Suri 100 meetri jooksu üllatusmehest olümpiavõitja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100 meetri olümpiafinaal 1952. aastal Helsingis. Vasakult paremale: John Treloar (Austraalia, 6. koht), Mcdonald Bailey (Suurbritannia, pronks), Dean Smith (USA, 4. koht), Lindy Remigino (USA, kuld), Herb McKenley (Jamaica, hõbe) ja Vladimir Suhharjov (NSV Liit, 5. koht).
100 meetri olümpiafinaal 1952. aastal Helsingis. Vasakult paremale: John Treloar (Austraalia, 6. koht), Mcdonald Bailey (Suurbritannia, pronks), Dean Smith (USA, 4. koht), Lindy Remigino (USA, kuld), Herb McKenley (Jamaica, hõbe) ja Vladimir Suhharjov (NSV Liit, 5. koht). Foto: General / ©2003 Credit:Topham / PA / Scanpix

USAs suri 87-aastasena Lindy Remigino, kes võitis üllatuslikult 1952. aasta olümpiamängudel 100 meetri jooksu finaalis kuldmedali.

USA üliõpilasmeistrivõistlustel alles viienda koha saanud 21-aastast Remiginot ei teadnud veel suve alguses keegi, kuid olümpiakoondise katsevõistlustel lõpetas ta 100 jardi jooksu teisena ja teenis pääsme Helsingis peetud olümpiale. Seal jätkas ta üllatamist, võites kaks esimest jooksu ja lõpetades poolfinaalis teisena.

Finaalis võitis Remigino kulla ajaga 10,4 sekundit, edestades jamaikalast Herb McKenleyt tänu fotofinišile vaid 0,01 sekundiga. Käsitsi võetud ametlik aeg 10,4 läks kirja neljale esimesele mehele ning ülejäänud kaks finalisti said ajaks 10,5, mis tegi sellest läbi aegade ühe tasavägisema olümpiafinaali. Mitteametliku elektroonilise ajavõtu järgi oli Remigino aeg 10,79 ja McKenleyl 10,80 ning pronksimehel McDonald Baileyl 10,83.

«Võitsin mõnesentimeetrise eduga, kuid oleksin pidanud võitma vähemalt meetriga,» meenutas Remigino ajaloolist olümpiafinaali tunamullu USA kergejõustikuliidule antud intervjuus.« Sain hea stardi ja juhtisin selgelt ning mõtlesin endamisi: nüüd küll võidan! Ajasin rinna ette, aga lõpujooneni jäi veel 20 meetrit. Samm jäi aina lühemaks ja andsin esikoha peaaegu käest.» Samal aastal jooksis Remigino Oslos sada meetrit ajaga 10,2 ning see võrdus toonase maailmarekordiga, kuid normidele mittevastava tuulemõõtja tõttu aega siiski tipptulemusena ei kinnitatud.

Lisaks individuaalsele sprindikullale sai Remigino Helsingis kuldmedali kaela ka 4x100 meetri teatejooksus, kus ta jooksis kolmandat vahetust. Pärast olümpiat loobus ta tippspordist ja pühendus Manhattanil hariduse omandamisele. Lõpetamise järel sai temast treener, kelle hoolealused võitsid 43 aasta jooksul 31 osariigi meistritiitlit.

Helsingi olümpiamängude 100 meetri finaalist möödub täpselt nädala pärast 66 aastat.
Helsingi olümpiamängude 100 meetri finaalist möödub täpselt nädala pärast 66 aastat. Foto: General / ©2002 Credit:Topham Picturepoint
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles