Iljuštšenkolt tippmark, Udras pääseb maasikapõllust

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Iljuštšenko ületas eile 1.90.
Anna Iljuštšenko ületas eile 1.90. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Üheks Eesti kergejõustikusuve oodatumaks duelliks on kõrgushüppajate Anna Iljuštšenko ja Grete Udrase omavahelised mõõduvõtmised. Paraku pole neist seni asja saanud.



Eilegi polnud vigastusest taastuvast Udrasest Iljuštšenkole vastast. Tegelikult ei pidanudki Udras esialgu Rakveres toimunud kuldliiga võistlusel osalema, ent pärast hommikust treeningut otsustas ta tulla proovima. Hooaja avaetteastel piirdus ta siiski vaid 1.79ga, Iljuštšenko püstitas aga 1.90ga hooaja tippmargi.

«Võistluse eel mõtlesin Gretega peetava duelli peale, räägiti ju, et ta on heas hoos. Tegelikult on tal aga jalaga vist suured probleemid,» rääkis Iljuštšenko. «Ma ei mõelnudki tulemuse peale, tahtsin vaid võita. Kui aga jäin ainsana võistlema, tundsin kergendust ja üritasin isegi MMi A-normi.»

Tossud rikkusid jala

Talvel komeedina kerkinud Udrase varju jäänud Iljuštšenko alustas tänavust hooaega kesiselt, eile tundis aga jalgades kergust ja see aitas kõrgele kerkida. «Ilusa ilmaga oli mõnus võistelda ja hüppetehnika oli seekord paremini paigas,» mõtiskles ta. «Nüüd oleks hea osaleda ka mõnel välisvõistlusel. Ma pole veel uurinud, kas kusagil oleks võimalus startida. Senine tulemus oli nii vilets, et polnud põhjust seda teemat arutadagi.»

Udrase sõnul tuli ta eile proovima, kas suve jooksul on üldse mõtet tipptasemel kõrgushüppest mõelda või peaks minema Soome maasikaid korjama. Kuigi tulemus polnud kiita, sai ta kindlust, et võib sportlasena jätkata.

Udrase probleemid algasid jooksususside vahetusest. «Need olid liiga pehmed ning mõjusid pöiale ja hüppeliigesele halvasti. Jalga tekkis põletik,» rääkis ta. «Pärast Pariisi EMi pole ma treeningutel kõrgust hüpanudki. Olen vaid jõudu teinud ja ujunud. Täna proovisin treeningul kiirendusi teha ja tundus, et jalg lubab hüpata.»

Veera Baranova alustas kolmikhüppehooaega täpselt 14-meetrise tulemusega. Edetabelikõlblik see siiski pole, kuna hüppajat toetas lubatust tugevam taganttuul.

Baranova tõusis voodist

Baranova alustas välishooaega juba poolteist nädalat tagasi Rootsis, kus ta üritas läbida seitsmevõistlust. Külma ja vihmase ilma tõttu jäi tulemus tagasihoidlikuks, kõige tipuks hankis ta sealt külmetushaiguse.

«Seepärast lõpetasin treeningulaagri varem ära ja sõitsin kohe koju. Ilmselt oli see õige otsus, olin kolm päeva haiguse pärast pikali,» rääkis Baranova, kes kaotas võistluse ja haigusega paar kilo kehakaalust. «Täna oli kohe kergem hüpata,» lisas ta naerdes.

Eilset võistlust pidas Baranova keeruliseks ja tulemus valmistas talle rahulolu. Eesti naiste kolmikhüppe praegune esinumber märkis, et lootis hüpata 13.75, kuid lendas märksa kaugemale. «Keerutav tuul muutis hoojooksu raskeks. Ühe katse ajal puhus väga tugev taganttuul, teisel oli aga praktiliselt tuulevaikus,» kirjeldas ta.

Baranova hüppab järgmine kord kolmikut võistkondlikul EMil, pärast seda keskendub ta uuesti seitsmevõistlusele ja ootab kutset mitmevõistluse Euroopa karikavõistluste koondisse. Daegu MMil loodab ta aga võistelda kolmikhüppes. Eile proovis ta end ka kaugushüppes, olles 6.37ga teine. Võitis 6.79 hüpanud venelanna Olga Balajeva.

Meeste kaugushüppes parandas oma hooaja tippmarki Jaanus Uudmäe, kes sai kirja 7.81. «Olin valmis hüppama kaheksa meetrit, kuid tuul oli selleks liiga hea,» lausus Uudmäe. Ka tema pikima hüppe edetabelikõlblikkuse rikkus 2,2 m/s puhunud taganttuul.

Kaugushüpe on Uudmäe jaoks siiski pelgalt hooaja sissejuhatus, suuremad plaanid on seotud kolmikhüppega. «Võistkondliku EMi jagasime Igor Sjuniniga ära: tema hüppab kolmikut, mina kaugust. Olen juba nii vana mees, et ei suudakski seal kahte ala korralikult teha,» tõdes ta. «MMi piletit püüan siiski kolmikhüppes. Minu kauguse tasemega pole eriti midagi suurt loota.»

Iga võistlusega muutuvad pikemaks Mihkel Kuke odakaared. Eile viskas ta 78.66, ent pidi leppima teise kohaga. Viimase viskega möödus temast ukrainlane Aleksandr Pjatnitsa, kes viskas 78.95.

«Pjatnitsa on heal tasemel odaviskaja, kuid praegu pole võistlusel saadud koht minu jaoks kõige tähtsam,» tunnistas Kukk ja viitas visketehnilistele probleemidele. «Praegu on nii, et enne viset ei tea ma kunagi, kaugele oda võib lennata. Teen nüüd võistlustes väikese pausi ja keskendun treeningutele.»

Hooaja avalöögi tegi ka seitsmevõistleja Grit Šadeiko, kes püstitas kaugushüppes isikliku rekordi 6.33. «Tulin siia treeningute pealt ja ei tundnud end kõige paremini,» tunnistas Šadeiko. «See ei tähenda muidugi seda, et ma poleks tulemuse üle rõõmus.»

Šadeiko ei osanud eile veel öelda, millal ta esimest korda seitsmevõistlust proovib. Võimalik, et ta aitab Eesti koondist mitmevõistluse Euroopa karikavõistlustel, kuid pole välistatud ka võimalus, et enne Ostravas toimuvat U23 EMi ta seitsmevõistlust ei proovigi. Küll aga aitab ta koondist võistkondlikul EMil.

«Praegu ei teagi, mitut ala pean tegema – variantideks on 100 m, teatejooks, tõkkesprint ja kaugus. Aitan seal, kus parasjagu vaja,» sõnas Šadeiko. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles