Suur ülevaade Klitško ja Haye senistest saavutustest

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško (vasakul), David Haye ja laupäeval mängu minevad meistrivööd.
Vladimir Klitško (vasakul), David Haye ja laupäeval mängu minevad meistrivööd. Foto: SCANPIX

Sel laupäeval, 2. juulil, jõuab kätte pikalt oodatud poksimatš, kui Saksamaal Hamburgis lähevad raskekaalu tiitlimatšis vastamisi ukrainlane Vladimir Klitško ja britt David Haye.

 

Haye ja Klitško vastasseis on viimase kümnendi üks kõlavamaid ning tegemist on matšiga, mida on oodatud juba aastaid. Kohtumise eel on mehed üksteise suunas loopinud kõvasti soppa ja promo on matšile tehtud külluses.

30-aastane Londonis sündinud Haye on praeguse seisuga WBA versiooni maailmameister ning ta on oma karjääri jooksul pidanud 26 matši, millest ta on võitnud 25. Neist võitudest on 23 tulnud nokaudiga.

Briti ainuke kaotus pärineb 2004. aastast, kui ta jäi tehnilise nokaudiga alla kaasmaalasele Carli Thompsonile. Järjest on ta praeguseks võitnud 15 matši. Raskekaalus on Haye seni pidanud üldse vaid neli matši ning need kõik on lõppenud ka tema jaoks võidukalt.

Viimati alistas Haye mullu 13. novembril kaasmaalase Audley Harrisoni tehnilise nokaudiga. WBA tiitli sai Haye oma valdusesse 2009. aasta 7. novembril, kui ta alistas venelase Nikolai Valujevi.

Haye on oma karjääri jooksul kohtunud ka ühe Eesti esindajaga. 2004. aasta 10. detsembril alistas ta Sheffieldis nokaudiga Valeri Semiskuri.

35-aastane Kasahstanis sündinud, kuid Ukrainat esindav Klitško on samal ajal IBFi, WBO ja IBO versiooni maailmameister. Klitško on oma karjääri jooksul pidanud 58 matši ja neist on ta võitnud 55. Nokaudiga on lõppenud 49 matši.

Kolmest kaotusest esimene tuli ameeriklase Ross Puritty vastu 1998. aastal Kiievis WBC versiooni tiitlimatšis. 2003. aastal kaotas Klitško WBO tiitlimatšis Lõuna-Aafrika Vabariigi esindajale Corrie Sandersile ning 2004. aastal jäi ta samuti WBO meistrivöö eest heideldes alla ameeriklasele Lamon Brewsterile. Samas on Klitško praeguse seisuga võitnud 13 raskekaalu matši järjest.

Viimase matši pidas Klitško mullu 11. septembril, kui ta alistas nokaudiga nigeerlase Samuel Peteri ja säilitas sellega oma kolm meistrivööd.

Esimese tiitli võitis Klitško 2000. aastal 14. oktoobril, kui ta alistas WBO tiitlimatšis ameeriklase Chris Byrdi. Byrd oli varasemalt alistanud Vladimir Klitško vanema venna Vitali Klitško ning sellega meistrivöö enda valdusesse saanud.

Seega on 2. juuli matšis mängus nii WBA, WBO ja IBFi ja IBO meistrivööd ning pärast matši jäävad need ühe mehe valdusesse. Teatavasti on olemas veel ka WBC versiooni maailmameister, kelleks on praegu Vladimir Klitško vanem vend Vitali Klitško.

Nii Haye kui ka Vladimir Klutško on oma karjääri alguses osalenud ka amatööride tiitlivõistlustel. Klitškol on ette näidata 1996. aasta MMi hõbemedal ja 1996. aasta Atlanta olümpiamängude kuldmedal. Haye on võitnud 2001. aasta MMilt hõbemedali.

Haye on juba teada andnud, et 2. juuli matš võib jääda tema karjääri viimaseks, kuna ta soovib lõpetada enne, kui ta saab 31-aastaseks. Nimetatud tärmin kukub selle aasta 13. oktoobril ja Haye on enda sõnul valmis lõpetama ka kaotajana. «Kui see peaks juhtuma, siis aktsepteerin seda, et mul õnnestus tulla WBA meistriks ja liigun oma eluga edasi,» on Haye sõnanud. «Selleks hetkeks on mind juba 20 aastat näkku löödud ja see on piisavalt pikk aeg.»

Haye ja Klitško pidid juba kohtuma 2009. aastal, kuid kokku lepitud matš jäi ära, kuna Haye loobus sellest seljavigastusele viidates. Toona tekitas suurt kõlapinda Haye poolt kantud T-särk, millel ta hoidis käest mõlema Klitško keha küljest ära rebitud päid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles