Šadeiko: pärast võitu oli pea täiesti tühi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grit Šadeiko saabus eile Tallinna lennujaama, kaelas hiiglaslik kuldmedal.
Grit Šadeiko saabus eile Tallinna lennujaama, kaelas hiiglaslik kuldmedal. Foto: Mihkel Maripuu

«Esimese asjana tahaks minna Indrek Tustiti juurde massaaži,» teatas pühapäeva õhtul kergejõustiku noorsoo EMil seitsmevõistlusel võidutsenud Grit Šadeiko eile Tallinna jõudes. Paari viimase ööpäeva sündmused on jätnud piiga organismile tugeva jälje.

Mõistagi oli Šadeiko surmväsinud, kuid vaevalt ta midagi kahetses – kuidas saanukski, saabus ta ju Tallinna lennujaama, kaelas hiigelsuur kuldse läikega medal. Medal, mille omanikus said vaid parimatest parimad alla 23-aastased kergejõustiklased. Need, kes on võitjad.

Medal on tõesti hiiglaslik ja parajalt raske. «Nagu meeste ketas,» märkis Šadeiko ja tõdes, et kaelalihased on seda kandes saanud juba paraja treeningu. Kuid see pole nurin, vaid võitja lõbus tähelepanek. Vaatamata raskusele ei raatsi ta medalit kanda mujal kui ikka kaelas. Tõsi, lühikeseks jäänud eelmise öö nappideks tundideks asetas ta selle hotellitoas kapile voodi kõrval.   

Tšehhimaal Ostravas peetud võistlus nõudis Šadeikolt kahe päeva jooksul tohutut pingutust. Kuigi seitsmest alast ühelgi polnud selget altminekut, jagus pingelisi hetki kogu võistluseks.

Õnneliku võitja enda arvates oli murranguline eelviimane ala odavise, kus ta suutis näidata korralikku tulemust, ent konkurendid viskasid tavapärasest vähem. Jooksma minnes oli edu juba selline, et võidu käest andmine võrdunuks ebaõnnestumisega. Šadeiko sisendas endale, et ei lase lähima jälitajaga vahet liiga suureks – varu oli umbes seitse sekundit.

Palju õnnitlejaid
Paar tundi pärast võistluse lõppu, kui õnnepisarad valatud ja poodiumi kõrgeimal astmel seistes Eesti hümn kuulatud, istus Šadeiko dopingukontrollis. Ta püüdis võistlusele tagasi mõelda, kuid ei suutnud. «Pea oli täiesti tühi,» tunnistas ta.

Oma võidu tegelikule tähendusele pole jõudnud siiani mõelda, õigupoolest hakkas talle alles eile kohale jõudma, millega ta tegelikult hakkama sai.
Kullatüdruku tuttavate ja toetajate jaoks oli aga kõik kohe selge. 21-aastase neiu mobiiltelefon ummistus õnnitlussõnumitest.

«Ma ei oska öelda, mitu sõnumit tuli, kuid neid oli palju. Mul on väga hea meel, et nii palju inimesi mulle kaasa elas. Suur tänu kõigile!» õhkas ta.

Šadeiko kogutud 6134 punkti on Eesti kõigi aegade neljas tulemus. Samas on tipus väga tihe ning riigi rekordist lahutab teda nüüd vaid 81 punkti. Piiga tunnistas, et nii vägevat tulemust ei osanud ta veel oodata.

«Uskusin, et ületan 6000 punkti piiri, kuid mitte nii palju,» lausus ta. «Eesti rekordi peale ei mõelnud ma võistluse käigus kordagi, kuid nüüd olen veendunud, et selle ületamiseks ei vaja ma enam kaua aega.»

Küsitakse preemiat
Kuigi suur võit on juba käes, seisab pool hooaega veel ees ja selle aja sisse mahub kaks tiitlivõistlust: universiaad ja MM Daegus. Šadeiko sõnul tuleb veel mõelda, kummale jõuproovile rohkem panustada, kindel olevat aga see, et ta kavatseb osaleda mõlemal. «Praegu arvan, et universiaadilt oleks mul rohkem võtta,» sõnas Šadeiko.

Paar päeva kavatseb ta kodus puhata, siis jätkub treeningute hall argipäev. Õnnestunud võistlus tõi lisaks võidule ka MMi B-normi täitmise. Ja kuigi A-normist jäi lahutama vaid 16 punkti, saab ta rahuliku südamega järgmisteks jõuproovideks valmistuda. Suure tõenäosusega paraneb ka piiga majanduslik seis.

«Noorsoo meistrivõistluste võitjale on varemgi preemiat makstud, teeme valitsusele ettepaneku premeerida ka Griti ja tema treenereid,» rääkis Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. «Kindlasti tahame ka ise nii ilusa tulemuseni jõudnud sportlast toetada.

Ootame, kui suur kiire saab mööda, siis on aega seda arutada.» Kiire on aga kergejõustiku juhtidel seepärast, et juba ülehomme algavad Tallinnas juunioride EM-võistlused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles