Statistikapomm: Šveits on kaitsest ajalooliselt kehv, aga oskab raskest seisust välja tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Šveitsi jalgpallikoondisele piisab viimases alagrupimängus Kostariikaga viigist, et kaheksandikfinaalidesse pääseda. Kostariikal pole mängus muud peale au, kuid E-alagrupi lõppjärjestuse kujunemises võidakse mängida veel vähemalt teist viiulit, kui šveitslaste elu kibedaks tehakse.

Kui Serbia kaotab teises samal ajal peetavas mängus Brasiiliale, on Šveits samuti kindlalt edasi.

Xherdan Shaqiri lõi 2:1 võidus Serbiaga oma neljanda värava MMidel, mis tõstis ta samale pulale Robert Ballamani ja Andre Abeggleniga. Ainus Šveitsi koondislane, kes on olnud resultatiivsem, on Josef Hügi kuue väravaga. Sealjuures kulus Hügil nendeks kuueks tabamuseks vaid poolteist nädalat: 1956. MMil lõi ta esimeses mängus Itaaliale ühe (2:1 võit), kordusmängus kaks (4:1) ja siis veerandfinaalis Austriale kolm. Mehe kaabutrikist ei olnud aga küllalt, sest Šveits kaotas selle matši lõpuks 5:7.

Granit Xhaka on löönud Šveitsi eest 10 väravat. Mees on ehtne kauglöögispetsialist, sest suisa viis tabamust on tulnud väljastpoolt karistusala.

Xhakast on löönud nüüd värava kahel MMil. Viimati suutis seda šveitslastest Jacques Fatton 1950 ja 1954 turniiridel.

Lisaks olid mehe 101 pallipuudet Serbia vastu Šveitsi koondise MMide absoluutne aktiivsusrekord.

Xhaka on ainus X-iga algava perekonnanimega mängija, kes MMide ajaloos värava löönud.

Serbia läks teise vooru matši Šveitsi vastu juhtima viiendal mänguminutil, mis oli alpiriigi jaoks varajasim värav pärast 1962. aasta turniiri. Toonases mängus Itaaliaga ei jõudnud kell veel esimest minutitki ette keerata, kui juba oli Bruno Mora suutnud lüüa kohtumise esimese värava. Itaalia võitis lõpuks 3:0.

Šveitsist sai esimene koondis sel MMil, kes suutnud kaotusseisu võiduks pöörata.

Üldse on endale viimases kolmes MM-matšis lubatud lüüa värav. Eelnevas kümnes mängus lasti väravasse kokku kolm palli.

Stephan Lichtsteiner kirjutab iga järgneva mänguga Šveitsi jalgpalliajalugu. Juba Serbia vastu sai koondise kaptenist üheksa mänguga enim MMil pallinud šveitslane.

Šveits on viimasest 24 mängust võitnud 17 ja viigistanud 6. Ainus kaotus, 0:2, pärineb otsustavast MM-valikmängust Portugali, mistõttu pidid šveitslased lööma kaasa play-offis.

Kostariika oli neli aastat tagasi viimane konkurentsi jäänud Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere konföderatsioonist pärit meeskond. Tänavu langeti esimesena rivist.

Kuue MMi pealel on varem punktita jäädud vaid korra – 2006. aastal kaotati alagrupis 2:4 Saksamaale, 0:3 Ecuadorile ja 1:2 Poolale.

Viimases neljas mängus Euroopa koondiste vastu on tehtud kolm viiki ja saadud üks kaotus. Sealjuures on löödud ise vaid üks värav.

Oskad ennustada mängu lõpptulemust? Leia tõenäosused siit!

Šveits ja Kostariika kohtuvad kolmandat korda. 2006 jäi 2:0 peale Šveits, neli aastat hiljem 1:0 Kostariika.

Šveits sel MMil:

Mängud: 1:1 Brasiilia, 2:1 Serbia

Väravalööjad: 1 – Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Steven Zuber

Kollased kaardid: 1 – Valon Behrami, Stephan Lichtsteiner, Xherdan Shaqiri, Fabian Schär

Kostariika sel MMil:

Mängud: 0:1 Serbia, 0:2 Brasiilia

Väravad: puuduvad

Kollased kaardid: 1 – Johnny Acosta, Francisco Calvo, David Guzman

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles