Noored võivad ka edaspidi teenida Tarmo Rüütli usalduse

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Eesti koondises on Joonas Tamm tegutsenud tipuründajana
Ka Eesti koondises on Joonas Tamm tegutsenud tipuründajana Foto: AFP/SCANPIX

«Kolm-neli nooremat meest peaks küll olema sellised, kellel on suured eeldused ja võimalused, et ka edaspidi koondisekutse teenida,» vaatas Tarmo Rüütli tulevikku.



Eesti jalgpallikoondis kaotas Lõuna-Ameerika turnee teises kohtumises 0:3 mullu MMil neljanda koha saanud Uruguayle ja seega jäi kahe mängu üldskooriks eestlaste poolt vaadatuna 0:7 (Tšiilile kaotati 0:4 – toim). Kokku tegid nende matšide jooksul sinisärkide eest debüüdi koguni kaheksa meest.

«Pole põhjust häbeneda ja kurbust tunda. Need olid meie jaoks kasulikud mängud. Ei olnud mingit väristamist ja mehed olid omal kohal,» arvas Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli. «Suurel määral pidime tegelema küll kaitsemänguga ja väravad jäid löömata. Tasemevahe oli märgatav, kuid mõlemas kohtumises siiski mõlemad meeskonnad mängisid. Võrreldes kahte matši, tuli mäng Uruguayga paremini välja.»

Meerits ja Tamm said kiita

Kahes kohtumises tuli küll vastu võtta suur kaotus, kuid peatreeneri sõnul andsid need matšid hea pildi meestest, kes võivad lähiaastatel ka põhikoosseisu murda.

«Ring laienes minu jaoks kindlasti ja edaspidi saan valida suurema seltskonna seast. Samas sõltub kõik olukorrast ja vajadusest,» rääkis Rüütli. «Nimesid pole vast põhjust öelda. Kolm-neli nooremat meest peaks küll olema sellised, kellel on suured eeldused ja võimalused, et ka edaspidi koondisekutse teenida.»

Siiski kiitis Rüütli kahte nooremat mängijat ka nimepidi. «Üldiselt öeldes olid kõik tublid, kuid mõnel on silmatorkavam roll. (Marko) Meerits tegi esimeses kohtumises väravas korraliku etteaste ja (Joonas) Tamme võiks ka eraldi mainida. Ta on suur, tugev ja noor mängumees. Võiks öelda, et lootustandev ründaja,» tunnustas peatreener kahte 19-aastast pallurit.

«Loodetavasti kutsutakse edaspidigi koondisesse. Ka treener ütles, et ta jäi rahule. Individuaalselt ta kedagi ei kiitnud, vaid rääkis üldiselt,» sõnas Rootsi klubisse IFK Norrköping kuuluv Tamm, kes alustas mõlemas kohtumises algkoosseisus. «Noorematest meestest tegi minu arvates Meerits esimeses kohtumises hea esituse.»

Rüütli käest sai kiita ka viimases EM-valikmängus Fääri saartega eestlaste patuoinaks jäänud Sander Puri. Peatreener kasutas teda seekord keskväljal, nagu ka mängus Fääri saartega.

«Puril on suur töömaht ning ta teeb palju musta tööd. Ta sai nendes mängudes hästi hakkama, kuigi vahel jooksis ka tema ennast kinni,» hindas Rüütli.

Loomulikult ei saa kahe kindla kaotuse juures olla ainult positiivseid külgi ja koondise juhendaja osutas ka talle enim tuska valmistanud kohtadele.

«Kohati tuli sisse põhjendamatuid eksimusi ja olukorrad jäid meie poolt poolikuks. Noortel meestel on vaja rohkem endasse uskuda ja teravusi välja imeda,» tõi Rüütli näiteid. «Oleks võinud ka selle koosseisuga paremini mängida.»  

Järgmine mäng Türgiga

Omamoodi elamus oli koondise jaoks Lõuna-Ameerika publik, keda on siinsete vutifännidega raske võrrelda. Mõlemad kohtumised toimusid seejuures suurearvulise vaatajaskonna ees.

«Sellises atmosfääris mängida oli puhas rõõm ja nauding. Saime mängida tõelistes jalgpalliriikides, kus ei mängita vaiksete ja tühjade tribüünide ees. See oli elamus omaette,» kiitis eestlaste loots lõunaameeriklasi, kes hakkavad 1. juulil selgitama sealset parimat jalgpalliriiki.  

Järgmise mängu peab Eesti koondis 10. augustil, kui sõidetakse külla Türgile. Kuna siis on tegemist ametliku mängupäevaga, on sinisärkide ridades tõenäoliselt taas kõik parimad.

Samas saab näha, kas mõni noorem mees ka sellises olukorras meeskonda võetakse. «Siis saab valida juba sellise koosseisu, kes on võimeline ise ka rohkem olukordi tekitama,» vaatas Rüütli ette järgmisele matšile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles