Blogi ja galerii: Flora lõi Meistrite liigas värava, kuid jäi Iisraeli tippklubiga lootusetult hätta

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsev Eesti jalgpallimeister Tallinna FC Flora ei suutnud murda euromängude needust, jäädes Meistrite liiga esimese kvalifikatsiooniringi avamängus Iisraeli tšempionile Be’er Sheva Hapoelile kodus kindlalt 1:4 alla. Florakate auvärava lõi penaltipunktilt Rauno Sappinen, kuid mängupilti arvesse võttes suudaks Iisraeli klubi edasipääsu korduskohtumises väärata vaid ülim ime. Nii jätkub florakate kurb seeria, sest eurosarjas on seni suudetud 24 katsel edasi pääseda vaid korra ning kõigi märkide järgi saab 23st ebaõnnestumisest tänavu 24.

Flora ja külaliste mänguklassi vahe oli eriti silmatorkav avapoolajal, kui Be'er Sheva meestel oli veel vajadus täiega pingutada ja väravaid lüüa. Arvestades, et  Iisraeli klubi tuli mängule suvepausilt, oli vahe veel karmim. Avavärav sündis ääreläbimurdest, kui Flora kaitse stiilipuhtalt ja samas lihtsalt lahti harutati, teine pärast Joseph Saliste õnnetut käemängu penaltist. Teise poolaja algul unustati taas vastane karistusalas vabaks ja skoor kasvas veelgi.

Ehkki Rauno Alliku kergevõitu kukkumise järel halastas Florale belglasest väljakukohtunik Erik Lambrechts ja määras penalti, mille Rauno Sappinen ristnurka kõmmutas, mängupilt sellest suurt ei muutunud. Viimase naela lõi Flora kirstu viis minutit enne mängu lõppu – taas karistusalasse vabaks unustatuna – Hen Ezra. Floralgi oli veel mõni võimalus skoori teha, sest avapoolajal vihises postist napilt mööda Aleksandr Dmitrijevi kauglöök ning lõpuminutil tabas Markus Poom posti, kuid lõppskoor peegeldas meeskondade klassivahet üsna täpselt.

Vaata videost, mida rääkis mängu kohta Flora ridadesse naasnud Rauno Sappinen:

Mängu otseblogi: 

Enne mängu:

Eesti edukaima jalgpalliklubi, 11-kordse meistri FC Flora saldo eurosarjades on teada-tuntud kehv – 23 hooaja jooksul on suudetud alistada vaid üks vastane (Oslo Lyn 2006. aastal). Tänavu on Floral seoses muutunud formaadiga esimest korda kaks elu ehk esimene kaotus ei tähenda veel eurohooaja lõppu.

Nimelt vandus Euroopa jalgpalliliit (UEFA) kaks suve tagasi tippliigase suurklubide survele alla ja eraldas neile rohkem otsepääsmeid Meistrite liiga alagrupiturniirile. Keskmiste ja väiksemate liikmesriikide meeleheaks muudeti aga Meistrite liiga formaati, mille kohaselt saavad kõik väljakukkunud tšempionid Euroopa liigas n-ö teise võimaluse. Varem oli säärane varuvariant tagatud vaid kolmandasse eelringi jõudnud meisterklubidele.

Seega kui FC Flora ei suuda korda saata väikest imet ega alista kahe mängu kokkuvõttes Iisraeli tšempioni Be’er Sheva Hapoeli, saavad nad igal juhul ka teise võimaluse. Flora võimalusi tuleb pidada tagasihoidlikeks, sest kolmandat aastat järjest Iisraeli meistriks kroonitud Hapoel on väga kõva vastane – nii mullu kui ka tunamullu jõuti Meistrite liigas play-off'i.

Kaotused Glasgow Celticile ja Mariborile jätsid küll alagrupiturniiri ukse suletuks, aga Euroopa liigas jõuti hooajal 2016–2017 koguni 1/16-finaali, kus jäädi kahe mängu kokkuvõttes 2:5 alla Istanbuli Besiktasile. Kokkuvõte: Hapoel mängib regulaarselt võrreldamatult kõrgemal tasemel kui Flora.

Peale kahe elu on Floral eurosarjas ka kaks peatreenerit, sest meeskonna juures on tagasi klubi mullu 11. meistritiitlini juhtinud hollandlane Arno Pijpers. Nii tema kui ka Jürgen Henn on nime poolest peatreenerid. «Mängime tugeva vastasega, kel on lõunaeuroopalik stiil. Nad avaldasid muljet, aga nägime ka kohti, mida saame ära kasutada,» märkis Hapoeli kohtumisi skautinud Pijpers eile, vahendas jalgpalliportaal Soccernet.ee.

Flora rivistus täienes eurosarjamängude eel Nõmme Kaljust liitunud keskkaitsja Henrik Pürgi ja ääreründaja Vlasi Sinjavskiga. Ilmselt kõige tähtsam on aga mulluse Premium liiga parima mängija Rauno Sappineni taasliitumine pärast laenuperioodi Belgia esiliigaklubis Wilrijki Beershot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles