Blogi ja galerii: brasiillased kohvreid pakkima saatnud Belgia tegi MMist EMi (30)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli maailmameistrivõistluste teises veerandfinaalis sai Belgia 2:1 jagu Brasiiliast. Skoor avati 13. minutil Brasiilia poolkaitsja Fernandinho omaväravast, teisel poolajal kasvatas belglaste edu Kevin de Bruyne. Vahetusmees Renato Augusto lõi 76. minutil ühe värava tagasi, kuid enamat Brasiilia ei suutnud ning see tähendab, et MMil on konkurentsi jäänud vaid Euroopa meeskonnad.

Algusest lõpuni väga tempokalt kulgenud avapoolajal oli esialgu ohtlikum  ja domineerivam pool küll Brasiilia, ent Belgia ründekolmik koosseisus de Bruyne - Romelu Lukaku - Eden Hazard korraldas pidevalt ohtlikke vasturünnakuid. Ühest sellisest sündis avavärava toonud nurgalöök, pooltunni möödudes lõi de Bruyne pärast Brasiilia nurgalööki alguse saanud vasturünnakust tänu Lukaku heale eeltööle teisegi värava.

Brasiilia tuli teisele poolajale uue hingamisega ja asus lakkamatult Belgia väravat pommitama, tehes lõpuks koguni 26 pealelööki. Ent soovida jättis realiseerimine või siis päästis belglasi väravas seisnud Thibaut Courtois', kes tõi muuhulgas üleminutitel ära Neymari ristnurga suunas lennanud pealelöögi. Brasiilia kaotas neljandat MM-finaalturniiri järjest Euroopa meeskonnale, Belgia jõudis aga nelja parema sekka esmakordselt pärast 1986. aastat.

Enne mängu:

Brasiilia alustas MM-finaalturniiri ehmatusega, kui viigistas avamängus 1:1 Šveitsiga. Teises mängus saadi 2:0 jagu Costa Ricast, kolmandas 2:0 Serbiast. Kaheksandikfinaalis mindi vastamisi Mehhikoga, kelle üle saavutati 2:0 võit. Ühtlasi jõudis Brasiilia seitsmendat finaalturniiri järjest vähemalt veerandfinaali.

Belgia võitis enda alagrupi täiseduga, kui alistas 3:0 Panama, 5:2 Tuneesia ning 1:0 Inglismaa. Kaheksandikfinaalis mängiti Jaapaniga, kelle vastu tuli Belgia 0:2 kaotusseisust välja ning lõi mängu viimase rünnakuga 3:2 võiduvärava.

Belgia ja Brasiilia kohtuvad omavahel viiendat korda. Esimene mäng toimus 1963. aastal, mille Belgia võitis. Ülejäänud kolm mängu on aga kuulunud Brasiiliale.

MMil on seni kohtud vaid korra, kui 2002. aastal alistas Brasiilia 16 parema hulgas Belgia 2:0. Mäletatavasti krooniti Brasiilia samal aastal ka maailmameistriks.

Statistiliselt Belgiale Lõuna-Ameerika koondistega mängimine ei sobi. Viimasest neljast kohtumisest on kaotatud kolm. Samas on Brasiilia jaoks viimasel kolmel MMil alati saatuslikuks saanud just Euroopa koondis (2006 Prantsusmaa, 2010 Holland, 2014 Saksamaa).

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles