniat esindav Ilias Fifa. Mais määras Hispaania Tervishoiuagentuur Fifale nelja aasta pikkuse võistluskeelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles