Postimehe aruanne: kuidas täpne Uruguai Venemaale korraliku keretäie andis (3)

Ott Järvela, Samara
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli maailmameistrivõistluste A-alagrupi kolmanda vooru kohtumises alistas kahekordne maailmameister Uruguai Samaaras 41 970 pealtvaataja ees Venemaa 3:0 ning võitis alagrupi täiseduga.

Uruguai asus juhtima 10. minutil, kui Juri Gazinski viga andis neile võimaluse karistuslöögiks 17 meetrilt. Luis Suarezi tugev ja madal löök oli Igor Akinfejevi jaoks püüdmatu. Denis Tšerõševil avanes mõni minut hiljem korralik viigistamisvõimalus, aga Fernando Muslera tõrjus. Uruguai duubeldas eduseisu 23. minutil, kui vasakkaitsja Diego Laxalti kauglöök võttis tugeva rikošeti Denis Tšerõševist ja maandus võõrustajate võrgus.

Lõplikult otsustati mäng juba 36. minutil, kui seitse minutit varem Edinson Cavanile tehtud jõulise vea eest hoiatuse saanud paremkaitsja Igor Smolnikov niitis jalust läbimurdel olnud Laxalti, ja saadeti teise kollase kaardiga platsilt minema. Edasine oli kõigest vormistamise küsimus. Lõppnumbrid viimistles Cavani 90. minutil, kui ennetas Venemaa kaitsjaid ja suskas võrku Akinfejevi tõrjest välja põrganud palli. Postimehe märkmed Samaara Cosmos Arenalt:

Venemaa kisti alasti. Esimesel veerandfinaalikandidaadil, kellega Venemaa sel turniiril kohtus, kulus nende lõplikuks alistamiseks kõigest 36 minutit, mille jooksul toodi esile kõik need vead, mida enne turniiri Venemaa meeskonnas kardeti avalduvat. Vähene meisterlikkus, ebakõlad meeskonnatöös ja labased personaalsed eksimused (näiteks 1:0 väravaga lõppenud karistuslöögi põhjustanud viga, Smolnikovi teine kollane kaart ja täiesti kohutavad tsenderdused standardolukordades) osutasid kõik Venemaa suurele vajakajäämisele – nende mängijate sportlik tase pole MMil tipptiimidele vastusaamiseks piisav.

Ei tasu end lasta petta teisest poolajast, kui Uruguai lubas Venemaal paiguti (natuke) mängida. Uruguai on tark ja kaval meeskond, kes teab, et turniir on pikk ega raiska jõudu rohkem, kui vaja. Eriti mitte lämbes Samaaras, kus õhutemperatuur oli enne mängu algust üle 30 kraadi. Ka kahes esimeses mängus võeti Egiptuse ja Saudi-Araabia üle nigelad 1:0 võidud, ent enamat polnud ka vaja.

Akinfejev ei julenud riskida. Kohtumisele kammertooni andnud Uruguai avavärava puhul ei saa Venemaa väravavahti Igor Akinfejevit otseselt süüdistada, küll aga filosofeerida põhjendatud riskiastme teemal. Kas Akinfejev pidanuks jätma kaks kolmandikku väravast müüri ja Uruguai võimaliku möödalöögi hooleks (arvestades, et üle müüri keriv vintlöök oli lühikese distantsi tõttu sisuliselt võimatu) ja keskenduma ise täielikult ühele kolmandikule?

Tõenäosusteooria järgi ilmselt küll, aga väravajoonel seistes on säärast otsust emotsionaalselt väga keeruline langetada. Matemaatikaga sportliku hasardi ja tahte mahasurumine olukorras, kus adrenaliin laes, nõuab ülimat enesevalitsemist.

Godin vaigistas Dzjuba. Avakohtumises Saudi-Araabiaga vahetusest muljetavaldavalt sekkunud (värav ja sööt) ning teiseks matšiks Egiptusega Venemaa põhikoosseisu edutatud (värav) võimas ründaja Artjom Dzjuba oli täna platsil pea nähtamatu, sest pidi võitlema Uruguai kapteni Diego Godiniga, kes kuulub kaitsvate omaduste lõikes maailma viie parema keskkaitsja sekka.

Lisaks on Godin Uruguai jalgpallikooli kasvandikuna väga hästi kursis kõikvõimalike räpaste võtetega, mille poolest jõulised ründajad aegajalt kipuvad tuntud olema. Godin kehtestas end duellis Dzjubaga raskusteta ning venelasel puudus võimekus olukorda muuta.

Oscar Tabarezi kirg. Uruguai juhtis küll juba 1:0, aga midagi ei olnud peatreenerile Oscar Tabarezile üldse meele järele. Kepi toel sammus ta platsi äärde ja asus oma pahameelt Martin Caceresele intensiivselt selgitama. Kaitsja kuulas 13 aastat koondist juhendanud El Maestro õpetussõnu viksilt ja viisakalt. Kontrast vitaalse spordimehe ja liikumisega hädas oleva Tabarezi peegeldas 71-aastases peatreeneris peituvat jalgpallikirge.

Närvisüsteemihaigust Guillain-Barre'i sündroom põdeva Tabarez ei saa enda sõnade kohaselt mõnel päeval kõrvalise abita liikuda. Trenne annab ta sageli motorolleriga liikudes. Ent koondisest taandumise soovi tal pole ning mängijad ei soovi tema lahkumist. Godin rääkis MMi eel Inglismaa ajalehele The Guardian antud intervjuus Tabarezist nii: «Rahvuskoondise ja mängijatega koosolemine annab talle jõudu. See ongi tema elu. Ja ta on meile väga tähtis. Austame teda ja tema vaimujõudu tohutult. Ta on eeskuju meile kõigile!»

Fännide võrdlus. Eeskuju annavad, nagu kõigi MMil osalevate Ladina-Ameerika rahvusmeeskondade toetajad, ka Uruguai fännid. Ligi 42 000-st Samaara Cosmos Arenal – nimi on antud linna kosmosetööstuse järgi ja staadioni kõrval eksponeeritakse ka pesuehtsat kosmoseraketti – viibinud jalgpallisõbrast olid silma järgi hinnates vähemalt 10% Uruguai toetajad. See on Samaarasse jõudmise keerukust arvestades muljetavaldav hulk. Meeskonda toetati kirglikult ja asjatundlikult.

Venemaa fännid andsid rahvushümni ajal kogupaugu, aga minetasid Uruguai kiire juhtvärava järel hoo ning jäid teise tabamuse järel sootuks soiku. Teisel poolajal mõnel puhul elavneti, aga jäi mulje, et erinevalt uruguailastest ei olnud venelased tulnud areenile niivõrd omasid võidule ergutama, kuivõrd nautima elamust, mis seisnes oma meeskonna jälgimises MM-il.

Venemaad ootab varajane finiš MMi peaareenil. Uruguai kohtub 30. juunil mängitavas kaheksandikfinaalis B-alagrupi teise koha omanikuga ja Venemaa 1. juulil Moskvas, Lužniki staadionil B-alagrupi võitjaga. Täpsed paarid selguvad täna õhtul Hispaania, Portugali ja Iraani seast. Uruguai on ükskõik kellele neist väga ebamugav vastane. Venemaa turniir saab aga kõigi eelduste kohaselt MMi peaareenil otsa.

A-alagrupi tabeliseis: Uruguai 9, Venemaa 6, Saudi-Araabia 3, Egiptus 0.

Venemaa ja Uruguai võitsid kaks esimest mängu ja on edasipääsu 16 parema sekka kindlustanud. Täna mängitakse seega alagrupi võidu peale.

Tänu paremale väravate vahele on eelis Venemaal, kellele piisab lõuna-ameeriklaste edestamiseks ka viigist. Suure tõenäosusega kohtub alagrupi võitja play-off'is Portugaliga ja teine koht Hispaaniaga, kuigi B-grupi lõplik seis saab selgeks alles täna hilisõhtul.

Venemaa põhimeestest jääb taas vigastuse tõttu eemale poolkaitsja Alan Dzagojev, samuti on kahtlane Juri Žirkovi osalemine. Uruguai peab hakkama saama aga kaitsja Jose Gimenezita.

Postimees vahendab Venemaa ja Uruguai mängu tekstipõhises ülekandes.

Uruguai ründetähed Luis Suarez ja Edinson Cavani.
Uruguai ründetähed Luis Suarez ja Edinson Cavani. Foto: David Gray / Reuters
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles