Statistikapomm: märja püssirohuga rootslased tahavad rikkuda Šveitsi suurt juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Jalgpalli MMil on selgumata veel vaid üks veerandfinaalpaar ja oma pääsu kaheksa parema sekka loodavad tänases esimeses kohtumises kindlustada Rootsi ning MM-juubelit pidav Šveitsi koondis.

Andreas Granqvistist sai esimene rootslane, kes löönud MMil mitu väravat, pärast Henrik Larsoni 2002. aastal. Muidu võib see tunduda saavutusena, aga sära võtab tunduvalt maha tõik, et vahepeal osales Rootsi vaid 2006. aasta turniiril, kus löödi kokku vaid kolm väravat. Sellest piisas küll alagrupist edenemiseks, kuid kaheksandikfinaalis vannuti 0:2 alla võõrustajatele Saksamaalt.

Ühtlasi oli Granqvisti realiseeritud penalti Mehhiko vastu käesoleva MMi 18., mis tegi selle, esimese VAR-MMi, kõigi aegade penaltirohkeimaks finaalturniiriks.

Veelgi uhkem statistika käib aga Ludwig Augustinssoni kohta, kes lõi MM-finaalturniiril värava kohe oma esimese pealelöögiga. Pole paha, poiss!

Rootsi 3:0 võit Mehhiko üle oli esimene kord neile ühes MM-mängus kolm väravat lüüa pärast 1994. aasta turniiri, mil nad olid pronksikohtumises 4:0 üle Bulgaariast.

Poolkaitsja Sebastian Larsson on kahe kollase kaardi tõttu mängukeelu all, kuid mees poleks niikuinii saanud koondist Šveitsi vastu aidata, sest ta lahkus Mehhiko mängust kanderaamil.

Emil Forsbergi ja Marcus Bergi püssirohi on niiske – nad on kahe peale ette võtnud 21 Rootsi koondise 37 pealelöögist sel turniiril ehk üle poole, kuid kumbki pole veel väravat löönud.

Šveitsi ootab ees nende jalgpalliajaloo 50. mäng MMidel: Alpimaa poegadest saab 11. koondis, kel täitub poolsajand. Enamik nende eesolijaist on maailmameistrid – vaid Mehhiko on pidanud MMil Šveitsist rohkem mänge ja on ikka tiitlita.

Šveitslaste vastu ei tasu enda puuri puutumatuna hoidmisega arvestada. Viimasest seitsmest MM-matšist on kuues löödud vähemalt üks värav.

Šveitslaste väravavaht Yan Sommer, kelle kuklast põrkas väravasse Bryan Ruizi penaltieksimus, on alles kolmas väravavaht, kelle arvele kanti MMil omavärav. Pandora laeka avas 1998 Andoni Zubizarreta (Hispaania) ja neli aastat tagasi juhtus apsakas Noel Valladaresiga (Honduras).

Ründaja Breel Embolo on kohtumise eel eriti emotsionaalselt laetud – pärast 2:2 viiki Kostariikaga hüppas ta lennukile ja jõudis imetäpselt tunnistama oma tütre Naliya sündi. „Ma loodan, et ei pea niipea tagasi Šveitsi lendama. Me tahame siin Venemaal veel midagi saavutada,“ sõnas koondise juurde naasnud Embolo. Ründaja on sel MMil kahel korral sekkunud mängu vahetusest.

Šveits on viimasest 25 koondisemängust kaotanud vaid ühe, kui mullu oktoobris tuli 0:2 alla vanduda Portugalile.

Viimasest 14 väravast MMidel on Šveits 11 löönud teisel poolajal, sealjuures tänavu viiest neli.

Šveits jõudis MMil viimati veerandfinaali 1954, mil turniiri võõrustati. Edasi on vireletud – Xherdan Shaqiri värav Poola võrku kahe aasta tagusel EMil oli esimene kord, kui Šveits viimase 60 aasta jooksul suurturniiril play-offis skoorinud.

Rootsi ja Šveitsi varasemad omavahelised kohtumised on ideaalses tasakaalus – 27 mängust on mõlemad koondised võitnud 10. Kuigi mänge on kahe meeskonna vahel olnud ohtralt, pole finaalturniiridel – ei EMil ega MMil – kunagi varem omavahel kohtutud.

Oskad ennustada mängu lõpptulemust? Leia tõenäosused siit!

Šveits sel MMil:

Mängud: 1:1 Brasiilia, 2:1 Serbia, 2:2 Kostariika

Väravalööjad: 1 – Josip Drmic, Blerim Džemaili, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Steven Zuber

Kollased kaardid: 2 – Stephan Lichtsteiner (MÄNGUKEELD), Fabian Schär (MÄNGUKEELD), 1 – Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Denis Zakaria

Rootsi sel MMil:

Mängud: 1:0 Lõuna-Korea, 1:2 Saksamaa, 3:0 Mehhiko

Väravalööjad: 2 – Andreas Granqvist, 1 – Ludwig Augustinsson, Ola Toivonen, Oma Värav

Kollased kaardid: 2 – Sebastian Larsson (MÄNGUKEELD), 1 – Viktor Claesson, Albin Ekdal, Mikael Lustig

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles