Blogi ja galerii: Kolumbia võit Senegali üle kustutas Aafrika viimased võimalused MMil (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid H-alarupi viimastes mängudes omavahel Senegal ning Kolumbia ja Jaapan - Poola. Kolumbia alistas Senegali 1:0, samalajal kaotas Jaapan 1:0 Poolale. Kuna Senegali ja Jaapani punktid ning väravatevahe oli sama, sai otsustavaks turniiri jooksul kogutud kollaste kaartide arv, tänu millele Jaapan alagrupist edasi pääses.

Enne mänge olid edasipääsus kaheksandikfinaali kinni Jaapan ja Senegal. Seis muutus aga täielikult, kui Jaapan jäi Poola vastu 0:1 kaotusseisu. Sellest hetkest olid edasi minemas Kolumbia ja Senegal. Siis suutis Kolumbia koondislane Yerry Mina suunata nurgalöögist tulnud palli peaga väravasse, viies Kolumbia 1:0 juhtima. 

Kuna mõlemad mängud lõppesid seisuga 1:0, siis oli tabeliseis järgmine: Kolumbia 6, Jaapan 4, Senegal 4, Poola 3. Jaapanil ja Senegalil oli punkte võrdselt ning mõlemate meeskondade väravatevahe oli samuti sama - 4:4. See tähendas seda, et MMi ajaloos esimest korda tuli alagrupist edasipääseja selgitada fair-play reegli kaudu.

See tähendas seda, et vaatluse alla tulid turniiri jooksul saadud kollaste kaartide arv. Jaapan oli neid korjanud neli, Senegal kuus. See tähendas seda, et alagrupist pääses teisena edasi Jaapan. 

Enne mängu:


Kui Senegal vajab edasipääsuks vähemalt viiki, siis nende vastane Kolumbia läheb kindlasti võtu püüdma. Kui Kolumbia mängu ei võida, siis nemad peavad kaheksandikfinaalist suu puhtaks puhtaks pühkima. Samalajal teises kohtumises lähevad vastamisi Jaapan ning Poola, kus Jaapanil piisab edasipääsuks Poola vastu viigist. Poola peab sõltumata tulemusest peale mängu Jaapaniga kohvrid pakkima ning koju sõitma.

Lisaks sellele tuleks natuke lähemalt rääkida Senegali ja Aafrika jalgpalli keerdkäigust. Alates 1998. aastast  - mil osalejate arv kasvas 32-le – on Aafrika saanud MMile saata vähemalt viis koondist. 2010, kui võõrustajarõõme nautis Lõuna-Aafrika Vabariik, koguni kuus – toona jõudis Ghana mäletatavasti lausa poolfinaali lävele.

Viimatisel nukral 1982. aasta finaalturniiril olid väljas vaid Kamerun ja Alžeeria, kes mõlemad jäid esimese takistuse taha pidama. Alates 1986. aasta Mehhiko MMist on aga alati vähemalt üks Aafrika esindus alagrupist edasi pääsenud – isegi siis, kui võistlustules on oldud vaid kolmekesi. Eelmisel suurturniiril Brasiilias murdsid esimese takistuse maha Alžeeria ja Nigeeria.

Nüüd Venemaal on juba selge, et Egiptus, Maroko, Nigeeria ja Tuneesia piirduvad kolme kohtumisega. Egiptus kaotas kõik mängud, Maroko teenis ühe punkti, Nigeeria kolm, Tuneesial on enne tänast duelli Panamaga tabelis ümmargune null.

Musta Mandri saatus on seega Senegali kätes. Avavoorus sai Senegal 2:1 jagu Poolast, teises viigistas 2:2 Jaapaniga. Enne lõppvaatust jagatakse alagrupis Jaapaniga esikohta, kuid seis on äärmiselt ohtlik. Senegalile astub täna Samaras vastu Kolumbia – eelmise MMi veerandfinalist ja Lõuna-Ameerika valikturniiri teine meeskond sai eelmises kohtumises Poolaga mootori täistuuridele tööle ja võitis 3:0. Juhtub Senegal kaotama ja Jaapan suudab kõik edasipääsulootused juba minetanud Poola vastu teenima vähemalt viigipunkti, võibki Aafrika vutile – vähemalt sel MMil – lüüa hingekella.

Kui nelja aasta pärast laieneb Põhja-Ameerikas peetav MM 48 koondiseni, saab Aafrika üheksa osalejakohta. Kuidas läheb siis?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles