Olümpiamängude tõrvikujooks saab alguse tuumajaama külje alt

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima katastroofis hukkus 16 000 inimest
Fukushima katastroofis hukkus 16 000 inimest Foto: - / AFP

Tokyo olümpiamängude tõrvikujooks saab alguse 26. märtsil 2020. aastal Fukushima tuumajaama külje alt. Nõnda mälestatatakse 2011. aastal toimunud katastroofi ohvreid, vahendab Inside the Games.

Võimas maavärin ja sellest põhjustatud tsunami viisid 2011. aasta märtsis rivist välja Fukushima tuumaelektrijaama jahutussüsteemi, põhjustades kolme reaktori avarii ja viimase 25 aasta rängima tuumaõnnetuse. Umbes 19 000 hukkunust jäi tsunamis kadunuks 2600 inimest, hävines 128 000 hoonet ning rohkem kui üks miljon ehitist sai kannatada. Vee alla jäi üle 560 ruutkilomeetri maad. Ekspertide sõnul oli Jaapani Fukushima tuumajaama õnnetus pärast Ukraina Tšornobõli tuumakatastroofi raskuselt teine.

Tokyo olümpiamängude korralduskomitee esindajate sõnul alustatakse tõrvikujooksu just Fukushimast, et mälestada katastroofi ohvreid.

«See on taastumise sümbol. Tahame sellega näidata, et Jaapan sai raskustest üle. Ühtlasi loodame, et paljud kannatanud võtavad tõrvikujooksust osa,» teatas kriisijärgse rekonstrueerimise minister Masayoshi Yoshino.

Tõrvikujooks kestab 121 päeva, Tokyo olümpiamängude avatseremoonia peetakse 24. juulil 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles