Eesti alpinistid sihivad rekordkõrget esmavallutust, mäe nimeks plaanitakse EW100

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäeahelik Ida-Karakorami mäestikus
Mäeahelik Ida-Karakorami mäestikus Foto: Erakogu

Täna asub rühm Eesti mägironijaid teele India poole, et tõusta esimest korda Ida-Karakorami mäestiku täiesti tundmata tippudele ning anda ühele neist vabariigi aastapäeva auks nimeks EW100.

Tegemist saab olema ühe viimaste aastate ambitsioonikama ning võimalik, et ka ohtlikuma alpinismiekspeditsiooniga – sihiks võetud mäed asuvad täiesti tundmatul ja läbi uurimata maal, kus võib ette tulla kõike. Liustikud, kuhu inimese jalg pole astunud, võivad endas peita kõiksugu ohte, õige marsruudi otsimine paneb vaimu proovile ning vaid kümmekond aastat tagasi välismaalastele avatud piiritsoon seab oma piirangud.

Kokku suundub Indiasse seitse kogenud Eesti alpinisti, kellest kuus on tõusnud varem ka üle 7000 meetri kõrgustesse tippudesse.

«Nüüdseks oleme juba igas valdkonnas saavutanud mingi taseme, olgu siis jääronimises, liustikul käimises, mägimatkamises või kaljuronimises. Nii võibki uue riski võtta, minna kohale ja oma silmaga vaadata, et mis mägi see meid ees ootab,» ütleb ekspeditsiooni liige Priit Joosu. Tema, nagu ka mitu teist retkel osalejat, on varem tõusnud nelja üle 7000 meetri kõrgusesse tippu, ees seisev ekspeditsioon on talle juba 18.

Küsimusele, miks valiti esmatõusudeks just see piirkond, vastasid ekspeditsiooni juht Kristjan-Erik Suurväli ja Priit Joosu nagu ühest suust, et Ida-Karakoramis ei ole lihtsalt käidud ning seekord sihiks võetud tipud on piirkonnas ühed vähestest, kuhu inimese jalg seni astunud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles